Vinyl over laminaat leggen, kan dat?

Vinyl vloeren zijn helemaal terug van weggeweest en zijn niet meer te vergelijken met het zeil dat vroeger verkocht werd. De vinyl vloeren van vandaag de dag zijn van betere kwaliteit en hebben prachtige designs.

Vinyl is onderhoudsvriendelijk, voelt warm en zacht aan én heeft een geluiddempende werking.

U bent misschien op zoek naar een goede vinyl vloer, maar hebt op dit moment een laminaatvloer liggen. U wilt weten of het mogelijk is om een vinyl vloer over een laminaat vloer te leggen.

We zijn gespecialiseerd in het leggen van vinyl vloeren en geven u graag antwoord:

Oneffenheden

Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in prachtige designs, maar voor een mooi resultaat is een goede ondervloer heel belangrijk. Oneffenheden kunnen namelijk zorgen voor een slecht eindresultaat. Deze oneffenheden tekenen namelijk door op het vinyl, waardoor de vloer niet mooi wordt. Verder zorgen oneffenheden ervoor dat de vinyl vloer sneller slijt en u dus minder lang van uw nieuwe vloer kunt genieten.

Oneffenheden in laminaat

Uiteraard zijn er verschillende soorten laminaat, maar de meeste laminaat vloeren hebben groeven. Deze groeven kunnen in het design zitten, maar zitten altijd wel aan de zijde waar het laminaat aan elkaar geklikt is. 

De kleinste groeven kunnen al zichtbaar zijn in het vinyl, omdat vinyl een aanzuigende werking heeft. Het vinyl zuigt zichzelf vast aan de ondervloer, waardoor deze groeven dus zichtbaar worden. Uiteraard wilt u dit voorkomen, want dan komt de vinyl vloer er niet mooi uit te zien.

Wanneer het laminaat geen oneffenheden heeft, houd er dan rekening met de dikte van het vinyl. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 2 tot 3 mm en slechtere kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 1 tot 2 mm. Door de dikte van het vinyl wordt de vloer hoger, waardoor de deuren mogelijk niet meer open en dicht kunnen. Wanneer dat het geval is, dan is het misschien makkelijk om het laminaat te verwijderen.

Laminaat verwijderen

Het is beter om het laminaat te verwijderen, omdat u dan het beste en mooiste resultaat krijgt. Wanneer u het laminaat verwijdert is het belang wat voor basisvloer er ligt. Dit is van belang voor de keuze voor een ondervloer.

U kunt in principe kiezen tussen twee mogelijkheden. U een ondervloer voor vinyl leggen. De Floorfixx Fini is een hele goede én voordelige ondervloer. Deze ondervloer zorgt voor een zwevende en 100% strakke MDF vloer. U kunt deze ondervloer eenvoudig zelf op maat snijden en leggen.

Ondervloeren kunnen echter niet op iedere basisvloer worden gelegd. Ze zijn namelijk alleen te gebruiken als er weinig oneffenheden in de basisvloer zitten.

Wanneer de basisvloer te veel oneffenheden heeft, dan moet deze eerst geëgaliseerd worden met egaliseermiddel. De vloer wordt dan glad gemaakt met egaliseermiddel. U kunt dit doorgaans alleen door een vakman laten doen, maar als een ondervloer voor vinyl geen optie is, dan is dit de enige goede oplossing om toch een vinyl vloer te kunnen leggen.

Goede vinyl vloer met legservice

U bent niet de enige die eraan denkt om het vinyl over laminaat te leggen. Onze ervaring is dat het bijna nooit voor een mooi resultaat zorgt.

U kunt het laminaat beter verwijderen en zorgen voor een goede basisvloer, met een ondervloer voor vinyl óf door de vloer te egaliseren. U heeft dan niet alleen het mooiste resultaat, maar de vinyl vloer heeft daardoor ook een langere levensduur.

Als u een vinyl vloer uit onze collectie bestelt, dan kunnen wij u onze legservice aanbieden. We bieden deze legservice door heel Nederland aan.

Bekijk alle vinyl vloeren