ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending vanaf €300,-
 • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
 • ReviewSpot 9.2
 • Google reviews 4.9/5

9 voordelen en 2 nadelen van een vinyl vloer

Vinyl vloeren hebben zich steeds verder ontwikkeld, waardoor de kwaliteit steeds beter wordt.

Vinyl vloeren zijn betaalbaar, verkrijgbaar in vele designs én relatief eenvoudig te installeren. Wanneer ze goed geïnstalleerd worden zijn ze bestand tegen vocht. Daardoor kunt u de vloer niet alleen in de woonkamer, eetkamer, hal en slaapkamer leggen, maar ook in de keuken, toilet en badkamer.

We zijn dé specialist in vinyl vloeren en hebben het grootste aanbod van Nederland. Voor u een vinyl vloer koopt, informeren we u graag over alle voordelen. Daarnaast vertellen we meer over de nadelen van deze vloerbedekking...

Wat zijn de voordelen van vinyl?

Vinyl biedt veel voordelen. Hieronder staan 8 voordelen:

 1. Betaalbaar
 2. Vele uiteenlopende designs
 3. Gemakkelijk te leggen
 4. Onderhoudsvriendelijk
 5. Duurzaam
 6. Geluiddempend
 7. Vochtbestendig
 8. Warm en comfortabel

1. Betaalbaar

Novilon VT Wonen Zilver woonkamer

Vinyl vloeren zijn heel betaalbaar. De goede prijs-kwaliteitsverhouding van de vloer is een groot voordeel. U koopt al een goede kwaliteit vinyl vloer vanaf zo’n 50 tot 60 euro per meter (400 cm breed).

Wanneer u woonkamer de gemiddelde grootte van 35 m² heeft, dan heeft u 8.75 meter nodig. U betaalt dan slechts 437,50 euro tot 525 euro om uw woonkamer te bedekken met mooie, goede vloerbedekking.

Daarnaast zijn vinyl vloeren eenvoudig te leggen. U kunt deze vloer namelijk tot 40 m² los leggen met dubbelzijdige tape. Hierdoor zijn de legkosten een stuk lager.

Voor het leggen van een vinyl vloer moet de basisvloer wel helemaal egaal zijn. De basisvloer mag géén oneffenheden bevatten. Bobbels en scheuren tekenen namelijk door in het vinyl, waardoor ze zichtbaar blijven na het leggen.

Wanneer de basisvloer niet 100% egaal is, moet deze egaal worden gemaakt door deze te (laten) egaliseren óf door een ondervloer voor vinyl te gebruiken. FloorFixx Fini is de beste en meest betaalbare ondervloer voor vinyl.

Het egaal maken van de basisvloer brengt uiteraard wat extra kosten met zich mee.

Bekijk ook: Hoe duur is een vinyl vloer? + prijsschatting kamer: 40 m²

Bekijk alle vinyl vloeren

2. Vele uiteenlopende designs

Forbo Eternal Material 10172 Natural Terrazzo eetkamer

Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in vele prachtige designs. Op Vloerbedekkingwebwinkel staan meer dan 300 verschillende vinyl vloeren met zeer uiteenlopende designs. Het zijn de vloeren van de topmerken merken, zoals bijvoorbeeld Ambiant, Forbo en Interfloor.

Onze collectie bestaat uit vinyl vloeren met een betonlook, een tegelmotief en een houtlook. Onze houtlook vinyl vloeren zijn ook weer verkrijgbaar in allerlei soorten houtdesigns, zoals bijvoorbeeld een visgraatmotief en Hongaarse punt.

Vrijwel ieder vloerdesign is verkrijgbaar in een vinyl vloer. Ga nu op zoek naar uw favoriete design:

Bekijk alle vinyl vloeren

3. Gemakkelijk te leggen

Forbo Sphera Energetic school

Van alle vloeren worden vinyl vloeren – na tapijttegels – gezien als één van de makkelijkst te leggen vloeren. De handige doe-het-zelver kan deze vloer eenvoudig zelf leggen – zeker wanneer de bassivloer egaal en vochtvrij is.

Wanneer basisvloer egaal en vochtvrij is, kunt u de rol vinyl uitrollen op de basisvloer. Vervolgens is het een kwestie van de randen afwerken door het vinyl langs de muren en deuren af te snijden met een scherp stanleymes. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig zelf een mooie betonlook vinyl vloer leggen. Het is onmogelijk om zelf een echte betonvloer te leggen.

Vinyl vloeren zijn los te leggen tot 40 m². U maakt alleen de randen vast met dubbelzijdige tape.

