ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending vanaf €300,-
 • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
 • ReviewSpot 9.2
 • Google reviews 4.9/5

10 voordelen en 3 nadelen van een PVC vloer

PVC vloeren – dus zowel Dryback PVC vloeren als PVC Click vloeren – zijn enorm populair. Jaarlijks worden er enorm veel PVC vloeren verkocht, omdat deze vloeren heel veel voordelen hebben.

Deze vloeren zijn zeer realistisch, hebben een hele lange levensduur en zijn zeer onderhoudsvriendelijk, maar er zijn meer voordelen! Ook zijn er zoals bij elke vloer een aantal nadelen.

We zijn één van de grootste aanbieders van PVC vloeren in Nederland. Voor u een nieuwe PVC vloer koopt, vertellen we graag over alle voor- en nadelen:

Wat zijn de voordelen van een PVC vloer?

 • Veel verschillende designs
 • De vloeren zijn moeilijk van echt te onderscheiden
 • PVC vloeren hebben een hele lange levensduur
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Goed bestand tegen water
 • Zorgeloos gebruikmaken van vloerverwarming
 • Goede geluiddemping van PVC (click) vloeren
 • De vloer kan gelegd worden zonder plinten
 • PVC Click vloeren zijn eenvoudig zelf te leggen
 • Beschadigde PVC planken en tegels zijn eenvoudig te vervangen

Claim nu extra korting op onze PVC vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle PVC vloeren

1. Veel verschillende designs

Gelasta Pure Tile 8506 woonkamer 770x450

Omdat PVC vloeren zo enorm populair zijn, worden er heel veel vloeren geproduceerd. De collecties van de meest bekende merken - zoals Ambiant, Gelasta en Belakos - maken regelmatig nieuwe vloeren.

De vloeren zijn niet alleen verkrijgbaar in een houtlook design, maar ook in een tegeldesign en betondesign. Daarnaast zijn er ook nog eens vele verschillende houtlook designs, zoals visgraat vloeren en PVC vloeren met Hongaarse punt.

Bij een visgraat vloer is het zelfs nog mogelijk om een mooie zwarte bies toe te voegen. Dit zorgt voor een hele chique uitstraling. U kunt dan ook zeker een vloer vinden die binnen uw interieur past. Uiteraard staan al deze verschillende designs op Vloerbedekkingwebwinkel.nl.

Bekijk alle PVC vloeren

2. De vloeren zijn moeilijk van echt te onderscheiden

TFD OSSIS 4 Fauteuils 450x770

PVC vloeren worden gemaakt van polyvinylchloride, maar moeten natuurlijk lijken op een echte houten vloer, een tegelvloer of een betonvloer. Omdat de vloeren zo populair zijn, worden ze ook steeds beter én realistischer.

Goede PVC vloeren zijn dan ook moeilijk te onderscheiden van een echte houten vloer, een echte tegelvloer of een echte betonvloer. Dat komt omdat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van natuurgetrouwe kleuren (met een extra matte toplaag), V-groeven en Register embossing.

Ondertussen bieden PVC vloeren veel meer voordelen dan een echte houten vloer, tegelvloer of betonvloer.

Bekijk alle PVC vloeren

3. PVC vloeren hebben een lange levensduur

ID inspiration Classics Gluedown Composite entree

Het derde voordeel van PVC vloeren is de lange levensduur. Goede kwaliteit PVC vloeren hebben een levensduur van zo’n 20 tot 30 jaar! Het gaat dan natuurlijk wel om goede kwaliteit PVC Vloeren en niet om budget vloeren met een bouwmarkt kwaliteit.

De levensduur van een PVC vloer wordt mede bepaald door de dikte van de slijtlaag. Vloeren met een slijtlaag van 0.70 mm hebben dan ook een langere levensduur dan vloeren met een slijtlaag van 0.30 mm – maar ook die gaan heel lang mee!

