9 voordelen en 2 nadelen van een vinyl vloer

Vinyl vloeren hebben zich steeds verder ontwikkeld. Vinyl vloeren zijn betaalbaar, verkrijgbaar in vele designs en eenvoudig te installeren. Wanneer ze goed geïnstalleerd worden zijn ze bestand tegen vocht. Daardoor kunt u de vloer niet alleen in de woonkamer, eetkamer, hal en slaapkamer leggen, maar ook in de keuken, toilet en badkamer.

Voor u een vinyl vloer koopt, informeren we u graag over alle voordelen. Daarnaast vertellen we meer over de nadelen van deze vloerbedekking...

Wat zijn de voordelen van vinyl?

Vinyl biedt veel voordelen. Hieronder staan 8 voordelen:

  1. Betaalbaar
  2. Vele uiteenlopende designs
  3. Gemakkelijk te leggen
  4. Onderhoudsvriendelijk
  5. Duurzaam
  6. Geluiddempend
  7. Vochtbestendig
  8. Warm en comfortabel

1. Betaalbaar

Vinyl vloeren zijn heel betaalbaar. Dit is een groot voordeel. U koopt al een goede kwaliteit vinyl vloer vanaf zo’n 50 tot 60 euro per meter (400 cm breed)!

Wanneer u woonkamer de gemiddelde grootte van 35 m² heeft, dan heeft u 8.75 meter nodig. U betaalt dan slechts 437,50 euro tot 525 euro om uw woonkamer te bedekken met mooie, goede vloerbedekking.

Daarnaast zijn vinyl vloeren eenvoudig te leggen. U kunt deze vloer namelijk tot 40 m² los leggen. Hierdoor zijn de legkosten een stuk lager.

Uiteraard moet de basisvloer wel egaal zijn, anders komt dit niet ten goede van de uitstraling en levensduur van het vinyl. U kunt de vloer laten egaliseren. Verder zijn bepaalde oneffenheden te verwijderen met een ondervloer voor vinyl. FloorFixx Fini is een goede en goedkope ondervloer voor vinyl.

2. Vele uiteenlopende designs

Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in vele prachtige designs. Op Vloerbedekking Webwinkel staan meer dan 300 verschillende vinyl vloeren met zeer uiteenlopende designs. Onze collectie bestaat uit een vinyl vloer met een betonlook, een tegelmotief en een houtlook.

Vrijwel ieder vloerdesign is verkrijgbaar in een vinyl vloer. Zo kunt u een prachtige beton- en steenlook creeren met Dynamic Cemento, Dynamic Concrete, Dynamic Stone, Novilon Viva Steen en Interfloor Construct.

Verder zijn er vele vinyl vloeren met een traditioneel houtdesign, zoals bijvoorbeeld Dynamic Wood en Novilon Viva Hout. Verder zijn er vele vinyl vloeren met een bijzonder houtdesign, zoals een visgraat ontwerp of een Hongaarse punt. Kijk bijvoorbeeld eens naar Inspire Wood en Eternal Wood.

3. Gemakkelijk te leggen

Vinyl vloeren zijn eenvoudig te installeren. Wanneer u handig bent kunt u de vloer zelf leggen. Dit is met een echte betonvloer vaak onmogelijk. Een vinyl vloer is zelfs eenvoudiger te installeren dan een laminaat vloer.

U moet wel zorgen voor een vlakke en vochtvrije basisvloer. Vervolgens kunt u de rol vinyl uitrollen. Daarna is het een kwestie van de raden afwerken door het vinyl langs de muren en deuren af te snijden. Vinyl vloeren tot 40 m² zijn los te leggen. U hoeft dan alleen dubbelzijdige tape (Fermoflex) te gebruiken aan de randen. Wanneer u vinyl wilt installeren in een ruimte die groter dan 40  m²  is, dan kunt u deze lijmen met Thomsit K 188E.

U kunt de basisvloer egaal maken met een speciale ondervloer voor vinyl. Wanneer u de basisvloer niet in orde kunt maken met een ondervloer, dan moet u deze (laten) egaliseren. U kunt de ondervloer (laten) egaliseren met Thomsit Egaline.

U kunt de vinyl vloer uiteraard ook door professionals laten leggen. Wanneer u een deze vloer in onze webwinkel koopt, dan kunt u gebruik maken van onze legservice. Uiteraard kunnen we de basisvloer ook voor u egaliseren.

Het laten leggen van een vinyl vloer is een stuk goedkoper dan het laten leggen van een PVC vloer of een Marmoleum vloer.

4. Onderhoudsvriendelijk

Weinig vloeren zijn zo onderhoudsvriendelijk als een vinyl vloer. Het is een belangrijk voordeel.

Door het gladde oppervlak kunt u de vinyl vloer eenvoudig schoonmaken. Het is ook aan te raden om vuil (vooral zand) direct te verwijderen, omdat deze ervoor kunnen zorgen dat de toplaag sneller slijt. Het is slim om een deurmat te kopen en deze bij de voordeur te leggen. Deze houden het meeste vuil buiten.

U kunt een goedgekeurd schoonmaakmiddelen gebruiken om vlekken te verwijderen.

Vinyl vloeren hebben geen speciale behandeling nodig. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de vloer te waxen of te boenen.

5. Duurzaam

Vinyl vloer met visgraatdesign

Vinyl vloeren gaan lang mee. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar. Daarmee is het een duurzame vloer waarvan u lang kunt genieten. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 2,0 mm tot 3,0 mm en een slijtlaag van 0,20 en 0,70 millimeter. Uiteraard biedt een dikkere slijtlaag meer bescherming. Verder wordt de levensduur natuurlijk verlengt wanneer de vinyl vloer goed wordt onderhouden.

U moet wel een goede kwaliteit vinyl vloer kopen. Er zijn ook vinyl vloeren met een dikte van slechts 1.0 tot 1.5 mm en een slijtlaag van 0.10 tot 0.15 mm. Deze budget vloeren hebben een kortere levensduur, omdat ze snel slijten. Deze vloeren zijn leuk voor een tijdelijke (gehuurde) woonruimte.

Vinyl vloeren hebben een kortere levensduur dan PVC vloeren, die tot 30 jaar mee kunnen gaan. In vergelijking met een PVC vloer lijkt de levensduur van een vinyl vloer een nadeel te zijn, maar het is net hoe u dit bekijkt.

Woontrends veranderen namelijk regelmatig. Omdat vinyl vloeren betaalbaar zijn kunt u over 10 tot 20 jaar weer vervangen voor een vloer die op dat moment weer helemaal in de mode is. Een hele lange levensduur, bijvoorbeeld van 30 tot 40 jaar, hoeft daarom niet altijd een voordeel te zijn.

6. Geluiddempend

Veel vinyl vloeren hebben een geluiddempende werking, bijvoorbeeld tot 18 dB (ΔLw). Het zorgt ervoor dat voetstappen (en spelende kinderen) minder hoorbaar zijn. Daarmee zorgt de geluiddempende vloer voor een rustig huishouden.

In combinatie met een goede ondervloer voor vinyl kan de vinyl vloer voldoen aan de eisen van de Vereniging van Eigenaren (VvE) met betrekking tot geluiddemping.

Let op! De demping van contactgeluiden wordt uitgedrukt in ΔLlin en ΔLw. ΔLlin is de Nederlandse norm en ΔLw is de Europese norm. ΔLl geeft de verbetering van de contactgeluidsisolatie aan die de vloerbedekking veroorzaakt. Deze norm geeft dus aan wat het verschil in geluidsproductie is tussen een kale vloer en een vloer die bedekt is met vloerbedekking (en een ondervloer).

In Nederland wordt de frequentie vanaf 100 Hz gemeten, omdat dan ook de lagere tonen gemeten worden die doorgaans harder doordringen in de constructie en daardoor voor meer geluidsoverlast zorgen. Omdat deze lagere tonen ook gemeten worden bij de Nederlandse meetnorm, valt de waarde vaak een stuk lager uit dan bij de Europese norm. Wanneer er bij een vloer een geluidsreductie van 16 dB wordt aangegeven, kan dit heel veel lijken, maar is dat volgens de Nederlandse ΔLlin-norm slechts een minimale reductie van zo'n 5 dB. 

Vaak zit er een verschil van zo’n 11 dB tussen de ΔLlin en ΔLw norm. Dus als het geluid met 20 dB wordt gereduceerd volgens de Europese ΔLw norm, dan is dit doorgaans slechts 9 dB volgens de Nederlandse ΔLlin norm.

7. Vochtbestendig

Vinyl vloeren zijn van vele hogere kwaliteit dan vroeger. Goed geïnstalleerde vinyl vloeren zijn vochtbestendig. Ze zijn daardoor niet alleen geschikt voor de woonkamer, slaapkamer en eetkamer, maar ook in de keuken, toilet en badkamer.

Daarmee is het een mooi alternatief voor keramische en porseleinen tegels in de badkamer. U kunt met vinyl dezelfde uitstraling realiseren, alleen biedt het een betere bescherming tegen vocht (en vochtigheid). Verder biedt vinyl meer comfort, omdat de vloer warm en zacht aanvoelt.

8. Warm en comfortabel

Vinyl vloeren bieden veel loopcomfort. Ze zijn een stuk zachter dan een tegel- en plankenvloer. Verder is vinyl flexibeler, waardoor deze meer loopcomfort biedt.

De vloeren voelen warmen aan, zeker in combinatie met vloerverwarming. Het is daardoor ook prettig om met blote voeten over de vloer te lopen.

Wat zijn de nadelen van vinyl?

Uiteraard hebben vinyl vloeren niet alleen maar voordelen, maar ook nadelen. Hieronder staan de nadelen van een vinyl vloer:

1. Moeilijker om te verwijderen

Wanneer u de vinyl vloer wilt verwijderen, dan is dit makkelijk als deze los gelegd is. U haalt de zijkanten los en kunt vervolgens de gehele vloerbedekking loshalen. Wanneer de vinyl vloer verlijmd is, dan is het een stuk moeilijker om de vloer te verwijderen.

2. Slechte kwaliteit vinyl vloeren

Vinyl vloeren zijn van veel betere kwaliteit dan vroeger, echter zijn er nog steeds veel aanbieders van vinyl vloeren met een slechte kwaliteit. Deze vinyl vloeren hebben een dikte van slechts 1.0 tot 1.5 mm en een slijtlaag van 0.10 tot 0.15 mm. Deze vinyl vloeren hebben een korte levensduur, omdat ze gevoelig zijn voor beschadiging en slijtage. Verder bieden dunne vinyl vloeren minder stabiliteit.

Bekijk alle vinyl vloeren