• Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • Reviewscore 9.1
  • Google reviews 5/5

8 voordelen en 3 nadelen van een PVC vloer

PVC vloeren zijn enorm populair. Jaarlijks worden er enorm veel PVC vloeren verkocht, omdat deze vloer veel voordelen biedt. Hieronder vertellen we wat deze voordelen precies zijn. Daarnaast vertellen we meer over de nadelen van een PVC vloer. Op deze manier kunt u gemakkelijk beslissen of een PVC vloer iets voor u is:

De voordelen van een PVC vloer

Hieronder staan de 8 belangrijkste voordelen van een PVC vloer:

Voordeel 1: Veel verschillende designs

Omdat PVC vloeren zo populair zijn, worden er heel veel vloeren geproduceerd. De collecties van de meest bekende merken - zoals bijvoorbeeld Ambiant en Gelasta - worden dan ook regelmatig uitgebreid en vernieuwd. Daarnaast worden de vloeren ook steeds beter. Zo wordt de structuur van een PVC vloer steeds realistischer, doordat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van Register Embossing. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat een PVC vloer met een houtlook steeds moeilijker te onderscheiden is van een echte planken vloer.

Omdat de vloeren zo populair zijn komen er dus ook steeds meer verschillende designs op de markt. Denk daarbij aan vele verschillende houttinten en tegellooks. Verder zijn er speciale manieren om de vloer te leggen. Zo zijn er speciale visgraat PVC vloeren en stroken die in een Hongaarse Punt worden gelegd. Speciaal voor visgraat PVC is het mogelijk om een exclusieve, zwarte bies toe te voegen aan de randen.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos, waardoor u zeker een design kunt vinden dat perfect binnen uw interieur past. Bekijk nu onze complete collectie PVC vloeren.

Voordeel 2: PVC vloeren hebben een lange levensduur

Het tweede voordeel van een PVC vloer is de levensduur. Goede kwaliteit PVC vloeren hebben een levensduur van zo'n 20 tot 30 jaar. De levensduur van een PVC vloer wordt mede bepaalt door de dikte van de slijtlaag. Vloeren met een slijtlaag van 0.70 mm hebben dan ook een langere levensduur dan vloeren met een slijtlaag van 0.30 mm - maar ook die gaan heel lang mee.

Ter vergelijking met andere vloeren: de levensduur van laminaat is zo'n 5 tot 15 jaar. De levensduur van een vinyl vloer is zo'n 10 tot 20 jaar.

Het gaat hierbij natuurlijk wel om goede kwaliteit vloeren. Alle vloeren die wij aanbieden hebben een bepaalde standaard. Uiteraard zijn er ook budget vloeren te vinden. De levensduur van deze vloeren is echter niet te vergelijken met de levensduur van de vloeren die wij aanbieden.

Voordeel 3: PVC vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken

Dankzij het gladde oppervlak zijn PVC vloeren eenvoudig schoon te maken. Vuil, vlekken en stof is dus eenvoudig te verwijderen met een dweil en een stofzuiger. Het is niet nodig om speciale schoonmaakmiddelen te gebruiken. Vaak is het voldoende om een beperkte hoeveelheid lauw water te gebruiken.

Vuil kan een slijtende werking hebben op de PVC vloer. Gelukkig biedt de slijtlaag bescherming tegen slijtage, maar het slijtingsproces kan worden vertraagd door vuil buiten de deur te houden. Daarom raden we altijd aan om ook een goede droog- en schoonloopmat aan te schaffen. Denk daarbij aan de Forbo Coral Classic, die in een standaardafmeting en per meter verkrijgbaar is.

Voordeel 4: PVC vloeren zijn bestand tegen water

PVC vloeren zijn waterdicht. Deze vloeren kunnen daardoor enigzins worden blootgesteld aan water zonder dat ze beschadigd raken. Dit zorgt ervoor dat de vloer ook zeer geschikt is voor de keuken en badkamer (exclusief de doucheruimte). Verder is het geen probleem om water of drinken te knoeien op deze vloer. Het water trekt namelijk niet in de vloer en is eenvoudig weg te halen.

Voordeel 5: Zorgeloos gebruik maken van vloerverwarming

PVC vloeren zijn relatief dun, vaak tussen de 2 en 2,5 mm. PVC vloeren hebben daardoor een lage warmtedoorlaatweerstand, waardoor u zorgeloos gebruik kunt maken van vloerverwarming. Verder zijn PVC vloeren een goede warmtegeleider, waardoor de temperatuur in huis snel oploopt. In combinatie met vloerverwarming biedt een PVC vloer nog meer comfort, omdat deze dan ook lekker warm aanvoelt.

