ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5

Wat zijn de verschillen tussen een vinyl vloer en een PVC vloer?

U bent op zoek naar nieuwe vloerbedekking en twijfelt tussen een vinyl vloer of een PVC vloer. De vloeren bestaan uit vrijwel dezelfde materialen, maar toch zitten enorme verschillen tussen beide vloeren. We helpen u met kiezen voor de verschillen op een rij te zetten. U weet na het lezen welke vloer u het beste kunt kiezen...

Het materiaal

Vinyl vloeren en PVC vloeren zijn beide gemaakt van een kunststof, genaamd Polyvinylchloride (PVC). Hier zijn meerdere stoffen aan toegevoegd om het materiaal bijvoorbeeld te kleuren en flexibel te maken.

Zowel een vinyl vloer als een PVC vloer hebben meerdere lagen. Het verschil zit hem in de basislaag. Een vinyl vloer heeft een zachte en verende basislaag, waardoor deze vloer een stuk zachter aanvoelt. Een PVC vloer heeft een harde basislaag waardoor de stroken veel harder aanvoelen.

Daarna komt er een kernlaag, die  zorgt voor stabiliteit en indrukweerstand. Vervolgens komt er een decoratieve laag, waarin de structuur en kleuren geprint zijn. Daarna wordt er een beschermlaag aangebracht die zorgt voor bescherming tegen krassen en slijtage.

De laatste laag is een UV-beschermlaag. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de vloeren antibacterieel, vuilwerend en onderhoudsvriendelijk zijn. Verder voorkomt deze toplaag verkleuring (door de zon).

De levensduur

Beide vloeren zijn duurzaam en gaan lang mee. Een vinyl vloer heeft een levensduur van zo’n 10 tot 20, mits het een goede kwaliteit vinyl vloer die door goed geinstalleerd is.

Over het algemeen kunt u langer genieten van een vinyl vloer met een dikkere slijtlaag. Zo gaan vinyl vloeren met een toplaag van 0,70 mm langer mee dan een vinyl vloer met een toplaag van 0,25 mm. Verder kunt u de levensduur van de vloer verlengen door het vinyl goed te onderhouden.

PVC vloeren hebben een langere levensduur en kunnen zomaar 30 jaar mee gaan. PVC vloeren zijn namelijk een stuk harder en daardoor minder gevoelig voor krassen en slijtage.

Onderhoudsvriendelijk

Beide vloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk te noemen.

De vloeren hebben allebei een vlak oppervlak, wat het makkelijker maakt om de vloer schoon te maken. Verder zijn de vloeren vochtbestendig, waardoor u eventuele vlekken kunt verwijderen met een dweil. Dankzij de speciale beschermlaag hecht vuil en stof zich moeilijker, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Het is belangrijk om vuil en zand buiten te houden, omdat deze de beschermlaag kunnen aantasten. Het is daarom aan te raden om een droog- en schoonloopmat bij de voordeur te leggen. Deze houdt vuil en zand grotendeels buiten de deur.

Een vinyl vloer is gevoeliger voor beschadigingen, omdat het een zachtere vloer is. Verder is een vinyl vloer gevoeliger voor pootafdrukken van meubels.

Basisvloer (egaliseren en ondervloer)

Voor het installeren van een vinyl vloer en een PVC vloer moet de basisvloer egaal zijn. Wanneer de basisvloer niet egaal is en dus oneffenheden bevat, dan kunnen deze doortekenen op de uiteindelijke vinyl of PVC vloer. Dit zal ten kosten gaan van de goede uitstraling, maar ook van de levensduur van de vloerbedekking.

Om uw basisvloer geschikt te maken voor vinyl of PVC, moet u deze laten egaliseren. Gedurende het egaliseren van uw basisvloer, wordt deze vlak gemaakt met Egaline. Vervolgens kan de vloerbedekking worden gelegd. Bij minimale oneffenheden kan de basisvloer ook geschikt worden gemaakt met  een ondervloer voor vinyl (bijvoorbeeld Floorfixx Fini) of voor PVC (bijvoorbeeld Jumpax).

Verder zit er een verschil tussen lijm PVC en klik PVC. Omdat PVC Click vloeren iets dikker zijn, zijn ze in meer gevallen direct op de basisvloer te plaatsen.

De vloer (laten) leggen

Een vinyl vloer kan los gelegd worden tot 40 m². Hierdoor kunt u de vloer in principe zelf leggen. U kunt de rol uitrollen in de kamer waar het vinyl moet komen en de randen afsnijden. Vervolgens maakt u het vinyl vast aan de zijkanten met dubbelzijde tape. Wanneer deze vloerbedekking in een grotere ruimte wilt leggen, kunt u deze verlijmen met PVC Lijm. Uiteraard kunt u een vinyl vloer ook door ons laten leggen.

Het installeren van een PVC vloer is arbeidsintensiever. PVC stroken moeten namelijk worden verlijmd op de basisvloer. De stroken moeten strook voor stroken worden geplaatst. Omdat de stroken verlijmd worden, is er maar één kans op de stroken goed neer te leggen. U kunt een PVC vloer daarom alleen door professionals zoals wij laten leggen.

Omdat het leggen van een PVC vloer arbeidsintensiever is en alleen kan worden gedaan door professionals, is het duurder dan het laten leggen van een vinyl vloer. U kunt een PVC click vloer wel zelf installeren, omdat deze een kliksysteem hebben dan vergelijkbaar is met laminaat.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Vince