ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5

Vloerbedekking voor uw appartement: waar op letten?

U woont in een appartement en wilt nieuwe vloerbedekking kopen. U wilt weten wat de beste vloerbedekking voor uw appartement is.

Omdat u in een appartement woont, moet u met andere zaken rekening houden dan dan iemand die in een huis woont. U moet namelijk voldoen aan een aantal verplichtingen met betrekking tot geluidsreductie. Deze verplichtingen worden opgelegd door de Vereniging van Eigenaren (VvE).

We zijn dé vloerbedekking webwinkel van Nederland. Hieronder vertellen we precies waar u allemaal rekening mee moet houden...

10 dB-eis van de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Geluidsoverlast is één van de meest voorkomende oorzaken van burenruzies. U moet als appartementseigenaar daarom voldoen aan de 10 dB-eis van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De 10 dB-eis gaat over contactgeluid. Contactgeluid is het geluid daar naar beneden gaat.

Uw nieuwe vloerbedekking moet het contactgeluid met 10 dB reduceren ten opzichte van een kale betonnen draagvloer.

Geluidsreductie van meer dan 10 dB

In Nederland is geen officiele wet over geluidsreductie. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) stelde daarom een grenswaarde van 10 dB vast. Volgens deze stichting is dit een acceptabele contactgeluidsreductie.

De meeste Verengingen van Eigenaren nemen deze 10 dB eis over. Sommige Verenigingen van Eigenaren eisen echter een hogere geluidsreductie, bijvoorbeeld 12 of 15 dB. De keuze voor vloerbedekking wordt daardoor beperkter.

Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om ook aan deze 12 dB of 15 dB eis te voldoen.

PIT-symbool voor geluiddemping en akoestiek

Vloerbedekking kan een geluiddempende werking hebben en contactgeluiden verminderen. Wanneer de vloerbedekking een geluiddempende werking heeft staat het volgende symbool bij de technische specificaties:

Verder zijn er nog vloeren die zorgen voor een betere akoestiek in de ruimte. Deze vloerbedekking zorgt dus voor aangenamere loopgeluiden. Hieronder staat het PIT-symbool voor een betere akoestiek:

Zachte vloerbedekking

Zachte vloerbedekking – dus tapijt en tapijttegels – hebben een betere geluidsreductie dan harde vloeren. Zo hebben veel tapijten een geluidsreductie tussen de 20 en 30 dB. Het zorgt ervoor dat uw onderburen voetstappen minder goed horen, waardoor ze beter van hun rust kunnen genieten.

Niet alleen uw onderburen hebben minder geluidshinder, u hebt zelf ook minder geluidshinder. Het tapijt zorgt er namelijk voor dat uw woning geen klankkast wordt, omdat er geen geluidsweerkaatsing op de grond plaatsvindt. Verder zorgt het tapijt ervoor dat loopgeluiden aangenaam klinken.

Tapijt zorgt niet alleen voor geluidsreductie, maar biedt vele andere voordelen. Het is de meest comfortabele vloerbedekking. Ze voelen namelijk lekker zacht en warm aan. Tapijten zijn verkrijgbaar in vele uiteenlopende kleuren en designs, waardoor er voor ieder appartement een mooi tapijt te vinden is. Verder houden ze warmte vast, wat weer zorgt voor een lagere energierekening.

Uiteraard is het ook in veel gevallen ook mogelijk om voor harde vloerbedekking te kiezen, zoals PVC, vinyl of laminaat.

Harde vloerbedekking

Harde vloeren, zoals PVC vloeren en vinyl vloeren, hebben een minder goede contactgeluidsreductie dan zachte vloeren. Vooral getik van iemand die met hoge hakken loopt is beter hoorbaar. Het betekent echter niet dat een harde vloer ongeschikt is voor een appartement. Fabrikanten ontwikkelen namelijk steeds meer harde vloeren die geluid reduceren. Verder is het geluid extra te reduceren door gebruik van een goede ondervloer.

PVC vloeren

PVC vloeren zijn enorm populair, omdat ze een geweldige, natuurlijke uitstraling hebben en zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Verder zijn ze verkrijgbaar in geweldige designs.

U kunt de contactgeluiden verder dempen door een ondervloer voor PVC te gebruiken.

Vinyl vloeren

Vinyl vloeren bieden veel loopcomfort, omdat ze warm en zacht aanvoelen. Ze zijn verkrijgbaar in prachtige designs, zoals beton- en houtdesigns. Verder zijn ze zeer betaalbaar. Het is een prima vloer voor in uw appartement.

U kunt de vinyl vloer geluiddempend maken door een goede ondervloer voor vinyl te plaatsen, zoals Floorfixx Fini (reductie van 10 dB)

Laminaat vloeren

Laminaat vloeren zijn hard en slijtvast, wat zorgt voor een lange levensduur. Ondertussen zorgt dit er ook voor de vloer een klankkast wordt. Wanneer laminaat op een harde ondergrond wordt gelegd, dan ontstaat er reflectiegeluid (geluiden worden weerkaatst), omdat het laminaat zelf ook hard is.

Het is echter wel mogelijk om laminaat in uw appartement te leggen door een goede ondervloer voor laminaat te gebruiken. Deze zachte ondervloer zorgt namelijk voor geluidsreductie. Een goede ondervloer voor laminaat is Silverstep.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Vince