Egale basisvloer

Wanneer er scheuren en bobbels in de basisvloer zitten, dan moeten deze eerst weggehaald worden.

Om cementdekvloeren egaal te maken kan egaline of een ondervloer worden gebruikt. Houten basisvloeren zijn alleen egaal te maken met een goede ondervloer voor vinyl.

Vloer verlijmen

Wanneer u de vloer in een ruimte groter dan 40 m² wilt leggen, dan kunt u de vloer verlijmen.

Wilt u gebruik maken van bureaustoelen? Dan moet de vinyl vloer ook volledig verlijmd worden (en geschikt zijn voor gebruik van bureaustoelen). Wanneer u gebruik wilt maken van vloerverwarming, moet de vloer ook volledig verlijmd worden.

U kunt de vloer het beste verlijmen met Thomsit K 188E.

Vinyl vloer laten leggen

Onze professionals kunnen de basisvloer natuurlijk voor u egaliseren én de vinyl vloer leggen (los of verlijmd). Doe hiervoor een vrijblijvende legservice aanvraag. De vloer moet uiteraard wel bij ons gekocht zijn.

Bekijk alle vinyl vloeren

4. Onderhoudsvriendelijk

Forbo Novilon Bella huisdier

Weinig vloeren zijn zo onderhoudsvriendelijk als vinyl vloeren. Dit is natuurlijk een heel belangrijk voordeel. Vinyl vloeren hebben geen speciale behandeling nodig. Het is dan bijvoorbeeld ook niet nodig om de vloer te waxen of te boenen.

Door het gladde oppervlak kunt u de vloer eenvoudig schoonmaken. Vuil en vloeistoffen zijn eenvoudig te verwijderen met een stofzuiger of vochtige doek. Het is ook aan te raden om vuil (en vooral zand) direct te verwijderen, omdat dit voor een snellere slijtage van de toplaag kan zorgen.

Het is natuurlijk nog beter om vuil en zand buiten de deur te houden door een goede droog- en schoonloopmat bij de deur te leggen. Om het meeste zand buiten de deur te houden koopt u Coral Duo of Coral Welcome (in combinatie met Coral Grip voor buiten).

Bekijk alle vinyl vloeren

Claim nu extra korting op onze vinyl vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle vinyl vloeren

5. Lange levensduur (alleen goede kwaliteit vloeren)

Forbo Sphera Elite vinyl

Vinyl vloeren gaan lang mee. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een levensduur van zo’n 10 tot 20 jaar! Daarmee is het dus een duurzame vloer waarvan u lang kunt genieten!

Goede slijtlaag

Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 2.00 mm tot 3.00 mm en een slijtlaag van 0.20 en 0.70 millimeter. Deze slijtlaag biedt niet alleen bescherming tegen slijtage, maar ook tegen krassen en vlekken.

Uiteraard biedt een dikkere slijtlaag meer bescherming dan een dunne slijtlaag. Het betekent niet dat een dikkere slijtlaag altijd beter is.

Wij adviseren om voor een slijtlaag te kiezen die past bij de ruimte waarin deze vloer gelegd wordt. In een slaapkamer kan namelijk prima een vloer met een slijtlaag van 0.20 mm worden gelegd, terwijl deze ongeschikt is voor een intensief belopen bedrijfsruimte.

Voor een intensief belopen bedrijfsruimte is het vaak beter om voor een slijtlaag van minimaal 0.40 mm te kiezen.

Budget vloeren

Het is wel aan te raden ome en goede kwaliteit vinyl vloer te kopen. Er zijn ook vloeren met een dikte van slechts 1.00 tot 1.50 mm en een slijtlaag van 0.10 tot 0.15 mm. Deze budget vloeren hebben een veel kortere levensduur, omdat ze veel sneller slijten.

Deze vloeren zijn vooral leuk voor tijdelijke (gehuurde) woonruimtes.

Bekijk alle vinyl vloeren

6. Geluiddempend

Forbo Surestep Star

Veel vinyl vloeren hebben een geluiddempende werking, van bijvoorbeeld 18 dB (ΔLw). Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld loopgeluiden, geluiden van dichtslaande deuren en spelende kinderen minder goed te horen zijn.

De geluiddempende eigenschappen zorgen daarom voor een rustige woon- en werkomgeving. Het zorgt ervoor dat u van uw rust kunt genieten of geconcentreerd kunt werken.

Standaard voldoen de vloeren doorgaans niet aan de 10 dB eis (ΔLlin) van de Vereniging van Eigenaren (VvE). In combinatie met een goede ondervloer voor vinyl kan de vloer wél voldoen aan de eisen van de Vereniging van Eigenaren (VvE) met betrekking tot geluiddemping.

