• Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
 • ReviewSpot 9.1
 • Google reviews 5/5

Voordelen en nadelen van een linoleum (marmoleum) vloer?

Linoleum vloeren worden gezien als een enorm duurzame vloer en milieuvriendelijke vloer. De vloeren zijn enorm populair voor drukbezochte ruimtes. Dankzij deze populariteit is er een uitgebreide collectie linoleum vloeren met vele verschillende designs en kleuren.

U bent op zoek naar nieuwe vloerbedekking en zit eraan te denken om voor een linoleum vloer te kiezen. U wilt eerst weten wat alle voor- en nadelen zijn, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

We zijn dé vloerbedekking Webwinkel van Nederland en weten daarom alles over linoleum vloeren. Hieronder vertellen we alles over de voor- en nadelen van linoleum vloeren:

Voordelen van een linoleum vloer

 1. Milieuvriendelijk
 2. Zeer duurzaam
 3. Hygienisch
 4. Geluiddempend (aangename loopgeluiden)
 5. Geschikt voor gebruik van vloerverwarming
 6. Onderhoudsvriendelijk
 7. Levendige kleuren

1. Milieuvriendelijk

Het is waarschijnlijk de meest milieuvriendelijke vloer die verkrijgbaar is.

Linoleum vloeren zijn namelijk gemaakt van natuurlijke ingredienten. De vloer is namelijk opgebouwd uit Lijnzaadolie, dennenhars, gemalen kurkstof, houtmeel en minerale vulstoffen, zoals bijvoorbeeld calciumcarbonaat. De rug bestaat doorgaans uit een jute of canvas.

Deze natuurlijke ingredienten zijn afkomstig uit een hernieuwbare bron, waardoor het milieu niet wordt belast. Verder is de linoleum vloer na de levensduur biologisch afbreekbaar, waardoor deze dus niet op de vuilnisbelt eindigt.

2. Zeer duurzame vloer

Deze vloeren zijn enorm duurzaam. Veel producenten geven daarom een lange garantie, vaak van zo’n 15 jaar. De levensduur van linoleum vloeren is dan ook heel lang. De vloer kan zomaar 40 jaar mee gaan!

3. Zeer hygienisch

De vloer is enorm hygienisch. Dankzij het natuurlijke materiaal is de vloer namelijk antibacterieel. Het zorgt ervoor dat bacterien geen kans krijgen om zich te verspreiden. Het is de reden dat deze vloeren zo populair zijn voor ruimtes waar een goede hygiene centraal staat. Denk daarbij aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen, maar ook aan scholen en kinderdagverblijven.

4. Geluiddempend (aangename loopgeluiden)

Linoleum vloeren hebben een goede geluiddempende werking. De vloer dempt contactgeluiden, waardoor loopgeluiden aangenaam klinken. Daarmee wordt geluidsoverlast voorkomen, wat zorgt voor een ontspannen binnenomgeving.

Het is daarmee een goede vloer voor wachtruimtes in ziekenhuizen, maar ook voor universiteiten, bibliotheken en laboratoria. Acoustic en Decibel zijn marmoleum vloeren van Forbo. Deze vloer richt zich speciaal op het reduceren van contactgeluiden.

5. Geschikt voor gebruik van vloerverwarming

U kunt deze vloerbedekking gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Linoleum vloeren hebben namelijk een warmtedoorlaatweerstand die lager is dan 0,012 m² K/W. Dit is dus voldoende om de vloer te gebruiken met vloerverwarming. Bij de specificaties van een marmoleum vloer staat dan ook een PIT-symbool voor vloerverwarming.

6. Onderhoudsvriendelijk

De vloer is onderhoudsvriendelijk. U kunt de vloer in goede conditie houden door vuil zoveel mogelijk buiten te houden en regelmatig te vegen. Verder is het aan te raden om de vloer zo nu en dan te dweilen. Laat geen natte plekken achter, want dit kan de vloer beschadigen. U kunt vuil buiten houden door een goede schoonloopmat bij de entree te leggen.

Veel linoleum vloeren hebben een vuilverhullend ontwerp. Dit zorgt ervoor dat vuil minder goed zichtbaar is, waardoor de vloer ''altijd'' schoon oogt.

Bij intensief gebruik van linoleum is het aan te raden om de vloer één keer per jaar te strippen en in de was te laten zetten door een professioneel schoonmaakbedrijf.

7. Levendige kleuren

Linoleum vloeren zijn verkrijgbaar in vele levendige kleuren. Deze kleuren zijn goed met elkaar te combineren. Verder is het mogelijk om allerlei patronen in de vloer te snijden, waardoor u uw eigen unieke ontwerp kunt maken. U ziet een aantal mooie kleurcombinaties en patronen terug in Marmoleum Concrete en Marmoleum Piano.

De vloer is zeer kleurecht, waardoor de kleuren en patronen mooi blijven. De verf zit namelijk echt in vloer en niet alleen onder de beschermlaag, zoals bijvoorbeeld vinyl vloeren het geval is.

Nadelen van een linoleum vloer

 1. Niet waterdicht
 2. Niet iedere basisvloer is geschikt

1. Niet waterdicht

Het nadeel is dat linoleum niet waterdicht is. Water en vocht kan ervoor zorgen dat de vloer vervormt, waardoor deze kan beschadigen.

2. Niet iedere basisvloer is geschikt

U kunt marmoleum vloeren niet zomaar op iedere basisvloer leggen. De basisvloer moet volledig vrij zijn van oneffenheden, want anders tekenen deze door. Het zorgt voor een minder goede uitstraling en een minder lange levensduur.

U kunt de basisvloer laten egaliseren met een egalisatiemiddel, waarna deze geschikt is voor marmoleum. U moet deze vloerbedekking laten leggen door professionals zoals wij. Marmoleum Click vloeren hebben een kliksysteem dat vergelijkbaar is met laminaat. Wanneer u handig bent kunt u deze vloer zelf installeren.

Bekijk alle marmoleum vloeren

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.