Ter vergelijking met andere vloeren: de levensduur van laminaat is zo'n 5 tot 15 jaar. De levensduur van een vinyl vloer is zo'n 10 tot 20 jaar.

Het betekent niet dat het altijd beter is om een vloer met een dikkere toplaag te kopen. Ons advies is om een toplaag te kiezen die past bij de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Zo kan er in een slaapkamer een PVC vloer met een dunnere toplaag worden gelegd, maar is voor een intensief belopen bedrijfsruimte een vloer met een dikkere toplaag beter.

Het is natuurlijk mogelijk om een vloer met een dikkere toplaag in de slaapkamer te leggen. Het is niet slim om een vloer met een dunnere toplaag in een intensief belopen bedrijfsruimte te leggen.

Bekijk alle PVC vloeren

4. PVC vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken

VT Wonen Royal Dryback PVC

Dankzij het gladde oppervlak zijn PVC vloeren eenvoudig schoon te maken. Vuil, vlekken en vloeistoffen zijn dus eenvoudig te verwijderen met een dweil en een stofzuiger. 

Het is niet nodig om speciale schoonmaakmiddelen te gebruiken. Vaak is het namelijk voldoende om een beperkte hoeveelheid lauw water te gebruiken.

PVC vloeren zijn dan ook ideaal voor gezinnen met kinderen en huisdieren.

Vuil - en vooral zand - kan een slijtende werking hebben op een vloer. De toplaag biedt bescherming tegen slijtage, maar toch is het beter om een slijtingsproces te vertragen door zand buiten de deur te houden. We adviseren daarom om altijd ook een goede droog- en schoonloopmat te kopen.

Om het meeste zand buiten de deur te houden koopt u Coral Classic, Coral Brush, Coral Duo of Coral Welcome (in combinatie met Coral Grip voor buiten).

Bekijk alle droog- en schoonloopmatten

5. PVC vloeren zijn bestand tegen water

Coretec Authentics PVC slaapkamer bad

PVC vloeren zijn goed bestand tegen vocht en water. De vloeren kunnen blootgesteld worden aan een redelijke hoeveelheid water zonder beschadigd te raken. Dit zorgt ervoor dat de vloer zeer geschikt is voor de keuken, de badkamer en het toilet.

We raden aan om de vloer niet in de doucheruimte te leggen. Een continue blootstelling aan een grote hoeveelheid water wél voor beschadigingen kan zorgen.

Het is ook geen enkel probleem om drinken of andere vloeistoffen op de vloer te knoeien. Het trekt namelijk niet in de vloer en is eenvoudig te verwijderen met een doek.

Bekijk alle PVC vloeren

6. Zorgeloos gebruikmaken van vloerverwarming

Coretec Authentics woonkamer en eetkamer

PVC vloeren zijn dankzij de antistatische eigenschappen en lage warmtedoorlaatweerstand zeer geschikt voor gebruik van vloerverwarming (en vloerverkoeling).

Dryback PVC vloeren – dus de vloeren die worden verlijmd op de basisvloer – hebben vaak een dikte van slechts 2.00 tot 2.50 mm. Volgens de richtlijnen mag een vloer een warmtedoorlaatweerstand van maximaal 0.15 m² k/W hebben. Dryback PVC vloeren hebben een warmtedoorlaatweerstand van slechts 0.015 m² k/W. Dit is dus veel lager dan de grens van 0.15 m² k/W.

PVC click vloeren zijn iets dikker door het geïntegreerde kliksysteem, maar hebben een vergelijkbare warmtedoorlaatweerstand. Beide type PVC vloeren laten dus voldoende warmte door om zorgeloos gebruik te maken van vloerverwarming.

PVC is ook een hele goede warmtegeleider, waardoor het snel warm wordt in huis of in uw bedrijfsruimte. De efficiënte verspreiding van de warmte zorgt ook voor een lagere energierekening. In combinatie met vloerverwarming biedt de vloer meer comfort. Het is dan nog aangenamer om met blote voeten over de vloer te lopen.

