ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5
Ambiant Piazzo XL

Gietvloer of PVC vloer: wat is beter?

Je bent op zoek naar een nieuwe vloer en bent aan het twijfelen tussen een gietvloer en een PVC vloer. Zowel gladde vloeren als PVC vloeren zijn enorm populair op dit moment.

Om te helpen met het maken van een goede keuze vertellen we alles over beide vloeren. We geven aan welke vloer duurder is, we vertellen meer over de leverduur, het design en de praktische eigenschappen zoals het onderhouden van de vloer.

Je kunt na het doornemen van deze informatie eenvoudig een keuze maken tussen een gietvloer en een PVC vloer.

Claim nu extra korting op onze PVC vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle PVC vloeren

De prijs

Solcora Classic Nuance click eetkamer en keuken

Een gietvloer is niet goedkoop. Er zijn veel verschillende soorten gietvloeren, zoals een PU gietvloer, een epoxy gietvloer en een betonvloer. Deze hebben verschillende prijzen. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de 50 en 120 euro per vierkante meter.

Goede kwaliteit PVC vloeren kosten qua aanschaf zo’n 25 tot 45 euro per vierkante meter. Wanneer de basisvloer egaal is kan de PVC vloer direct gelegd worden. Wanneer er oneffenheden in de basisvloer zitten dan moet deze geëgaliseerd worden (of er moet een ondervloer gelegd worden). Het egaliseren van een basisvloer kost doorgaans zo’n 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Dryback PVC vloeren moeten worden verlijmd op de basisvloer. Je moet hierbij dus rekening houden met legkosten. Vaak zijn deze zo’n 24 tot 28 euro per vierkante meter, afhankelijk van het motief (visgraat is duurder).

PVC Click vloeren zijn eenvoudig te leggen door een handige doe-het-zelver. PVC Click vloeren zijn iets duurder in aanschaf, maar leveren wel een besparing op als ze zelf gelegd worden. Uiteindelijk zijn deze vloeren dus vaak goedkoper als er geen legkosten worden gemaakt.

Zelfs wanneer de basisvloer moet worden geëgaliseerd en de PVC vloer wordt gelegd door een specialist, zal een PVC vloer meestal nog steeds goedkoper zijn dan een gietvloer.

Lees meer over de prijs van Dryback PVC

De levensduur

Wanneer verkoper van gietvloeren de levensduur vergelijken met die van PVC vloeren, dan maken ze de vergelijking vaak met het goedkoopste PVC. De goedkoopste PVC vloeren – dus bouwmarktkwaliteit - hebben een levensduur van slechts 5 tot 10 jaar.

Goede kwaliteit PVC vloeren gaan echter veel langer mee. Deze vloeren hebben een levensduur van 20 tot 30 jaar. Gietvloeren gaan langer mee. Deze vloeren hebben een levensduur van zo’n 20 tot 50 jaar.

Het is daarbij wel belangrijk om een goede PVC vloer te kopen. PVC vloeren hebben een toplaag die bescherming biedt tegen krassen en slijtage. Vaak is deze toplaag tussen de 0.20 en 0.70 mm. Over het algemeen zorgt een dikkere toplaag voor een langere levensduur.

Het is echter niet altijd beter om een vloer met de dikste toplaag te kiezen. De toplaag moet passen bij de ruimte waar de vloer komt te liggen. Een vloer met een toplaag van 0.70 mm is geschikt voor heel intensief belopen bedrijfsruimtes, maar is overdreven voor in de slaapkamer.

Claim nu extra korting op onze PVC Click vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle PVC vloeren

Het design

Moduleo Select Dryback tegel eetkamer

PVC vloeren gaan dus heel lang mee, maar gietvloeren kunnen nog veel langer mee gaan. Giet vloeren zijn een stuk duurder en we zouden kunnen zeggen dat het een goede investering is, maar er is één ding om rekening mee te houden.

Want op dit moment zijn vloeren met een industriële uitstraling heel modern en populair, maar zijn deze vloeren over 25 jaar nog steeds geliefd of worden ze dan als ouderwets gezien?

Je kunt er voor kiezen om nu een mooie PVC vloer te kopen – die dus een stuk voordeliger is dan een gietvloer – en over 25 jaar weer een nieuwe PVC vloer (of een andere vloer) te kopen met het bespaarde geld.

