ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending vanaf €300,-
 • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
 • ReviewSpot 9.2
 • Google reviews 4.9/5

7 voordelen en 3 nadelen van linoleum (marmoleum)

Linoleum vloeren worden gezien als een enorm duurzame en milieuvriendelijke vloeren. De vloeren zijn enorm populair voor in huis en allerlei soorten bedrijfsruimtes. Dankzij deze populariteit is er een uitgebreide collectie linoleum vloeren met vele verschillende designs en kleuren.

U bent waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe vloer en zit eraan te denken om voor een linoleum vloer te kopen. U wilt eerst weten wat alle voor- en nadelen zijn, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

We zijn dé vloerbedekking Webwinkel van Nederland en weten alles van linoleum. Hieronder vertellen we wat de voor- en nadelen van linoleum zijn:

Voordelen van een linoleum vloer

 • Verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren
 • Het is één van de meest milieuvriendelijke vloeren
 • Het is een duurzame vloer met een hele lange levensduur
 • Antibacteriële en hygiënische vloer
 • De marmoleum (click) vloeren zorgen voor een goede geluiddemping
 • Geschikt voor gebruik van vloerverwarming
 • Veel vloeren hebben een vuilverhullende structuur

 

1. Verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren

Forbo Modular Colour

De beste producent van linoleum vloeren in Nederland (en waarschijnlijk ook wereldwijd) is Forbo. De linoleum vloeren van Forbo worden ‘’marmoleum’’ genoemd. Het is de merknaam die Forbo aan de linoleum vloer heeft gegeven.

De complete collectie van Forbo staat (voor de laagste prijs) op Vloerbedekkingwebwinkel. In totaal hebben we meer dan 300 verschillende designs! De vloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende (levendige) kleuren, patronen en stijlen.

Het voordeel is dat de kleuren ook nog eens heel goed met elkaar te combineren zijn. U kunt verschillende kleuren gebruiken om looppaden, zones en vergaderruimtes aan te duiden. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld ovale, ronde en vierkante vormen in de vloer te laten snijden.

De kleuren van deze vloeren blijven heel lang mooi. De verf zit namelijk echt in vloer en niet alleen onder de beschermlaag, zoals bijvoorbeeld vinyl vloeren het geval is.

Op Vloerbedekkingwebwinkel is het eenvoudig om op kleur te zoeken. U kunt bijvoorbeeld zoeken op grijze marmoleum vloeren of blauwe marmoleum vloeren.

Hieronder staan populaire stijlen:

Bekijk alle marmoleum vloeren

2. Het is één van de meest milieuvriendelijke vloeren

Forbo Modular Colour marmoleum

Voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijke vloer, is marmoleum een hele goede keuze. Deze vloer is namelijk volledig gemaakt van natuurlijke materialen.

De ingrediënten van marmoleum zijn lijnolie, dennenhars, gemalen kurkstof, zaagsels en minerale vulstoffen (zoals calciumcarbonaat). Vaak wordt de rug gemaakt van jute of canvas.

Deze materialen zijn afkomstig uit een hernieuwbare bron, waardoor het zorgt voor minder belasting op het milieu. Omdat linoleum na de (lange) levensduur volledig biologisch afbreekbaar is eindigt deze uiteindelijk niet op de vuilnisbelt.

Daarmee is een marmoleum vloer natuurlijk milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een PVC vloer of vinyl vloer, die beide gemaakt worden van polyvinylchloride – een synthetische kunststof die gemaakt wordt van etheen en chloor.

Bekijk ook: wat zijn de voor- en nadelen van een PVC vloer?

Bekijk alle marmoleum vloeren

3. Het is een duurzame vloer met een hele lange levensduur

Forbo Vivace marmoleum

Een ander groot voordeel is natuurlijk de levensduur van marmoleum. Goede kwaliteit marmoleum hebben een hele lange levensduur van maar liefst 40 jaar! De vloer heeft een lange levensduur dankzij de duurzame materialen.

Veel vloeren hebben ook nog een beschermende (Topshield pro) coating die zorgt voor een nog betere bescherming tegen krassen en slijtage. Deze hoogwaardige UV-coating biedt ook bescherming tegen verkleuring door zonlicht.

De levensduur van de vloer kan natuurlijk worden verlengd door deze goed te onderhouden. Het is daarnaast belangrijk om géén stilstaand water op de vloer te laten liggen, want dit kan zorgen voor beschadigingen. Het is dus beter om water en vloeistoffen direct te verwijderen.

Bekijk ook: Hoe duur is een marmoleum vloer per m²?

Bekijk alle marmoleum vloeren

4. Antibacteriële en hygiënische vloer

Forbo Real Marmoleum kinderopvang speelhal

Omdat linoleum vloeren gemaakt zijn van natuurlijke materialen hebben ze antibacteriële eigenschappen. Dit betekent dat bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen en dus geen kans krijgen om zich te verspreiden!

Dit zorgt ervoor dat het dus een hele hygiënische vloer is. Deze vloeren zijn dan ook heel populair voor ruimtes waar hygiëne centraal staat, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en kinderdagverblijven. Uiteraard is het ook een geweldige vloer voor de babykamer, de kinderkamer en de speelkamer in huis!

De vloeren van Forbo liggen in ziekenhuizen over de hele wereld! De marmoleum vloer kan bijdragen aan het bestrijden van ziekenhuisinfecties. De vloeren kunnen de groei en verspreiding van infecties remmen en bijdragen aan en hygiënische en gezonde omgeving in ieder deel van een ziekenhuis.

