Vinyl vloer kopen: waar op letten?
Je bent van plan om een nieuwe vloer te kopen en zit eraan te denken om voor een vinyl vloer te kiezen. Voor je een vinyl vloer koopt, wil je natuurlijk precies weten waar je op moet letten.
We zijn de grootste aanbieder van vinyl vloeren in Nederland en België. Daarom weten we precies wat belangrijk is aan een vinyl vloer. Hieronder hebben we beschreven waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuwe vinyl vloer:
Inhoud
- Het design
- De dikte van het vinyl en de slijtlaag
- De basisvloer en ondervloer
- Vinyl vloer voor in huis
- Vinyl vloer voor bedrijfsruimtes
- Speciale antislip vinyl vloeren
- Het gebruik van zwenkwielen (bureaustoelen)
- Het gebruik van vloerverwarming
- Geluiddemping en de eigen van de Vereniging van Eigenaren (VvE)
- De prijs
Het design
De vinyl vloeren van tegenwoordig zijn niet meer te vergelijken met het zeil van vroeger. Vinyl vloeren zijn helemaal in. Daarom worden er jaarlijks vele verschillende vinyl vloeren ontworpen, waardoor onze collectie continu wordt uitgebreid.
Het kiezen van een vinyl vloer begint met het kiezen van een mooie design. Je kunt het beste onze complete collectie bekijken om een mooi design te vinden. We hebben honderden verschillende vinyl vloeren. Van betonlook vinyl, tot houtlook vinyl, tot vinyl vloeren met een visgraatmotief - we hebben het allemaal.
Vind je het moeilijk om een mooie vinyl vloer te vinden? Bekijk eens ons overzicht met de mooiste betonlook vinyl vloeren en vinyl vloeren met een visgraatmotief.
De dikte van het vinyl en de dikte van de slijtlaag
Het design is belangrijk, maar de levensduur van de vinyl vloer is natuurlijk ook heel belangrijk. Je wilt namelijk lang van de vloer kunnen genieten. De levensduur van een vinyl vloer wordt vooral bepaalt door de dikte van het vinyl en de dikte van de slijtlaag.
Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van zo’n 2.00 tot 3.00 mm en een toplaag van zo’n 0.25 tot 0.70 mm. De toplaag biedt bescherming tegen krassen en slijtage, waardoor de vloer lang mooi blijft.
Het is ook mogelijk om een dunnere vinyl vloer te kopen, met een dikte van 1.0 tot 1.5 mm en een slijtlaag van 0.15 tot 0.20 mm, maar deze hebben een minder lange levensduur. Deze vloeren zijn misschien leuk voor een tijdelijke woonruimte of wanneer je echt op zoek bent naar een budget vloer (bijvoorbeeld voor het verhuren van een huis).
Onze vinyl vloeren hebben een scherpe prijs, maar ook een lange levensduur. We verkopen geen dunne vinyl vloeren met een dunne slijtlaag.
De basisvloer en ondervloer
De basisvloer – dus de vloer waar de vinyl vloer over gelegd wordt – moet volledig egaal zijn. Dit betekent dat er geen oneffenheden in de basisvloer mogen zitten. Wanneer je een vinyl vloer over een basisvloer met oneffenheden legt, dan tekenen deze oneffenheden door in het vinyl. Dit zorgt voor een minder mooie uitstraling en een minder lange levensduur. Het is de reden dat het bijvoorbeeld niet mooi is om een vinyl vloer over laminaat te leggen.
Wanneer de basisvloer een dekvloer is, dan wordt deze egaal gemaakt door deze te egaliseren met egaliseermiddel. Bij het egaliseren wordt er een dunne laag cementgebonden middel over de basisvloer gesmeerd. Daarmee wordt de vloer helemaal glad gemaakt, zodat alle oneffenheden verdwijnen. Vervolgens kan de vinyl vloer over de basisvloer worden gelegd.
Bij het egaliseren wordt de basisvloer egaal gemaakt, maar niet perse waterpas. Wanneer de vloer dus niet waterpas is, omdat deze bijvoorbeeld een bolling heeft – dan verdwijnt dit niet na het egaliseren, al wordt dit wel iets minder. Dat de vloer niet waterpas is, kan zichtbaar zijn bij de plinten.
Omdat het niet mogelijk is om een houten basisvloer te egaliseren, wordt deze ondergrond geschikt gemaakt voor vinyl met een speciale ondervloer voor vinyl, zoals de populaire FloorFixx Fini ondervloer. Deze MDF-platen zorgen ervoor dat de basisvloer geschikt wordt om het vinyl te leggen.
