Tapijt kopen: waar op letten?

U bent op zoek naar een nieuw tapijt en wilt weten waar u op moet letten. We zijn dé vloerbedekking webwinkel van Nederland. We hebben meer dan 30 jaar ervaring en weten daarom alles van tapijt. We hebben deze handleiding geschreven om u te helpen met het kiezen van tapijt. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor persoonlijk en vrijblijvend advies.

Materiaal (vezels)

U heeft de keuze uit verschillende materialen:

Wol

Wol is een natuurlijke vezel. Het zorgt voor een hele natuurlijke uitstraling en topkwaliteit. Wollen tapijten gaan gemakkelijk een aantal decennia mee. Ze zijn gemaakt van zuiver schapenwol. Omdat wol afkomstig is uit een hernieuwbare bron, is het een zeer milieuvriendelijk tapijt.

Wol heeft een natuurlijke coating, die zorgt voor een vuilafstotende werking. Wollen tapijten zijn daardoor zeer onderhoudsvriendelijk. Verder voelt wol warm en zacht aan en zorgen ze voor een hele goede isolatie. Verder is van wol wetenschappelijk bewezen dat ze de luchtkwaliteit verbeteren. Omdat wol moeilijk ontvlambaar is, draagt het bij aan de brandveiligheid.

Wollen tapijten vallen wel binnen een hogere prijsklasse. U betaalt ongeveer 125 tot 300 euro per meter (400 cm breed) voor goede kwaliteit (Best Wool Carpets). Op vloerbedekking Webwinkel koopt u wollen tapijten mét laagste prijsgarantie!

Alle voor- en nadelen van wollen tapijten

Sisal

Sisal tapijten zijn gemaakt van een tropische vezel (milieuvriendelijk), die voornamelijk uit Brazilië en Mexico komt. Sisal is een krachtige, natuurlijke vezel met een lange levensduur. Ze zijn dan ook geschikt voor veel belopen ruimtes. Verder hebben Sisal tapijten een natuurlijke uitstraling, mede door de natuurlijke knopen structuur.

Sisal tapijten hebben een grovere vezel, waardoor ze minder zacht aanvoelen. De tapijten kunnen minder grip bieden naarmate ze ouder worden, waardoor ze ongeschikt zijn als trapbekleding.

Sisal heeft een absorberende werking, waardoor er snel vlekken in het tapijt kunnen kopen. Het kan moeilijker zijn om deze vlekken te verwijderen. Het is daarom belangrijk om gemorste vloeistoffen direct te verwijderen.

Nylon

Nylon is tegenwoordig het populairste materiaal voor tapijten. Nylon tapijten zijn betaalbaar, praktisch en verkrijgbaar in vele kleuren en designs.

U kunt kiezen tussen Nylon 6 en Nylon 6.6. Nylon 6 en 6.6 hebben een andere moleculaire structuur, maar hebben zeer vergelijkbare eigenschappen. Nylon 6.6 is iets beter voor het milieu, omdat deze iets makkelijk te recyclen zijn.

Nylon bestaat bekend als de meest duurzame synthetische vezel. Ze hebben daarom een lange levensduur. U kunt gemakkelijk 10 tot 20 jaar van deze vloerbedekking genieten. De elastische vezel zorgt voor het behoud van de goede uitstraling, omdat de vezels terugveren in de oorspronkelijke vorm nadat er bijvoorbeeld iemand overheen loopt.

Het tapijt biedt een goede bescherming tegen vlekken. Vuil en vloeistoffen trekken niet zomaar in de vezels, waardoor u deze eenvoudig kunt verwijderen. Het is daarmee een geschikt tapijt voor gezinnen met kinderen en huisdieren. kunt het nylon tapijten iedere 12 tot 18 maanden nieuwe leven inblazen met een stoomreiniger.

Nylon vezels hebben niet het vermogen om de binnenlucht te zuiveren, zoals wollen tapijten wel hebben.

Standaard nylon tapijten bestaan voor een deel uit gerecyclede materialen, maar zijn niet zo milieuvriendelijk als wollen tapijten. Wanneer u wilt bijdragen aan een beter milieu, dan kun u kiezen voor Sedna tapijten.

Sedna tapijten zijn gemaakt van gerecyclede materialen, zoals oude visnetten uit de oceaan. Door een Sedna tapijt te kopen draagt u bij aan het redden van de levens van duizenden zeedieren. Voorbeelden van Sedna tapijten zijn Belakos Atol en Belakos Lagune.

Polyester

Polyester tapijten zijn goedkoper dan wollen, sisal en nylon tapijten. Polyester tapijten zijn verkrijgbaar in vele, levendige kleuren. Door het uitgebreide kleurenpalet, kunt u uw creativiteit de vrije loop laten gaan. De kleuren blijven langer mooi dan die van nylon tapijten.