Let op! 

De demping van contactgeluiden wordt uitgedrukt in ΔLlin en ΔLw. ΔLlin is de Nederlandse norm en ΔLw is de Europese norm. ΔLl geeft de verbetering van de contactgeluidsisolatie aan die de vloerbedekking veroorzaakt. Deze norm geeft dus aan wat het verschil in geluidsproductie is tussen een kale vloer en een vloer die bedekt is met vloerbedekking (en een ondervloer).

In Nederland wordt de frequentie vanaf 100 Hz gemeten, omdat dan ook de lagere tonen gemeten worden die doorgaans harder doordringen in de constructie en daardoor voor meer geluidsoverlast zorgen. Omdat deze lagere tonen ook gemeten worden bij de Nederlandse meetnorm, valt de waarde vaak een stuk lager uit dan bij de Europese norm. Wanneer er bij een vloer een geluidsreductie van 16 dB wordt aangegeven, kan dit heel veel lijken, maar is dat volgens de Nederlandse ΔLlin-norm slechts een minimale reductie van zo'n 5 dB. 

Vaak zit er een verschil van zo’n 11 dB tussen de ΔLlin en ΔLw norm. Dus als het geluid met 20 dB wordt gereduceerd volgens de Europese ΔLw norm, dan is dit doorgaans slechts 9 dB volgens de Nederlandse ΔLlin norm.

Bekijk alle vinyl vloeren

7. Vochtbestendig

Forbo Safestep R11 Concrete

Vinyl vloeren zijn van veel betere kwaliteit dan vroeger. Goed geïnstalleerde vinyl vloeren zijn vochtbestendig.

Ze zijn daardoor niet alleen geschikt voor de woonkamer, slaapkamer en eetkamer, maar ook in de keuken, toilet en badkamer. Daarnaast is de vloer bijvoorbeeld ook geschikt voor bedrijfsruimtes waar water op de grond kan komen, zoals restaurants en bloemenwinkels.

Daarmee is het een mooi alternatief voor keramische en porseleinen tegels in de badkamer. U kunt met vinyl dezelfde uitstraling realiseren, alleen biedt het een betere bescherming tegen vocht (en vochtigheid). Het is daarnaast natuurlijk veel prettiger om met blote voeten over een zachte en warme vinyl vloer te lopen dan over echte tegels!

Het is niet aan te raden om de vinyl vloer in de doucheruimte te leggen met uitzondering van Safestap Aqua en Surestep Laguna. Continue blootstelling aan water kan een standaard vinyl vloer namelijk beschadigen.

Bekijk alle vinyl vloeren

8. Warm en comfortabel

Interfloor Domestic Stone S51 badkuip

Vinyl vloeren bieden veel loopcomfort. Het is natuurlijk niet zo zacht als tapijt, maar het is zachter dan een tegelvloer, een echte planken vloer, laminaat, marmoleum en PVC.

Vinyl is ook flexibel en licht verend. De vloer voelt ook warm aan, zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. Het is daarom aangenaam om (met blote voeten) over een vinyl vloer te lopen.

Bekijk alle vinyl vloeren

Wat zijn de nadelen van vinyl?

Uiteraard hebben vinyl vloeren niet alleen maar voordelen, maar ook nadelen.

Hieronder staan de nadelen van een vinyl vloer:

1. Moeilijker om te verwijderen

Wanneer u de vinyl vloer wilt verwijderen, dan is dit makkelijk als deze los gelegd is. U haalt de zijkanten los en kunt vervolgens de gehele vloerbedekking loshalen. Wanneer de vinyl vloer verlijmd is, dan is het een stuk moeilijker om de vloer te verwijderen.

Bekijk ook: 7 mooiste visgraat vinyl vloeren van 2022

2. Slechte kwaliteit vinyl vloeren

Vinyl vloeren zijn van veel betere kwaliteit dan vroeger, echter zijn er nog steeds aanbieders van vinyl vloeren met een slechte (bouwmarkt)kwaliteit. Deze vinyl vloeren hebben een dikte van slechts 1.0 tot 1.5 mm en een slijtlaag van 0.10 tot 0.15 mm.

Deze vinyl vloeren hebben een korte levensduur, omdat ze gevoelig zijn voor beschadiging en slijtage. Verder bieden dunne vinyl vloeren minder stabiliteit en kunnen er slijtplekken zichtbaar worden door de dunne toplaag.

Bekijk alle vinyl vloeren

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Misschien ook interessant voor u?

Vince