Bekijk alle PVC vloeren

7. Comfortabele vloer

Coretec Authentics Herringbone 50 LVREH 140 nimbus loopauto

PVC vloeren worden gezien als ‘’harde vloeren’’, maar het is comfortabel om over deze vloer te lopen. De vloeren zijn licht verend, waardoor er dus voldoende loopgemak wordt geboden.

Het is natuurlijk altijd mooi om een vloerkleed op maat te laten maken en deze op de PVC vloer te leggen, bijvoorbeeld voor in de woonkamer, eetkamer of slaapkamer.

Bekijk alle PVC vloeren

8. Goede geluiddemping van PVC (click) vloeren

iD Inspiration Naturals 0.55 spelend kind in de keuken

Dryback PVC vloeren – dus de vloeren die verlijmd worden op de basisvloer – zorgen voor een minimale demping van contactgeluiden. Deze vloeren hebben namelijk maar een dikte van zo’n 2.00 tot 2.50 mm.

Contactgeluiden kunnen beter gedempt worden door gebruik te maken van een geluiddempende ondervloer.

PVC Click vloeren zorgen voor een betere geluiddemping, zeker wanneer ze een geïntegreerde ondervloer hebben. Deze geïntegreerde ondervloer is vaak gemaakt van kurk of IXPE, waardoor ze zorgen voor een goede geluiddemping.

Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld loopgeluiden, geluiden van dichtslaande deuren en spelende kinderen minder goed te horen zijn. Daarmee zorgt het voor een rustige woon- en werkomgeving.

Deze vloeren voldoen vaak ook aan de 10 dB-eis van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit is een eis die vaak wordt gesteld aan appartementseigenaren om te zorgen voor een geluiddempende vloer.

Voor appartementseigenaren (en mensen die zo min mogelijk contactgeluiden willen horen) kan het dus slim zijn om een PVC vloer met geluiddempende ondervloer te kopen óf te kiezen voor een PVC Click vloer met geïntegreerde ondervloer.

Let op! De 10 dB-eis van de Vereniging van Eigenaren wordt gemeten volgens de Nederlandse norm (ΔLlin) en niet volgens de internationale norm (ΔLw). De Nederlandse norm is een stuk strenger dan de internationale norm. Bij nieuwbouwappartementen is de 10 dB-eis vaak niet van toepassing, omdat er vaak al geluiddempende isolatie is aangebracht in de constructie van het appartement.

Bekijk alle PVC vloeren met geïntegreerde ondervloer

9. De PVC vloer kan gelegd worden zonder plinten

Het is mogelijk om een PVC vloer strak tegen de muur te leggen, zonder plinten te gebruiken. Uiteraard is het wel mogelijk om plinten te gebruiken. Plinten kunnen de ruimte namelijk een exclusieve uitstraling geven.

Bekijk alle plinten

10. Beschadigde PVC stroken vervangen

Wanneer er een scherp voorwerp op de vloer valt of de vloer bekrast wordt, dan is het mogelijk om de beschadigde PVC strook te vervangen. Bij een marmoleum of vinyl vloer is dit niet mogelijk.

Het vervangen van één strook kan alleen bij een dryback PVC vloer, die dus verlijmd wordt op de basisvloer. Bij een PVC click vloer is het wel moeilijker om een beschadigde strook te vervangen, omdat dan de complete vloer moet worden losgehaald.

De nadelen van een PVC vloer

Uiteraard hebben PVC vloeren niet alleen maar voordelen. Hieronder staan de nadelen van een PVC vloer:

 • PVC vloeren hebben een hogere aanschafprijs
 • De basisvloer moet volledig egaal zijn (voor Dryback PVC)
 • Dryback PVC is niet zomaar zelf te leggen

 

1. PVC vloeren hebben een hogere aanschafprijs

Creation 30 Dryback PVC kinderkamer

PVC vloeren hebben een hoge aanschafprijs dan bijvoorbeeld een laminaat vloer of een vinyl vloer, maar zijn een goede investering omdat ze een veel langere levensduur hebben.