Voordeel 6: Comfortabele vloer

PVC vloeren zijn enorm comfortabel. PVC vloeren worden gezien als ‘’harde vloeren’’, maar ze zijn vaak wel licht verend, waardoor ze meer loopcomfort bieden. 

Voordeel 7: De PVC vloer kan gelegd worden zonder plinten

Het is mogelijk om een PVC vloer strak tegen de muur te leggen, zonder vervolgens plinten te gebruiken. Uiteraard is het wel mogelijk om plinten te gebruiken. Plinten kunnen de ruimte een exclusievere uitstraling geven.

Voordeel 8: Beschadigde PVC stroken vervangen

Wanneer er een scherp voorwerp op de vloer valt of de vloer bekrast wordt, dan is het mogelijk om de beschadigde PVC strook te vervangen. Bij een marmoleum of vinyl vloer is dit niet mogelijk.

Het vervangen van één strook kan alleen bij een dryback PVC vloer, die dus verlijmd wordt op de basisvloer. Bij een PVC click vloer is het natuurlijk een heel stuk moeilijker om een beschadigde strook te vervangen, omdat dan de complete vloer moet worden losgehaald.

De nadelen van een PVC vloer

Uiteraard hebben PVC vloeren niet alleen maar voordelen. Hieronder staan de nadelen van een PVC vloer:

Nadeel 1: PVC vloeren hebben een hoge aanschafprijs

PVC vloeren hebben een hoge aanschafprijs, maar zijn een goede investering omdat ze een lange levensduur hebben. De aanschafprijs van een PVC vloer ligt hoger dan die van een laminaat vloer. Wanneer u slechts een paar jaar in een appartement of huis blijft wonen, is het wellicht verstandig om voor een goedkopere vloer te kiezen. Wanneer u echter van plan bent om nog lang in uw huis te blijven wonen, dan is een PVC vloer natuurlijk veel mooier en duurzamer.

We zijn de grootste webshop in Vloerbedekking van Nederland en België en kunnen onze vloeren daarom voor een hele scherpe prijs aanbieden! We bieden onze vloeren met een laagste prijsgarantie aan en geven vaak een extra kassakorting in onze winkelwagen.

Op deze manier maken we goede kwaliteit vloeren voor iedereen betaalbaar!

Nadeel 2: de basisvloer moet volledig egaal zijn

Dryback PVC vloeren – dit zijn PVC vloeren die direct op de basisvloer worden verlijmd – kunnen alleen op een volledig egale ondergrond worden gelegd. Wanneer de ondergrond niet helemaal vlak is, dan tekenen de oneffenheden zich door in het PVC. Dit zorgt voor een minder goede uitstraling en een minder lange levensduur van de vloer. U kunt de basisvloer (laten) egaliseren met egaliseermiddel. Verder is het mogelijk om een speciale ondervloer voor PVC te gebruiken. We adviseren om Jumpax classic 10 mm te gebruiken.

PVC click vloeren kunnen soms op een basisvloer worden gelegd die lichte oneffenheden heeft. Zo hebben de PVC click vloeren van Coretec een speciale kurklaag, die als een soort ‘’ondervloer’’ dient. Deze kurklaag zorgt ook voor een betere demping van contactgeluiden en meer loopcomfort. Wanneer u twijfelt tussen een dryback PVC vloer en een PVC click vloer dan is het aan te raden om meer te lezen over de verschillen tussen dryback PVC en PVC click en de voor- en nadelen van beide type vloeren.

Nadeel 3: U kunt een PVC vloer niet zomaar zelf leggen

Wanneer u heel handig bent kunt u misschien zelf een PVC vloer leggen, maar de gemiddelde Nederlander zal de vloer niet zelf kunnen leggen. Het leggen van een PVC vloer is namelijk specialistisch werk, omdat de stroken perfect op elkaar moeten aansluiten. Omdat de PVC stroken op de vloer verlijmd worden, is er in principe maar één kans om de strook netjes op de vloer te plakken. Het is daarom aan te raden om de vloer te laten leggen door professionals. We hebben een professionele legservice.

Het laten leggen (en egaliseren) van de vloer kost natuurlijk geld. Door de legkosten wordt de vloer natuurlijk duurder, dan wanneer u de vloer zelf zou kunnen leggen. U heeft dus te maken met de aanschafprijs van een PVC vloer, maar ook met legkosten (en eventuele egaliseerkosten).

PVC click vloeren bieden ‘’een oplossing’’ voor dit ‘’probleem’’. Deze vloeren zijn relatief eenvoudig zelf te leggen, omdat ze een kliksysteem hebben dat vergelijkbaar is met dat van een laminaat vloer.

Bekijk alle PVC vloeren

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.