ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5

Welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming?

Vloerverwarming biedt vele voordelen. Het is de beste en meest comfortabele manier om uw huis te verwarmen.

Vloerverwarming is enorm efficient en zorgt daarmee voor lage energiekosten. U bent op zoek naar nieuwe vloerbedekking en wilt weten welke vloerbedekking geschikt is voor gebruik van vloerverwarming.

We zijn een populaire aanbieder van allerlei soorten vloerbedekking, waaronder tapijt, tapijttegels, vinyl, marmoleum en PVC en weten precies welke vloerbedekking te gebruiken is in combinatie met vloerverwarming.

Hieronder vertellen we hoe u kunt zien of vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming en waar u op moet letten±

Warmtedoorlaatweerstand van vloerbedekking

Desso en Ex 6208 644

Let bij het kopen van vloerbedekking op de warmtedoorlaatweerstand. De warmtedoorlaatweerstand is de mate waarin de vloerbedekking in staat is om warmte door te laten.

Deze warmtedoorlaatweerstand wordt de Rc-waarde genoemd en wordt uitgedrukt in m² K/W. Vloerbedekking die geschikt is voor gebruik van vloerverwarming heeft een warmtedoorlaatweerstand van minder dan 0,15 m² K/W.

Als de vloerbedekking een hogere warmtedoorlaatweerstand heeft, dan laat deze dus onvoldoende warmte door. De warmte wordt dan namelijk tegengehouden door de vloerbedekking, waardoor de woning koud blijft en de vloer dus ongeschikt is voor gebruik van vloerverwarming.

Vloerverwarming PIT

PIT-symbolen geven op een visuele manier de belangrijkste eigenschappen van vloerbedekking weer. U kunt dankzij deze PIT-symbolen direct zien of de vloerbedekking te gebruiken is in combinatie met vloerbedekking, zonder uit te hoeven zoeken hoe hoog de warmte doorlaatweerstand is.

Het PIT-symbool is terug te vinden in de technische specificaties van een tapijt, tapijttegels, een vinyl vloer, een marmoleum vloer of een PVC vloer. Bij onze producten staan ‘’productkenmerken’’. Bij deze productkenmerken staan doorgaans ‘’Geschikt i.c.m. vloerverwarming’’.

Het PIT-symbool dat aangeeft dat de vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming ziet er zo uit:

Tapijt (en tapijttegels) en vloerverwarming

Tapijt is enorm populair. Tapijt is verkrijgbaar in eindeloos veel stijlen. Ze dempen loopgeluiden, waardoor deze aangenaam klinken en u optimaal van uw rust kunt genieten. Het is meest comfortabele vloerbedekking, omdat deze lekker zacht aanvoelt. Wanneer u tapijt gebruikt in combinatie met vloerverwarming, dan voelt het tapijt niet alleen lekker zacht aan, maar ook lekker warm.

Veel tapijten zijn geschikt voor gebruik van vloerverwarming. In vergelijking met vinyl vloeren, marmoleum vloeren en PVC vloeren, duurt het langer voor de woning warm is. Wanneer de woning eenmaal warm is, wordt de warmte wel beter en langer vastgehouden. Het tapijt is namelijk een thermische isolator, wat betekent dat ze een isolerende werking hebben. Het er dus voor dat de aangename temperatuur wordt vastgehouden zonder steeds bij te stoken. Dit zorgt weer voor een lagere energierekening.

Of een tapijt geschikt is voor gebruik van vloerverwarming ligt aan het materiaal en de dikte van het tapijt. Kies een tapijt dat een warmtedoorlaatweerstand van minder dan 0,15 m² K/W heeft. Uiteraard kunt u ook simpelweg naar het PIT-logo kijken. Staat het PIT-logo voor vloerverwarming in de technische specificaties, dan kunt u het tapijt gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

Het is het beste om een tapijt rechtstreeks op de basisvloer te lijmen. Dit zorgt voor de beste prestaties van uw vloerverwarming. Uiteraard kunnen wij het tapijt voor u verlijmen. We bieden namelijk een professionele legservice aan. Wanneer u een ondervloer voor tapijt wilt gebruiken, dan kunt u kiezen voor Royale 550. Deze rubberen ondervloer heeft een warmtedoorlaatweerstand van 0,064 m² K/W.

