Is een PVC vloer geschikt voor in een appartement?
Je woont in een appartement en bent op zoek naar een mooie nieuwe vloer met een lange levensduur en veel praktische eigenschappen.
Je komt dan al snel bij een PVC vloer uit. PVC vloeren hebben namelijk vele voordelen. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende designs, hebben een enorm lange levensduur en zijn eenvoudig schoon te maken.
Daarnaast zijn ze bestand tegen water en ideaal voor gebruik van vloerverwarming, maar zijn ze ook geschikt voor in appartementen en hoe zit het met geluidsoverlast?
Op deze vraag geven we hieronder uitgebreid antwoord:
Waar moet een goede vloer in een appartement aan voldoen?
Over het algemeen moet een goede vloer voor in een appartement aan de volgende eisen voldoen:
- De vloer moet een lange levensduur hebben
- De vloer met goed bestand zijn tegen krassen en slijtage
- Vuil en vlekken moeten eenvoudig te verwijderen zijn
- De vloer moet eenvoudig (geruisloos) te leggen zijn
- Contactgeluiden moeten goed gedempt worden voor de onderburen
- Je moet zorgeloos gebruik kunnen maken van vloerverwarming
We hebben honderden verschillende PVC vloeren van verschillende merken. Deze PVC vloeren hebben natuurlijk verschillende eigenschappen.
1. De levensduur
PVC vloeren bestaan uit meerdere lagen. Eén van deze lagen is de toplaag. De levensduur van de vloer wordt grotendeels bepaald door deze toplaag. Over het algemeen is het zo dat een dikkere toplaag voor een betere bescherming en dus een langere levensduur zorgt.
Het is echter niet nodig om voor een vloer met de dikste toplaag te kiezen, zeker niet wanneer de vloer in een appartement wordt gelegd. De toplaag moet passen bij de ruimte waarin de vloer gelegd wordt.
De dikte van de toplaag zorgt vaak ook voor een hogere prijs. Over het algemeen is een PVC vloer met een toplaag van 0.30 mm goedkoper dan een vloer met een toplaag van 0.70 mm.
Het is onnodig om een PVC vloer met een toplaag van 0.70 mm in een appartement te leggen. Over het algemeen gelden namelijk de volgende richtlijnen bij het kiezen van een toplaag:
- 0.20 mm: slaapkamer en zolder
- 0.30 mm: woonkamer, eetkamer, keuken, badkamer, hal, overloop (licht gebruik)
- 0.40 – 0.55 mm: Intensief gebruik voor in de woonkamer, eetkamer, keuken, badkamer hal, overloop en normaal gebruik voor in uiteenlopende bedrijfsruimtes
Voor appartementen raden we een PVC vloer met een toplaag van 0.30 tot 0.55 mm aan.
2. Goed bestand zijn tegen krassen en slijtage
Geen enkele vloer is bestand tegen krassen die bijvoorbeeld ontstaan door zand, poten van meubels, agressieve schoonmaakmiddelen en vallende voorwaarden. PVC vloeren ook niet.
De speciale PU-toplaag zorgt voor een goede bescherming, maar er kan uiteindelijk altijd een kras in de vloer komen – zoals bij elke andere vloer.
Door enigszins zorgvuldig met de vloer om te gaan zal deze gewoon heel lang mooi blijven. Je hebt hier zelf invloed op door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om binnen niet op schoenen te lopen of om in ieder geval een goede droog- en schoonloopmat bij de entree van het appartement te leggen.
Een droog- en schoonloopmat houdt zand buiten de deur en zand is de boosdoener als het om krassen gaat. Plak daarnaast viltjes onder meubels en maak de vloer schoon met water of geschikte schoonmaakmiddelen.
3. Vuil en vlekken zijn eenvoudig te verwijderen
Het onderhoudsgemak is één van de grootste voordelen van PVC vloeren. PVC is heel eenvoudig schoon te houden. Dit komt door een vlakke oppervlak en de vuil- en vlekafstotende PU-toplaag.