Deze antibacteriële eigenschappen zijn blijvend en zullen niet afnemen nadat de vloer is gelegd.

De Topshield pro toplaag biedt niet alleen bescherming tegen krassen, slijtage én verkleuring door zonlicht, maar biedt ook een goede weerstand tegen vlekken en ontsmettingsmiddelen.

De toplaag zorgt voor minder vuilopname, waardoor de vloer eenvoudig schoon te maken is. Dit zorgt ook weer voor lagere onderhoudskosten.

Bekijk alle marmoleum vloeren

Claim nu extra korting op onze marmoleum vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle marmoleum vloeren

5. De marmoleum (click) vloeren zorgen voor een goede geluiddemping

marmoleum decibel bibliotheek

De marmoleum vloeren die verkrijgbaar zij op een rol - vaak met een breedte van 200 cm - zorgen voor een minimale demping van contactgeluiden. Loopgeluiden, geluiden van vallende voorwerpen en dichtslaande deuren worden wel iets gedempt, maar niet heel veel. Vaak is komt de geluiddemping niet boven de 5 dB ∆LW uit (internationale norm).

Marmoleum click vloeren – dus de panelen die eenvoudig zelf te leggen zijn – zorgen wél voor een betere demping van contactgeluiden. Deze panelen hebben namelijk een kurkonderlaag. Deze onderlaag zorgt natuurlijk voor een betere demping, waardoor er minder geluidsoverlast is.

Marmoleum click vloeren dempen contactgeluiden met 17 dB ∆LW, wat een stuk hoger is dan de standaard marmoleum vloeren op rol.

Forbo biedt ook twee speciale geluiddempende marmoleum vloeren aan. Dit is Marmoleum Acoustic en Decibel. Dit zijn géén marmoleum click vloeren, maar een stanadaard marmoleum vloeren met een geluiddemping van 14 dB en 18 dB ∆LW.

Decibel is de marmoleum vloer met de beste geluidsreductie. Deze geluidreductie wordt bereikt door de polyolefineschuim laag van 1.00 mm.

De geluiddempende vloeren en marmoleum click vloeren zijn ideaal voor wachtruimtes in zieknhuizen, maar ook in universiteiten, bibliotheken en labratoria. Het zorgt namelijk voor een rustige werkomgeving, waar mensen geconcentreerd kunnen werken.

Bekijk alle marmoleum vloeren

6. Geschikt voor gebruik van vloerverwarming

Marmoleum click vloer keuken

Om gebruik te kunnen maken van vloerverwarming mag een vloer over het algemeen geen hogere warmtedoorlaatweerstand dan 0.15 m² k/W hebben. Linoleum vloeren hebben doorgaans een veel lagere warmtedoorlaatweerstand.

De populairste vloeren bijvoorbeeld – Forbo Concrete, Forbo Walton en Forbo Fresco – hebben een warmtedoorlaatweerstand van slechts 0.014 m² k/W. Dit is dus meer dan 10x lager dan de maximale warmtedoorlaatweerstand.

Marmoleum vloeren zijn dan ook zeer geschikt voor gebruik van vloerverwarming. Bij de specificaties van een marmoleum vloer staat dan ook een PIT-symbool voor vloerverwarming.

Bekijk alle marmoleum vloeren

7. Veel vloeren hebben een vuilverhullende structuur

Vuilverhullende structuur marmoleum

Veel marmoleum vloeren hebben een vuilverhullende structuur. Deze structuur lijkt op een marmerstructuur en zorgt voor het verbergen van vuil. Deze structuur zorgt niet alleen voor een mooie, moderne uitstraling, maar dus ook voor het verhullen van vuil.

Wanneer er de vloer een keer niet helemaal schoongemaakt is of er wordt vuil binnengelopen, dan wordt deze dus verborgen door deze marmerstructuur. Dit zorgt er dus voor dat de vloer ‘’altijd’’ mooi en schoon oogt.

De marmoleum vloeren zijn onder te verdelen in 5 verschillende gradaties, van ‘’niet verhullend’’ naar ‘’zeer goed verhullend’’.

Bekijk alle marmoleum vloeren

Nadelen van een linoleum vloer

 1. Niet waterdicht
 2. Niet iedere basisvloer is geschikt

1. Niet waterdicht

Het nadeel is dat linoleum niet waterdicht is. Water en vocht kan ervoor zorgen dat de vloer vervormt, waardoor deze kan beschadigen. We raden daarom af om deze vloer in de badkamer te leggen.

2. Er mogen geen oneffenheden in de basisvloer zitten

Egaliseren van de basisvloer

U kunt marmoleum vloeren niet zomaar op iedere basisvloer leggen. De basisvloer moet volledig vrij zijn van oneffenheden, want anders tekenen deze door. Het zorgt voor een minder goede uitstraling en een minder lange levensduur.

U kunt de basisvloer laten egaliseren met een egalisatiemiddel. Daarna is deze geschikt voor marmoleum. De vloer moet gelegd worden door professionals. Wij hebben een professionele legservice en kunnen de basisvloer egaliseren en de vloer leggen.

Marmoleum Click vloeren hebben een kliksysteem dat vergelijkbaar is met laminaat. Deze vloer is wel eenvoudig door de doe-het-zelver te leggen.

Bekijk alle marmoleum vloeren

Claim nu extra korting op onze marmoleum vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle marmoleum vloeren

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Misschien ook interessant voor u?

Vince