Deze tapijten voelen lekker zacht aan, waardoor ze veel comfort bieden. Polyester heeft een laag absorptievermogen, waardoor vlekken worden afgestoten. Verder droogt het tapijt snel, waardoor er geen natte plekken zichtbaar zijn op het tapijt na het schoonmaken. Het is daarmee een eenvoudig te reinigen tapijt.

Polyester tapijten worden deels gemaakt van gerecyclede materialen, zoals plastic flessen.

Het nadeel van polyester tapijten is dat ze en kortere levensduur hebben en snelle slijten. Goede kwaliteit polyester kan een levensduur van 5 tot 10 jaar hebben, wat korter is dan een tapijt van nylon.

Polypropyleen

Polypropyleen is veel goedkoper dan tapijten van een ander materiaal. Tapijten van polypropyleen blijven maar een paar jaar mooi en zijn dus veel minder duurzaam.

De tapijten zijn minder goed bestand tegen vuil. De vezels zijn minder veerkrachtig, waardoor ze niet zo makkelijk terugveren in de oorspronkelijke staat. U ziet dus na verloop van tijd afdrukken in het tapijt.

Polypropyleen tapijten zijn dan ook niet geschikt voor drukbezochte ruimtes, zoals de woonkamer, eetkamer, de hal en de trap. U kunt een polypropyleen tapijt wel gebruiken om een kleinere ruimte tijdelijk een betere uitstraling te geven.

Poolhoogte

Tapijten hebben verschillende poolhoogtes. We kunnen tapijten indelen op poolhoogte in de volgende categorieën:

  • Laagpolig: tot ongeveer 6 mm
  • Gemiddelde pool: 6 mm tot ongeveer 12 mm
  • Hoogpolig: 12 mm en hoger

 

Laagpolige tapijten

Laagpolige tapijten zijn sterk en hebben een vlakker oppervlak, waardoor ze eenvoudig schoon te maken zijn. U kunt vuil en stof eenvoudig weghalen met een stofzuiger. Vuil, stof en haren van huisdieren blijven niet tussen de pool zitten. Voor gezinnen met kinderen (en huisdieren) is het daarom beter om te kiezen voor een tapijt met een lagere pool.

Laagpolige tapijten voelen vaak wel wat minder zacht aan, omdat de pool korter is. Sommige tapijten kunnen zelfs wat grover aanvoelen, wanneer u hier met blote voeten overheen loopt. Daarom is een laagpolig tapijt waarschijnlijk een minder goede keuze voor een comfortabele slaapkamer.

Gemiddelde pool

Tapijten met een pool van 6 mm tot 12 mm, hebben een goede balans tussen praktische voordelen en comfort. Deze tapijten voelen een stuk zachter aan dan tapijten met een lage pool, maar zijn gemakkelijk te reinigen dan tapijten met een hogere pool.

Hoogpolige tapijten

Hoogpolige tapijten bieden het meeste comfort, omdat ze heerlijk zacht aanvoelen. Ze vallen dan ook vaak binnen comfortklasse 5. Het is daarmee aangename vloerbedekking voor de slaapkamer of een woonkamer waar comfort centraal staat.

Hoogpolige tapijten voelen niet alleen comfortabeler, maar ze hebben vaak ook een relaxte en warme uitstraling.

Verder zorgen ze voor een betere demping van loopgeluiden, waardoor ze voor meer rust zorgen. Het nadeel is dat vuil moeilijker te verwijderen is dan bij laagpolige tapijten.

Pooltypes

Over het algemeen zijn tapijten verkrijgbaar in twee pooltypes: gesneden pool en lussenpool. Bij een gesneden pool tapijt worden de uiteinden afgesneden. Bij een lussenpool tapijt blijven de uiteinden ongesneden, waardoor er een lusseneffect ontstaat. We noemen lussenpool ook wel bouclé.

Tapijten met een gesneden pool voelen misschien iets zachter aan, waar tapijten met een lussenpool iets duurzamer zijn. Verder zijn er tapijten die de gesneden pool en lussenpool met elkaar combineren. Het zorgt ervoor dat er verschillende poolhoogtes ontstaan. Het zorgt voor een speels effect. Tapijten met de combinatie van een gesneden pool en een lussenpool noemen we ook wel cut-loop.

Tapijten van verschillende materialen kunnen een gesneden pool of lussenpool hebben. Verder zijn hebben beide types verschillende stijlen.

Het poolgewicht

Het poolgewicht is een indicator die de kwaliteit van een tapijt kan aanduiden. Het poolgewicht geeft het gewicht van de pooldraad per vierkante meter aan. Hoe hoger het poolgewicht, hoe luxer en comfortabeler een tapijt is. Tapijten met een hoger poolgewicht voelen namelijk voller aan. Het is de reden dat tapijten met een hoog poolgewicht een hogere comfortklasse hebben. De comfortklasse van een tapijt is te zien aan bijbehorende PIT-symbool.

Voor welke ruimte Wellicht bent u op zoek naar vloerbedekking voor een specifieke ruimte. We hebben een handleiding geschreven voor het kopen van vloerbedekking voor verschillende doeleinden: