ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5

Wat zijn de verschillen tussen vinyl en laminaat?

Vinyl vloeren en laminaat zijn beide populair. U bent misschien aan het twijfelen tussen beide vloeren en wilt meer weten over de verschillen. Welke vloer is beter en welke vloer is goedkoper? We vertellen hieronder alles over vinyl en laminaat, zodat u uiteindelijk een goede keuze kunt maken.

Wat is vinyl?

Vinyl is gemaakt van Polyvinylchloride (PVC). Om het materiaal kleur te geven zijn er meerdere stoffen toegevoegd, bijvoorbeeld om de vloer soepel te maken. De basislaag van een vinyl vloer is zacht en verend. Daarom wordt een vinyl vloer – in tegenstelling tot een laminaat vloer – gezien als een ‘’zachte vloer’’.

Wat is laminaat?

Laminaat is gemaakt van verschillende lagen van kunststof, een drager, een laag bedrukt papier en een toplaag van kunststof. De toplaag van een laminaat vloer is hard, in tegenstelling tot de vinyl vloer.

De verschillen

U weet nu wat een vinyl vloer en een laminaat vloer is. We gaan nu de verschillen op een rij zetten, waarbij we kijken naar de volgende onderdelen:

Welke vloer is het goedkoopste?

Laminaat vloeren zijn over het algemeen goedkoper dan vinyl vloeren. Sommige budget aanbieders (zoals de bouwmarkten) bieden al een laminaat vloer aan vanaf zo’n 5 euro per vierkante meter. Uiteraard zijn de laminaat vloeren van betere kwaliteit iets duurder. Onze collectie laminaat vloeren hebben een veel betere kwaliteit dan die van de gemiddelde bouwmarkt en hebben een prijs vanaf zo’n 10 tot 15 vierkante meter.

Vinyl vloeren hebben een vanaf prijs van zo’n 10 euro per vierkante meter. Dit zijn wel echt de allergoedkoopste vinyl vloeren. Deze vinyl vloeren zijn niet te vergelijken met de vinyl vloeren die wij verkopen, omdat wij echt alleen goede kwaliteit vinyl vloeren verkopen. Vinyl vloeren met een degelijke dikte en toplaag hebben een prijs vanaf 30 euro per vierkante meter.

Wanneer u écht op zoek bent naar de goedkoopste vloer, dan is laminaat vaak voordeliger. Van alle laminaat vloeren die verkrijgbaar zijn, zijn de prijsverschillen onderling natuurlijk groot. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor vinyl vloeren.

Verder is een vinyl vloer die qua aanschaft duurder is, uiteindelijk misschien wel veel goedkoper dan een vinyl vloer die qua aanschaft goedkoper is, omdat de duurdere vloer misschien wel een vijf keer langere levensduur heeft.

Welke vloer is beter bestand tegen beschadigingen?

Omdat vinyl vloeren zacht zijn, bieden ze weliswaar meer loopcomfort, maar zijn ze ook iets kwetsbaarder. Laminaat vloeren hebben een harde toplaag, die beter bestand is tegen krassen. Wanneer u voor een vinyl vloer kiest is het extra belangrijk om vloerbeschermers onder meubels te plakken en extra voorzichtig te zijn met naaldhakken.

Ondanks dat vinyl vloer zacht zijn, hebben ze een lange levensduur van zo'n 10 tot 20 jaar.

Welke vloer biedt meer onderhoudsgemak?

Zowel laminaat en vinyl is gemakkelijk schoon te maken. Vinyl vloeren en laminaat vloeren zijn beide eenvoudig vuilvrij te maken met een stofzuiger. Daarnaast zijn beide vloeren schoon te maken met water en een dweil.

Vinyl vloeren zijn waterdicht. Voor laminaat vloeren is het van belang dat deze niet te nat wordt, omdat de planken dan krom kunnen trekken. Voor laminaat kunt u ook een speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken.

Voor vinyl vloeren is het extra belangrijk dat vuil buiten de deur blijft. Vuil kan namelijk een schurende werking hebben op de toplaag van een vinyl vloer. Het is daarom aan te raden om een goede deurmat te kopen en deze bij de deur te leggen. Sommige deurmatten houden tot 94% van het vuil buiten, waaronder de Coral Luxe schoonloopmat.

Welke vloer biedt het meeste loopcomfort?

Vinyl vloeren zijn zacht en laminaat vloeren zijn hard. Vinyl vloeren bieden daarom meer loopcomfort, omdat deze een zachte, verende werking heeft. Het is daarom prettiger om over deze vloer heen te lopen. Wanneer u graag op blote voeten loopt is dit nog comfortabeler, omdat de vloer zacht (en warm) aanvoelt.

Welke vloer is het meest geschikt voor vloerverwarming?

Vinyl vloeren zijn geschikter voor gebruik van vloerverwarming dan laminaat vloeren. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben namelijk een dikte van 2,0 mm tot 3,0 mm. De warmtedoorlaatweerstand van een gemiddelde vinyl vloer ligt onder de 0,15 m² k/W, waardoor vinyl dus geschikt is voor vloerverwarming. U kunt voor alle zekerheid ook naar het PIT-symbool kijken voor ‘’vloerverwarming geschiktheid’’.

Laminaat vloeren zijn een stuk dikker, waardoor ze – in combinatie met de ondervloer – meer warmte kunnen tegenhouden. Dit zorgt ervoor dat sommige laminaat vloeren (in combinatie met ondervloeren) minder geschikt zijn voor vloerverwarming. Laminaat vloeren met een dikte van 7 mm zijn daardoor geschikter voor vloerverwarming dan laminaat vloeren met een dikte van 8 mm. De laminaat vloer mag in combinatie met de ondervloer geen warmtedoorlaatweerstand van boven de 0,09 m² k/W.

Welke vloer is het gemakkelijkste te leggen

Wanneer we kijken naar het leggen van de vloer, dan is het eenvoudiger om een vinyl vloer te leggen. Vinyl wordt namelijk veelal verkocht op 400 cm breed. U kunt de rol vinyl eenvoudig uitrollen en op maat snijden. Laminaat moet gelegd worden via het bekende kliksysteem, die we ook steeds vaker bij PVC Click vloeren zien. Daarbij moeten de planken vaak op maat worden gezaagd.

Vinyl vloeren zijn dus eenvoudiger te leggen, maar vinyl kan niet op iedere basisvloer worden gelegd. De basisvloer moet volledig egaal zijn. Dit betekent dat de basisvloer géén oneffenheden mag hebben. Alle oneffenheden kunnen namelijk doortekenen op de vinyl vloer, waardoor het resultaat niet mooi is. Zo raden we bijvoorbeeld ook niet aan om een vinyl vloer over een laminaat vloer te leggen.

De basisvloer is egaal te maken door deze te egaliseren met egaliseermiddel. Daarnaast is het mogelijk om een speciale ondervloer voor vinyl te leggen. Vervolgens kan de vinyl vloer worden gelegd.

Laminaat vloeren kunnen vaak wel op een basisvloer worden gelegd die niet helemaal egaal is, omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van een ondervloer voor laminaat.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Vince