ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5

Polyamide tapijt: wat is dat & wat zijn de voor- en nadelen?

Polyamide is een populaire synthetische garen. Polyamide wordt gemaakt van Benzeen dat afkomstig is uit aardolie en -gas. Polyamide wordt ook wel ''nylon'' genoemd en is één van de populairste materialen voor vloerbedekking. Dit komt onder andere omdat polyamide garens betaalbaar, sterk en onderhoudsvriendelijk zijn.

Wanneer u op zoek bent naar een tapijttegel, een vloerkleed op maat of tapijt van polyamide, lees dan eerst wat polyamide precies is en wat de voor- en nadelen zijn. Hieronder vertellen we alles over deze garens:

Wat zijn de voordelen van polyamide tapijten (en tapijttegels)?

Hieronder staan de belangrijkste voordelen van polyamide tapijten:

  1. Lange levensduur
  2. De meest veerkrachtige synthetische garens
  3. Onderhoudsvriendelijk
  4. Voelt heerlijk zacht aan
  5. Groot aanbod

1. Lange levensduur

Polyamide garens hebben uitstekende kenmerken. Deze garens zijn hitte- en slijtvast, waardoor polyamide extreem duurzaam is. U kunt dus rekenen op een lange levensduur. De tapijten gaan wel 10 tot 20 jaar mee!

2. De meest veerkrachtige synthetische garens

Polyamide garens zijn de meest veerkrachtige synthetische garens. Omdat polyamide veerkrachtig is blijft de vloerbedekking er lang mooi uitzien. De garens springen namelijk terug in de oorspronkelijke staat nadat u eroverheen loopt. Dit zorgt ervoor dat de vloerbedekking niet platgelopen wordt, zoals bij polypropyleen na enige tijd wel gebeurd.

3. Onderhoudsvriendelijk

Vloerbedekking van polyamide is onderhoudsvriendelijk en dat is een groot voordeel. Vuil en vlekken worden afgestoten. Vuil en vloeistoffen trekken daarom niet zomaar in de vezels, waardoor het tapijt eenvoudig schoon te maken is. Het is daarmee een geschikt tapijt voor gezinnen met kinderen en huisdieren.

Vaak is lauw water al voldoende om een vlek uit het tapijt te halen. Voor hardnekkige vlekken houdt u de RZ Vlekkenbox Maxi achter de hand. Polyamide garens reageren ook positief op een stoomreiniger. De warmte van de reiniger reactiveert de waterstofmoleculen, waardoor de vezels terugspringen in de oorspronkelijke staat. U kunt polyamide tapijten eventueel iedere 12 tot 18 maanden nieuw leven inblazen door een stoomreiniger te gebruiken.

4. Voelt heerlijk zacht aan

Polyamide garens zijn misschien ietsjes minder zacht dan polyester garens (PES), maar ze voelen nog steeds heerlijk zacht aan, zeker wanneer de vloerbedekking een hoge poolhoogte heeft. Deze tapijten zijn daardoor ideaal voor de comfortabele woonkamer en de slaapkamers. Hoe comfortabel een tapijt is, is te zien aan het PIT-symbool dat de comfortklasse aangeeft. De meest comfortabele tapijten hebben comfortklasse 5.

5.  Groot aanbod

Omdat polyamide garens zo populair zijn worden de meeste tapijten gemaakt van deze garens. Het aanbod is daardoor enorm. Of u nu op zoek bent naar een effen tapijt, een vintage tapijt of een tapijt met patronen, deze worden heel vaak gemaakt van polyamide. Bekijk nu alle polyamide tapijten.

Wat zijn de nadelen van polyamide garens?

Hieronder staan de nadelen van polyamide garens:

1. Minder milieuvriendelijk dat natuurlijke garens

Standaard nylon tapijten bestaan voor een deel uit gerecyclede materialen, maar zijn niet zo milieuvriendelijk als wollen tapijten. Wollen tapijten zijn namelijk afkomstig uit een hernieuwbare bron (schapen) en niet uit een niet-hernieuwbare bron (aardolie en -gas). Wol is echter ook een stuk duurder.

Gelukkig zijn er ook ''milieuvriendelijke'' polyamide garens. Sommige tapijten zijn namelijk gemaakt van ECONYL garens. Deze tapijten zijn volledig gemaakt van gerecyclede materialen, zoals oude visnetten uit de oceaan.

Voorbeelden van populaire ECONYL tapijten zijn Desso Patterns, Desso & Shades en Interfloor Globe Project. Daarnaast is er een speciale Sedna collectie van Belakos. Deze tapijten zijn ook gemaakt van gerecyclede materialen. Door ECONYL of Sedna vloerbedekking te kopen draagt u bij aan een schone oceaan en het redden van de levens van duizenden zeedieren.

Bekijk alle polyamide tapijten

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Vince