Wanneer u slechts een paar jaar in een appartement of huis blijft wonen, is het wellicht verstandiger om een mooie vinyl vloer te kopen. Wanneer u echter van plan bent om nog lang in uw huis te blijven wonen, dan is een PVC vloer natuurlijk veel mooier en duurzamer!

We zijn de grootste webshop in Vloerbedekking van Nederland en België en kunnen onze vloeren daarom voor een hele scherpe prijs aanbieden! We bieden onze vloeren met een laagste prijsgarantie aan en geven vaak een extra kassakorting in onze winkelwagen.

Op deze manier maken we goede kwaliteit vloeren voor iedereen betaalbaar!

Bekijk ook: Hoe duur is een PVC vloer? + prijsschatting kamer 40 m²

Bekijk alle PVC vloeren

2. De basisvloer moet volledig egaal zijn (voor Dryback PVC)

Egaliseren van de basisvloer

Dryback PVC vloeren – dit zijn PVC vloeren die direct op de basisvloer worden verlijmd – kunnen alleen op een volledig egale ondergrond worden gelegd. Wanneer de ondergrond niet helemaal vlak is, dan tekenen de oneffenheden zich door in het PVC. Dit zorgt voor een minder goede uitstraling en een minder lange levensduur van de vloer.

U kunt de basisvloer (laten) egaliseren met egaliseermiddel. Verder is het mogelijk om een speciale ondervloer voor PVC te gebruiken. We adviseren om Jumpax classic 10 mm te gebruiken.

PVC Click met geïntegreerde ondervloer

Het egaliseren van een basisvloer zorgt voor extra werkzaamheden en kosten. Sommige PVC Click vloeren - dus de vloeren die door een handige doe-het-zelver te leggen is - hebben een geïntegreerde ondervloer.

Het kan ervoor zorgen dat het egaliseren van de basisvloer (of het gebruiken van een ondervloer) niet nodig is. Deze PVC Click vloeren kunnen namelijk over een basisvloer met lichte oneffenheden worden gelegd. Deze vloeren hebben namelijk een speciale (kurk)laag die de lichte scheuren en bobbels kan opvangen.

Bekijk ook: de verschillen tussen dryback PVC en PVC click

Bekijk alle PVC vloeren met geïntegreerde ondervloer

3. Dryback PVC is niet zomaar zelf te leggen (PVC Click wel)

iD Inspiration Naturals woonkamer

Wanneer u heel handig bent kunt u misschien zelf een PVC vloer leggen, maar veel mensen zullen niet in staat zijn om de vloer zelf te leggen. Het leggen van een PVC vloer is namelijk specialistisch werk, omdat de stroken perfect op elkaar moeten aansluiten.

Omdat de PVC stroken op de vloer verlijmd worden, is er in principe maar één kans om de strook netjes op de vloer te plakken. Het is daarom aan te raden om de vloer te laten leggen door professionals (of een PVC click vloer te kopen). We hebben een professionele legservice.

Het laten leggen (en egaliseren) van de vloer kost natuurlijk geld. Door de legkosten wordt de vloer natuurlijk duurder, dan wanneer u de vloer zelf zou kunnen leggen. U heeft dus te maken met de aanschafprijs van een PVC vloer, maar ook met legkosten (en eventuele egaliseerkosten).

PVC click vloeren bieden ‘’een oplossing’’ voor dit ‘’probleem’’. Deze vloeren zijn relatief eenvoudig zelf te leggen, omdat ze een kliksysteem hebben dat vergelijkbaar is met dat van een laminaat vloer.

Bekijk alle PVC vloeren

Claim nu extra korting op onze PVC vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle PVC vloeren

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Misschien ook interessant voor u?

Vince