Gietvloeren zijn er in veel verschillende kleuren. Verder is het vaak mogelijk om de structuur te kiezen. PVC vloeren zijn er ook in heel veel verschillende designs. Denk daarbij aan vele verschillende PVC tegels en houtdesigns met een standaardmotief of exclusievere motieven als visgraat en Hongaarse Punt.

Het repareren van de vloer

Geen enkele vloer is 100% krasbestendig. Chemische stoffen of zware voorwerpen en meubels kunnen altijd voor een beschadiging zorgen. Bij gietvloeren bestaat er ook nog het risico op scheuren.

Zowel gietvloeren als PVC vloeren kunnen worden gerepareerd alleen bij PVC vloeren is dit veel makkelijker en goedkoper. Het is namelijk mogelijk om slechts één of enkele PVC stroken of tegels los te halen en te vervangen. Dit kan zowel bij Dryback PVC als bij PVC Click.

Wanneer gietvloeren beschadigd raken of de kleur verloren is, wordt er vaak een geheel nieuwe toplaag aangebracht. Dit is natuurlijk veel moeilijker en duurder dan het vervangen van één strook of tegel.

Voor beide vloeren is het belangrijk om krassen en beschadigingen te voorkomen. Je doet dit door een goede droog- en schoonloopmat bij de entree te leggen, door viltjes onder de meubels te plakken en voorzichtig te zijn met agressieve schoonmaakmiddelen.

Waterbestendig

Moduleo Layred XL Click

Beide vloeren zijn waterbestendig. Daarom kan een gietvloer en een PVC vloer in de badkamer worden gelegd. Het wordt alleen afgeraden om PVC vloeren in het douchegedeelte te leggen.

De PVC stroken kunnen namelijk kromtrekken als deze langdurig wordt blootgesteld aan water. Het is dus niet goed als er een laag water op blijft liggen.

Bij gietvloeren is dit geen probleem. Een gietvloer kan dus in de gehele badkamer worden gelegd, inclusief de doucheruimte.

Comfort

PVC vloeren voelen over het algemeen iets zachter en warmen aan dan gietvloeren. PVC vloeren zijn licht verend, zeker PVC Click vloeren met een kurk onderlaag. Daarom is het comfortabeler om over deze vloer te lopen.

Gietvloeren zijn hard en koud. Ze bieden daardoor minder loopgemak.

Uiteraard zijn gietvloeren – net als PVC – te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, maar als de vloerverwarming niet aan staat voelt de vloer koud aan.

Zowel gietvloeren als PVC vloeren zijn uitstekend voor gebruik van vloerverwarming. Zowel gietvloeren als PVC vloeren hebben een lage warmtedoorlaatweerstand en zijn goede warmtegeleiders. De ruimte in huis (of binnen het bedrijf) wordt dus snel warm.

Claim nu extra korting op onze PVC Click vloeren met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle PVC vloeren

Strakke vloer zonder naden

Gietvloeren zijn naadloos. Dit betekent dus ook dat de overgang van verschillende kamers naadloos is. Dit zorgt voor een hele strakke uitstraling. Het maakt de vloer ook hygiënisch omdat vuil nergens tussen naden kan gaan zitten.

Het nadeel is wel dat vuil beter zichtbaar is om een egale ondergrond.

Het onderhoud

Moduleo Transform Click houtblokken

Beide vloeren zijn eenvoudig schoon te houden.

Gietvloeren zijn heel hygiënisch omdat het egale vloeren zijn. Het vuil kan nergens tussen gaan zitten. Het nadeel is wel dat vuil beter zichtbaar is op een egale ondergrond, maar het is wel eenvoudig te verwijderen.

PVC vloeren hebben een speciale vuil- en vlekafstotende toplaag. Dankzij deze toplaag hechten vuil en vloeistoffen zich niet aan de vloer. Dit zorgt ervoor dat de vloer gemakkelijk schoon te maken is.

Bij gietvloeren is het iets belangrijker om geknoeide vloerstoffen meteen te verwijderen. Het is ook belangrijk ook geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze de kleur kan aantasten. Sommige PVC vloeren zijn hier wel tegen bestand, maar zijn vaak ook schoon te krijgen met alleen water en een dweil.

Bij gietvloeren – en dan vooral de lichtere kleuren – kunnen strepen van schoenen ook zichtbaar worden. Het is aan te raden om deze niet te lang te laten zitten.

Voor beide vloeren is het aan te raden om een goede droog- en schoonloopmat bij de entree te leggen.

Bekijk alle Dryback PVC of   Bekijk alle PVC click

Vince