Verschil tussen linoleum (marmoleum) en vinyl vloer
U bent op zoek naar nieuwe vloerbedekking en wilt weten wat het verschil is tussen een marmoleum vloer (ook wel linoleum genoemd) een en vinyl vloer is. We zijn dé vloerbedekking webwinkel van Nederland en vertellen alles over het verschil tussen marmoleum en vinyl…
Verschil in materiaal
Hieronder staan het verschil qua materiaal:
Linoleum (marmoleum) vloeren
Linoleum en Marmoleum zijn hetzelfde. Marmoleum is een merknaam die Forbo gegeven heeft aan linoleum. Forbo is een vooraanstaande aanbieder van mooie en kwalitatieve linoleum vloeren.
Een marmoleum vloer is een écht natuurproduct, omdat deze voor 97% bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Het belangrijkste bestanddeel van linoleum is houtmeel. Andere ingredienten van linoleum zijn lijnzaadolie, dennenhars, gemalen kurkstof en minerale vulstoffen.
Omdat linoleum vloeren voor 97% uit natuurlijke grondstoffen bestaan zijn ze zeer milieuvriendelijk. Marmoleum vloeren hebben een harde toplaag, die zorgt voor een hele goede bescherming en een hele lange levensduur.
Vinyl vloeren
Vinyl vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Hoewel vinyl vloeren tegenwoordig steeds milieuvriendelijker worden bestaan ze dus niet uit natuurlijke materialen, maar uit synthetische materialen.
Om vinyl soepel en veerkrachtig te maken worden weekmakers gebruikt. Bij de productie moet de producent zich uiteraard aan normen houden voor het gebruik van weekmakers, zodat deze geen schadelijk effect hebben op uw gezondheid.
Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in meerdere designs en meerdere kleuren, maar zijn iets minder milieuvriendelijk dan marmoleum vloeren. Veel vinyl vloeren zijn gelukkig geproduceerd volgens milieuregels en hebben dan ook een Enviromental Product Delaration Certificaat.
Verschil qua design
Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in meer verschillende kleuren en designs. Denk daarbij aan houtdesigns, betondesigns en steendesigns. Door allerlei innovatieve technieken hebben vinyl vloeren een zeer natuurlijke uitstraling. U kunt met Interfloor Dynamic Cemento of Dynamic Concrete een betonvloer namaken, zonder dat deze hard en koud aanvoelt. Of u maakt een houten vloer na met Forbo Novilon Bella of Novilon Nova, zonder dat u zich druk moet maken om het intensieve onderhoud.
Marmoleum vloeren zijn ook verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren en designs, maar de keuze is beperkter dan bij vinyl. Marmoleum vloeren zijn verkrijgbaar in hele leuke en levendige kleuren, die uitermate geschikt zijn voor een speelkamer en een kinderopvang. Verder zijn er marmoleum vloeren met een betonlook (Marmoleum Slate of Marmoleum Concrete) of een houtlook (Striato Original), maar de keuze is een stuk beperkter dan bij vinyl.
Verschil in prijs
Marmoleum vloeren zijn iets duurder dan vinyl vloeren. U koopt een goede kwaliteit marmoleum vloer vanaf zo’n 65 euro per 100 cm x 200 cm.
De prijs is één van de grote voordelen van vinyl vloeren. U kunt voor een scherpe prijs een prachtige vloer kopen! U koopt al een degelijke vinyl vloer met een dikte van zo’n 2.5 mm en een slijtlaag van 0.25 mm voor zo’n 30 euro per 100 cm x 200 cm. Echte budget vinyl vloeren hebben een lagere prijs.
Deze vloeren hebben echter vaak een dikte van maar 1.0 tot 1.5 mm en een slijtlaag van slechts 0.15 mm, waardoor ze een veel kortere levensduur hebben. Deze vinyl vloeren zijn misschien leuk voor een tijdelijke (gehuurde) woonruimte.
Verschil in levensduur
Marmoleum vloeren zijn dus iets duurder dan vinyl vloeren, maar ze hebben over het algemeen een langere levensduur. Marmoleum vloeren kunnen een levensduur van zo'n 30 jaar hebben. Daarmee is een marmoleum vloer een goede investering.
Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar. Uiteraard wordt de levensduur van het vinyl verlengt als het vinyl goed onderhouden wordt.
De levensduur van een vinyl vloer wordt grotendeels bepaalt door de dikte van de slijtlaag. Hoe dikker de slijtlaag, hoe langer de vinyl vloer mee gaat. Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar met een slijtlaag van van 0.15 mm (budget) tot 0.70 mm. We geloven dat een vinyl vloer een minimale slijtlaag van 0.20 tot 0.25 mm moeten hebben voor normaal woongebruik.
Verschil in afmetingen
Marmoleum vloeren zijn alleen verkrijgbaar in een afmeting van 100 cm x 200 cm breed. Vinyl vloeren zijn doorgaans verkrijgbaar in een afmeting van 100 cm x 200 cm breed, 300 cm breed of 400 cm breed.
Marmoleum is ook verkrijgbaar in speciale Marmoleum click panelen. U kunt deze panelen zelf in elkaar klikken. Het klik-systeem is verkrijgbaar met dat van laminaat. Marmoleum click is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, bijvoorbeeld 50 cm x 50 cm, 50 cm x 25 cm en 100 cm x 25 cm.
Water- en vochtbestendig
Vinyl vloeren zijn waterdicht en dus bestand tegen vocht. U kunt deze vloer dus in uw keuken, toilet en badkamer gebruiken. Linoleum vloeren kunnen niet goed tegen water en vocht. Dit kan de vloerbedekking beschadigen. Vocht en water kan ervoor zorgen dat de hoeken gaan krullen, waardoor de vloer bol kan komen te staan. Daarmee is linoleum dus niet geschikt voor in de badkamer, terwijl een vinyl vloer daar zeer geschikt voor is.