Vinyl vloer voor in huis
Om de juiste vinyl vloer te kiezen is het belangrijk om te weten waar de vloer gelegd wordt. Wanneer je alleen woont of samen met je partner, dan hoeft de vinyl vloer een minder dikke toplaag te hebben, dan wanneer de vinyl vloer in een veel belopen bedrijfsruimte wordt gelegd.
Uiteraard zijn onze vinyl vloeren allemaal geschikt voor woongebruik. Waar een vinyl vloer precies geschikt voor is wordt aangegeven met zogenaamde PIT-symbolen. Voor de veel belopen ruimtes in huis, adviseren een we een vinyl vloer met de classificatie ''Normaal woongebruik'', ''Normaal tot zwaar woongebruik'' of ‘’Zwaar woongebruik’’. Bij de productspecificaties van onze vinyl vloer staat hoe intensief deze kan worden belopen.
Vinyl vloer voor bedrijfsruimtes
Wanneer je een vinyl vloer zoekt voor in je bedrijf, dan moet je een vinyl vloer kopen die daarvoor geschikt is. De vloer in een bedrijfsruimte wordt doorgaans veel intensiever belopen, dan een vinyl vloer in huis. Daarom moet de vinyl vloer voor een hogere eisen voldoen.
Je kunt heel eenvoudig zien of een vinyl vloer geschikt is voor bedrijfsmatig gebruik. Je ziet dit aan de PIT-symbolen voor gebruiksclassificatie ''Projectgebruik'' en ''Industrieel gebruik''.
Vinyl vloeren die geschikt zijn voor projectgebruik hebben de classificatie ‘’Licht projectgebruik’’, ‘’Normaal projectgebruik’’, ‘’Zwaar projectgebruik’’ en ‘’Intensief projectgebruik’’. Hoe hoger de classificatie, hoe intensiever de vloer kan worden belopen. De classificaties voor projectmatig gebruik gaan nog verder. De sterkste vinyl vloeren hebben ook de classificatie ‘’Licht industrieel gebruik’’, ‘’Normaal tot Zwaar industrieel gebruik’’ en ‘’Intensief industrieel gebruik’’.
Het is niet zo zeer zo dat de vinyl vloeren met de classificatie ‘’industrieel gebruik’’ perse geschikt zijn voor andere type bedrijfsruimte. Het geeft vooral aan hoe intensief te vloer kan worden belopen. Zo kan een vinyl vloer met de classificatie ''Zwaar industrieel gebruik'' dus intensiever belopen worden dan een vinyl vloer met de classificatie ''Zwaar projectgebruik'', terwijl beide vloeren bijvoorbeeld geschikt zijn voor een kantoor.
Speciale antislip vinyl vloeren
De slipweerstand van een vinyl vloer wordt aangegeven met de ''R-waarde''. De R-waarde begint bij R9, waarna R10, R11 en zelfs R12 komt.
Vinyl vloeren met de R-waarde R9 zijn prima voor huishoudelijk gebruik. Deze vloeren bieden doorgaans voldoende grip voor als de vinyl vloer bijvoorbeeld in de woonkamer, de eetkamer en de slaapkamer wordt gelegd. Omdat vinyl vloer vochtbestendig zijn, kunnen deze ook in de badkamer worden gelegd (met uitzondering van de doucheruimte). Voor de badkamer raden we aan om een vinyl vloer te kiezen met een slipweerstand R10. Uiteraard moeten de randen worden afgewerkt met waterdichte kit, om beschadigingen aan het vinyl te voorkomen.
Ook voor trappen raden we een vinyl vloer met slipweerstand R10 aan. Wanneer je van de trap valt, dan kan dit namelijk verstrekkende gevolgen hebben. De R10 vinyl vloeren bieden net iets meer grip. Gebruik daarbij ook trapkantprofielen. Deze zorgen ook voor meer grip en kunnen een valpartij voorkomen.
Professionele antislip vloeren
Voor bedrijfsruimtes, zoals professionele keukens, sauna's, zwembaden en verzorgingstehuizen, zijn er ook speciale antislip vinyl vloeren. Deze vinyl vloeren voldoen aan de hoogste eisen qua slipbestendigheid en hebben R-waarde R10, R11 en R12. Daarnaast zijn er vloeren die speciaal ontwikkeld zijn voor natte en vochtige ruimtes, waardoor ze ook geschikt zijn voor doucheruimtes (Safestep Aqua en Surestep Laguna).
Lees nu meer over speciale antislip vinyl vloeren
Het gebruik van zwenkwielen
Zwenkwielen zijn terug te vinden onder bureaustoelen. Wanneer je de vinyl vloer in de werkkamer in huis, in een kantoor of in een vergaderruimte wilt leggen, dan is het belangrijk om naar de classificatie ''Zwenkwielen'' te kijken. Niet alleen vinyl vloeren zijn namelijk geschikt voor gebruik van zwenkwielen.