Het is overigens beter voor de luchtkwaliteit om tapijt te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Veel tapijten nemen stof op. De traditionele radiatoren zorgen voor luchtcirculatie, waardoor ze het stof door de woning kunnen verspreiden. Vloerverwarming verwarmt de vloer en zorgt niet voor luchtcirculatie, waardoor het een positief effect heeft op de luchtkwaliteit in huis. Het is een groot voordeel voor mensen met een allergie of ademhalingsproblemen.

Antistatisch

Het is aan te raden om een tapijt te kiezen die antistatisch is. Vloerverwarming kan er namelijk voor zorgen dat het tapijt warm en droog wordt. Het kan ervoor zorgen dat het tapijt zich statisch oplaadt. Iemand die over het tapijt loopt kan dan elektrostatisch worden opgeladen. Wanneer deze persoon vervolgens iets van metaal aanraakt, kan deze een (totaal ongevaarlijke) schok krijgen.

Onderstaande PIT-symbool laat zien of het tapijt antistatisch is:

Vinyl vloeren en vloerverwarming

Vinyl vloeren zijn tegenwoordig enorm populair. Vinyl biedt vele voordelen. Deze vloerbedekking is betaalbaar, verkrijgbaar in prachtige designs, onderhoudsvriendelijk en comfortabel. Vinyl is een prima te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, waardoor deze lekker warm aanvoelt en dus extra comfort biedt.

Veel vinyl vloeren hebben een warmtedoorlaatweerstand van minder dan 0,15 m² K/W, waardoor u ze dus kunt gebruiken in combinatie met vloerverwarming. De meest populaire vinyl vloeren zijn te gebruiken in combinatie met vloerverwarming: Dynamic Cemento, Dynamic Concrete en Dynamic Wood, (0,030 m² K/W), Forbo Novilon Bella en Novilon Prima (0,019 m² K/W) en Novilon Nova (0,035 m² K/W).

U moet de vinyl vloer wel verlijmen op een egale basisvloer en kunt het vinyl dus niet los leggen. Het vinyl moet verlijmd worden, omdat de warmte ervoor kan zorgen dat het vinyl soepeler wordt. Wanneer u de vinyl vloer niet verlijmd, dan kunnen er bobbels in het vinyl komen. Dit zorgt voor een lelijke uitstraling en een minder lange levensduur.

Marmoleum vloeren (linoleum) en vloerverwarming

Marmoleum vloeren zijn de meest duurzame en hygienische vloeren. Marmoleum is zeer sterk, antibacterieel en verkrijgbaar in vele leuke kleuren. Verder biedt marmoleum veel vrijheid om uw eigen, unieke vloer te ontwerpen. Het is dan ook de ideale vloerbedekking voor de speelkamer en kinderkamer in huis, voor kinderdagverblijven, scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen.

Marmoleum is uitermate geschikt voor gebruik van vloerverwarming. De meeste marmoleum vloeren zijn relatief dun (ongeveer 2,5 mm) en laten voldoende warmte door. Veel marmoleum vloeren hebben een warmtedoorlaatweerstand van 0,01 m² K/W.

Uiteraard kan marmoleum alleen gelegd worden over een egale ondervloer. Verder moet marmoleum altijd verlijmd worden.

PVC vloeren en vloerverwarming

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in prachtige designs en hebben een zeer natuurlijke uitstraling. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en hebben een hele lange levensduur.

PVC vloeren zijn relatief dun (vaak zo’n 2 tot 2,5 mm) en hebben een lage warmtedoorlaatweerstand. De vloer is daardoor ideaal voor gebruik van vloerverwarming.

PVC is een goede warmtegeleider, waardoor de temperatuur in huis snel oploopt. U kunt uw vloer ook bedekken met een PVC Click vloer. Deze vloer is eenvoudig te leggen, omdat deze niet verlijmd wordt.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

We zijn dagelijks tot 17:30 uur bereikbaar voor gratis advies.

Vince