Vloerbedekking en huisdieren: waar op letten?

U bent als eigenaar van een hond of kat op zoek naar een mooie vloerbedekking die ''huisdiervriendelijk'' is. Als eigenaar van een huisdier moet u met een aantal zaken rekening houden.

We zijn dé vloerbedekking webwinkel van Nederland. Hieronder vertellen we precies waar u rekening mee moet houden bij het kopen van vloerbedekking die geschikt moet zijn voor uw hond en kat:

Aandachtspunten vloerbedekking en huisdieren

U moet bij het kiezen van ''huisdiervriendelijke vloerbedekking'' op een aantal zaken letten.

Uw nieuwe vloerbedekking moet sterk en duurzaam zijn, zodat uw hond of kat de vloer niet zomaar kunnen beschadigen met hun nagels.

Honden en katten kunnen op allerlei manieren vlekken veroorzaken, bijvoorbeeld door modderige pootjes. Het is belangrijk dat uw nieuwe tapijt vlekbestendig en onderhoudsvriendelijk is. Vuil en honden- en kattenharen moet niet tussen de vloerbedekking gaan zitten. Verder moeten ze gemakkelijk te verwijderen zijn.

Verder wilt u natuurlijk zorgen voor een gezond binnenklimaat voor u en uw huisdieren. Uw nieuwe vloerbedekking mag daardoor geen schadelijke stoffen bevatten, die irritaties aan de neus en keel kunnen veroorzaken.

Verder moet de vloer niet te glad zijn, want dieren moet zich vrij kunnen bewegen en kunnen spelen zonder weg te glijden. U wilt daarom vloerbedekking die iets stroever is en voldoende grip biedt.

Zachte vloerbedekking

Zachte vloerbedekking biedt vele voordelen. Tapijt is de meest comfortabele en luxe vloerbedekking. Tapijt is zacht en voelt warm aan, zeker wanneer u deze gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast zorgt tapijt voor een goede demping van loopgeluiden.

Genoeg redenen om voor zachte vloerbedekking te kiezen, maar is tapijt ook geschikt voor gezinnen met huisdieren?

Wollen tapijten

Wollen tapijten zijn zeer geschikt voor huishoudens met huisdieren. Wol is namelijk een natuurlijk materiaal met zeer gunstige eigenschappen. Omdat wol een natuurlijke grondstof is, bevatten wollen tapijten geen schadelijke stoffen.

Wollen tapijten zijn namelijk heerlijk zacht en bieden daarom veel comfort, voor u en uw huisdier. Ze voelen warm aan, zeker wanneer u deze vloerbedekking gebruikt in combinatie met vloerverwarming. De ondoorzichtige vezels zorgen ervoor dat wol bestand is tegen vuil en vlekken.

Honden en katten kunnen schade toebrengen aan vloerbedekking door met nagels over de vloerbedekking te krabben. Wollen tapijten zijn slijtvast en over het algemeen goed bestand tegen krassen.

De beste wollen tapijten zijn van Best Wool Carpets.

Wollen tapijten zijn wel iets duurder, dan synthetische tapijten. Wanneer u op zoek bent naar een voordeliger alternatief, kunt u wellicht beter een tapijt van een ander materiaal kiezen.

Nylon tapijten

Nylon is een goedkoper alternatief voor wol. Nylon is een duurzame en slijtvaste synthetische vezel. Het zelf iets duurzamer dan wol! Verder is nylon zeer vlekbestendig. Vocht wordt afgestoten, waardoor u een tapijt van nylon gemakkelijk te reinigen is.

Vloerbedekking van nylon is een stuk duurzaam dan tapijten van polyester en polypropyleen. Nylon heeft dus een hele goede prijs- en kwaliteitverhouding en is ‘’huisdiervriendelijk’’.

Laagpolig of hoogpolig

Wanneer u een tapijt wilt kiezen, dan hebt u de keuze tussen verschillende poolhoogtes. Tapijten met een lagere pool gaan niet zomaar pluizen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en daardoor dus onderhoudsvriendelijk. U kunt dus beter voor een laagpolig tapijt kiezen.

We spreken over een laagpolig tapijt als de pool niet hoger is dan zo’n 6 mm.

Tapijten met een hogere pool geven katten en honden de kans op ‘’iets te begraven’’. Dieren kunnen namelijk dit natuurlijke instinkt hebben. Verder kunnen honden en katten met hun nagels vast komen te zetten tussen de lussen van een hoogpolig tapijt.

Hoogpolige tapijten kunnen katten- en hondenharen verbergen, maar kunnen daardoor ook enorm vies en onhygiënisch zijn. Het is slecht voor mensen met een allergie. Daarom zijn shaggy tapijten geen goede optie voor eigenaren van huisdieren.

Harde vloerbedekking

Wellicht bent u op zoek naar harde vloerbedekking. Hieronder staat welke harde vloerbedekking geschikt is voor huisdieren.

Vinyl vloeren en huisdieren

Vinyl vloeren zijn zeer geschikt voor gezinnen met huisdieren. Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in allerlei geweldige designs, die bijvoorbeeld een betonlook, een tegellook of een houtlook hebben. Vinyl vloeren zijn betaalbaar en zeer duurzaam.

De vloer zal niet zomaar bekrast worden of scheuren. Dankzij het gladde oppervlak is vinyl eenvoudig schoon te maken en is daardoor hygienisch. Daarnaast zijn de vloeren vochtbestendig. Vinyl vloeren hebben een glad oppervlak, maar bieden veel meer grip dan een laminaat vloer of houten vloer. Het vormt daardoor een veilige basis voor uw hond en kat.

Uiteraard moet u wel een vinyl vloer van goede kwaliteit kopen.

PVC vloeren en huisdieren

PVC vloeren zijn zeer geschikt voor huishoudens met huisdieren.

PVC vloeren hebben doorgaans een krachtige slijtlaag, die bescherming biedt tegen krassen. PVC vloeren zijn gemaakt volgens strenge veiligheidsstandaarden, waardoor ze niet schadelijk zijn voor huisdieren. Dankzij het gladde oppervlak is de vloer gemakkelijk schoon te maken. De vloer is antibacterieel en hygienisch. U kunt de vloer simpelweg schoonmaken met een dweil, omdat de vloer vochtbestendig is.

Katten- of hondenharen haalt u gemakkelijk weg met een stofzuiger. De gladde vloer biedt voldoende grip, waardoor katten en honden voldoende vrijheid hebben om te spelen. Veel PVC vloeren bieden een geluiddempende werking, waardoor de geluiden die uw huisdieren maken, minder hoorbaar zijn. Het zorgt voor een rustig huishouden.

De vloer voelt warm aan. De vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming en neemt snel de ideale warmte aan. Uw hond of kat krijgt daardoor geen koude voeten.

Laminaat en houten vloeren en huisdieren

Sommige vloeren zijn ongeschikt voor eigenaren van huisdieren. Laminaat vloeren en houten vloeren zijn ongeschikt voor huisdieren, omdat ze gemakkelijk bekrast worden. De vloeren kunnen daardoor permanent beschadigen. Verder zijn laminaat en houten vloeren enorm glad, waardoor uw huisdier gemakkelijk kan uitglijden tijdens het rennen