Vinyl vloeren die geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik van zwenkwielen – dus voor de werkkamer in huis – hebben de classificatie ‘’Zwenkwielen Wonen’’. De vinyl vloeren die ook geschikt zijn voor bedrijfsmatig gebruik van zwenkwielen hebben de classificatie ‘’Zwenkwielen Wonen en Werken’’.
Let op! Je kunt een vinyl vloer los leggen zonder lijm, maar bij gebruik van zwenkwielen moet de vloer altijd verlijmd. Wanneer de vinyl vloer niet verlijmd wordt, kunnen de zwenkwielen beschadigingen aan de vloer veroorzaken.
Het gebruik van vloerverwarming
Een groot voordeel van vinyl vloeren is dat ze geschikt zijn voor gebruik van vloerverwaring en daarmee nog meer comfort bieden. Om gebruik kunnen maken van vloerverwarming moet een vloer een lage warmtedoorlaatweerstand hebben, van minder dan 0,15 m² k/W. Vinyl vloeren hebben doorgaans een veel lagere warmtedoorlaatweerstand, waardoor ze dus voldoende warmte doorlaten.
Vinyl vloeren bieden veel loopcomfort, omdat ze zacht aanvoelen. In combinatie met vloerverwarming biedt een vinyl vloer nog meer comfort, omdat de vloer dan ook warm aanvoelt. Het is dan ook heerlijk om met blote voeten over de vloer te lopen.
Vinyl vloeren zijn los te leggen tot 40 m², maar bij gebruik van vloerverwarming moet de vloer volledig verlijmd worden. Wanneer de vloer niet verlijmd wordt, dan kan deze namelijk gaan bobbelen.
Geluiddemping de eisen van de Vereniging van Eigenaren (VvE)
Geluiddempende vloeren zijn altijd fijn, omdat ze zorgen voor een rustiger huishouden of een bedrijfsruimte waar mensen geconcentreerd kunnen werken.
Voor appartementeigenaren is het niet alleen aangenaam, maar vaak ook verplicht om te voldoen aan eisen met betrekking tot geluiddemping. De Vereniging van Eigenaren (VvE) eist namelijk dat contactgeluiden worden gedempt met ten minste 10 dB. Dit is de zogenaamde 10 dB-eis.
Europese norm (ΔLw) en Nederlandse norm (ΔLlin)
Het is belangrijk om te weten dat er twee verschillende normen zijn waarmee de demping van contactgeluiden worden gemeten. Dit is de Europese norm (ΔLw) en de Nederlandse norm (ΔLlin).
De 10 dB-eis van de Vereniging van Eigenaren verplicht appartementeigenaren om een geluiddempende vloer te nemen volgens de Nederlandse norm. Voor de Nederlandse norm wordt een andere meetmethode gebruikt, waardoor deze vaak lager uitvalt dan de Europese norm.
Het kan dus lijken dat een vinyl vloer een hoge demping van contactgeluiden heeft, bijvoorbeeld 16 dB, terwijl dit volgens de Nederlandse norm helemaal niet hoog is. Vaak zit er namelijk een verschil van zo'n 9 dB in. Zo is 16 dB geluiddemping volgens de Europese norm slechts 5 dB volgens de Nederlandse norm.
Dit betekent dat het kan lijken alsof een vinyl vloet met 16 dB geluiddemping volgens de Europese norm (ΔLw) voldoet aan de 10 dB-eis van de Vereniging van Eigenaren, terwijl dat helemaal niet zo is. De vloer dempt volgens de Nederlandse norm (ΔLlin) namelijk maar 5 dB aan contactgeluiden.
Dit is op te lossen door een goede ondervloer voor vinyl te kopen, zoals de Floorfixx Fini. In combinatie met deze ondervloer voldoet de vinyl vloer vaak wel aan de 10 dB-eis.
De prijs
Het kopen van een vinyl vloer is slechts één kostenpost. U moet ook rekening houden met de bijkomende kosten.
Dit zijn kosten voor het geschikt maken van de basisvloer door deze te egaliseren óf via een ondervloer voor vinyl. Verder moet u rekening houden met de kosten om de vloer te laten egaliseren óf het laten leggen van de ondervloer. U kunt de vloer in principe zelf leggen, maar waneer u deze door een specialist laat leggen, brengt dit ook weer kosten met zich mee.
Om u een goed beeld te geven van de kosten van een vinyl vloeren, hebben we een kostenoverzicht gemaakt met daarbij een schatting van de kosten voor een kamer van 40 m². U krijgt zo een goed beeld van wat een vinyl vloer kost. Bekijk nu het kostenoverzicht van een vinyl vloer.