ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5

PVC vloer of keramische tegels?

U bent op zoek naar nieuwe vloerbedekking en wilt weten wat beter is: een PVC vloer (of PVC click vloer) of keramische tegels.

Hieronder vertellen we de verschillende tussen een PVC vloer en keramische tegels:

Het design

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in vele uiteenlopende designs. PVC vloeren zijn door innovatieve technieken steeds moeilijk van echt te onderscheiden. Omdat PVC vloeren dezelfde uitstraling hebben als keramische tegels zijn ze steeds populairder geworden.

Voorbeelden van mooie PVC vloeren met de uitstraling van keramische tegels zijn: mFLOR Fonteyn PVC, Ambiant Concrete PVCBelakos Stone XL en Gerflor Creation 30.

De levensduur

Keramische tegels gaan voor ''eeuwig'' mee. Het is daarmee een enorm krachtige en duurzame vloer. U zou dit kunnen zien als een voordeel, maar woontrends veranderen. Wanneer u nu kijkt naar een tegelvloer van 40 jaar geleden, bent u waarschijnlijk niet onder de indruk. U vindt de vloer misschien wel enorm lelijk, omdat deze compleet uit de mode is. U wilt daarom over 20, 30 of 40 jaar een andere vloer.

PVC vloeren zijn tegenwoordig van goede kwaliteit, waardoor ze enorm duurzaam zijn. PVC vloeren kunnen zomaar 30 jaar mee gaan.

Uiteraard wordt de levensduur van keramische tegels en PVC vloeren bepaalt door de intensiteit van het gebruik en het onderhoud van de vloer.

Milieuvriendelijk

U denkt misschien dat keramische tegels milieuvriendelijker zijn dan PVC vloeren, omdat ze een hele lange levensduur hebben. Keramische tegels moeten na de levensduur echter uit de vloer worden gesloopt. Omdat de tegels worden uitgebroken, zijn ze niet meer te hergebruiken (recyclen). Ze belanden uiteindelijk dus op de vuilnisbelt.

Bij het verwijderen van keramische tegels komt veel stof vrij, wat schadelijk kan zijn. Verder kan het lang duren om het huis weer stofvrij te krijgen.

PVC vloeren zijn over het algemeen gemaakt van gerecyclede materialen. Wanneer de levensduur van PVC ten einde is, dan kan deze vloer vaak volledig gerecycled worden. Daarmee is een PVC vloer dus milieuvriendelijker dan keramische tegels.

Vloerverwarming

Steeds meer huizen hebben vloerverwarming. Het is een comfortabele en efficiente manier van om uw huis te verwarmen.

Vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming wanneer deze voldoende warmte doorlaat. We noemen dit warmtedoorlaatweerstand. Vloerbedekking die geschikt heeft voor vloerverwarming heeft een lagere warmtedoorlaatweerstand dan 0,15 m² K/W.

PVC vloeren hebben een lage warmtedoorlaatweerstand, vaak van zo’n 0,05 – 0,030 m² K/W. Wanneer u een PVC vloer gebruikt in combinatie met vloerverwarming zal uw huis snel warmer worden.

PVC is namelijk een goede geleider, waardoor de temperatuur in huis snel oploopt. Keramische tegels hebben ook een lage warmtedoorlaatweerstand, waardoor ze ook te gebruiken zijn in combinatie met vloerverwarming. Keramische tegels houden de warmte beter vast dan PVC vloeren, waardoor het warmteverlies minimaler is. Verder kunnen keramische tegels een iets hogere temperatuur aan dan PVC vloeren. Bij PVC vloeren is de maximale temperatuur meestal 26 graden. Bij keramische tegels is de maximale temperatuur vaak 28 graden.

Wanneer u vloerverwarming wilt gebruiken in combinatie moet keramische tegels, dan moet u rekening houden met temperatuurwisselingen. De tegels kunnen hierdoor gaan scheuren en barsten. U kunt dit voorkomen door uitzetvoegen te plaatsen, waardoor de speling wordt opgevangen. Verder moet u de vloer door professionals laten plaatsen.

Krassen en barsten

Keramische vloeren zijn enorm hard. Vocht- en temperatuurverschillen zullen er niet voor zorgen dat de vloer zal uitzetten of krimpen. Dit is echter ook een nadeel. Omdat keramische vloeren niet veerkrachtig zijn, zijn ze gevoeliger voor schuren en andere schade. Wanneer u een hard voorwerp laat vallen, bijvoorbeeld een vaas, dan zal deze eerder stukvallen op een vloer van keramische tegels omdat deze vloer zo hard is. Verder kunnen keramische tegels loskomen en barsten als deze niet vakkundig geplaatst zijn.

PVC vloeren worden gemaakt van ongeveer hetzelfde materiaal als vinyl vloeren, maar ze voelen veel harder aan. Daarom zijn PVC vloeren duurzamer dan vinyl vloeren. PVC vloeren worden verlijmd op een harde, egale ondergrond. PVC vloeren hebben een harde toplaag, waardoor de vloer bestand is tegen krassen en slijtage. Ondertussen hebben PVC vloeren wel een bepaalde flexibiliteit.

PVC vloeren zijn in staat om vallende zware voorwerpen op te vangen. U heeft daardoor niet het risico op scheuren en barsten. Ondertussen is de toplaag van een PVC vloer hard genoeg om bescherming te bieden tegen krassen en slijtage.

Comfort

Vloerbedekking moet mooi en praktisch zijn, maar moet ook voldoende comfort bieden.

Keramische tegels voelen koud aan, wanneer u geen gebruik maakt van vloerverwarming. Het is daardoor niet prettig om met blote voeten over deze vloer te lopen. U zou dit wel op kunnen vangen met een vloerkleed (of een vloerkleed op maat). Wanneer u geen vloerverwarming heeft, dan biedt een PVC vloer meer comfort. PVC vloeren voelen namelijk warmer aan waardoor deze veel meer comfort biedt.

PVC vloeren zijn geluiddempend, waardoor ze geluidsoverlast voorkomen en zorgen voor aangename loopgeluiden. Appartementseigenaren moeten vaak vloerbedekking kiezen die voldoet aan bepaalde normen voor geluiddemping.

Bekijk alle PVC tegels

Bekijk alle PVC click tegels

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Vince