Omdat vuil en vloeistoffen zich niet hechten aan deze toplaag, is het eenvoudig te verwijderen. Je haalt vuil weg met een stofzuiger en maakt de vloer schoon met water en een dweil of doek.
Voor veel appartementseigenaren is dit een belangrijke reden om voor deze vloer te kiezen.
4. De vloer moet eenvoudig (geruisloos) te leggen zijn
PVC vloeren zijn er in principe in twee soorten: Dryback PVC en PVC click.
Dryback PVC vloeren moeten verlijmd worden op de basisvloer. Omdat er bij het leggen van een Dryback PVC vloer geen hamer en zaag wordt gebruik, kan deze geruisloos worden gelegd. Het zal voor de meeste appartementseigenaren geen enkel probleem zijn om wat geluid te maken tijdens het verbouwen van de woning, maar het zou een klein voordeel kunnen zijn.
Voor het leggen van de een dryback PVC vloer moet de basisvloer in het appartement wel 100% egaal zijn. Dit betekent dat er geen oneffenheden in mogen zitten, zoals bobbels en scheuren. De basisvloer kan egaal worden gemaakt door deze te egaliseren of via een ondervloer voor PVC.
Je kunt ook kiezen voor een PVC Click vloer. Deze vloer is makkelijker zelf te leggen. PVC click heeft namelijk een handig kliksysteem dat vergelijkbaar is met dat van een laminaat vloer.
Je kunt de vloeren daardoor snel leggen zonder te hoeven wachten op een stoffeerder. Verder zorgt dit voor een besparing op de legkosten.
5. Goede demping van contactgeluiden
Voor appartementseigenaren is het heel belangrijk dat contactgeluiden worden gedempt. De meest voorkomende reden voor een conflict met de (onder)buren is namelijk geluidsoverlast. In appartementen zijn geluiden vaak nog beter te horen.
Je kunt geluidsoverlast en conflicten voorkomen door een goede vloer te kopen met geluiddempende eigenschappen.
De vloer kan zorgen voor een goede demping van contactgeluiden. Dit zijn geluiden naar beneden toe. Denk daarbij aan loopgeluiden, geluiden van spelende kinderen en vallende voorwerpen.
Dryback PVC vloeren zorgen voor een minimale demping van contactgeluiden. Dat komt omdat ze strak op de basisvloer gelijmd worden. In combinatie met de Jumpax Classic 10 mm worden contactgeluiden gedempt met 10 dB (ΔLlin).
Je kunt ook kiezen voor een speciale PVC Click vloer met kurklaag of geïntegreerde ondervloer. De onderlaag vangt oneffenheden op – waardoor de vloer vaker direct op de basisvloer kan worden gelegd – én zorgt voor een goede geluiddemping. Voorbeelden van PVC Click vloeren met zo’n onderlaag zijn: mFLOR Solcora, Gerflor (TopSilence en Lock Acoustic), Moduleo Layred en Coretec.
Deze vloeren dempen contactgeluiden ook vrijwel altijd met 10 dB (ΔLlin).
10 dB (ΔLlin) is een belangrijke norm, omdat deze demping wordt geëist door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je moet hier als lid van de Vereniging van Eigenaren dus aan voldoen. Zowel de Dryback PVC vloeren in combinatie met de Jumpax Classic 10 mm als de PVC click vloeren met onderlaag kunnen hieraan voldoen.
Verder is het natuurlijk ook mogelijk om een normale PVC Click voer op een ondervloer te leggen en daarmee te voldoen aan de 10 dB-eis.
6. Gebruik maken van vloerverwarming
Voor hele oude appartementen is het misschien minder relevant, maar de ‘’nieuwere’’ appartementen hebben vaak vloerverwarming. PVC vloeren behoren tot de meest geschikte vloeren voor vloerverwarming.
Over het algemeen mag de warmtedoorlaatweerstand van de PVC vloer (in combinatie met de ondervloer) niet boven de 0.15 m² k/W uitkomen. Dryback PVC vloeren zijn heel dun en hebben daarom een hele lage warmtedoorlaatweerstand. PVC Click vloeren hebben doorgaans ook een lage warmtedoorlaatweerstand.
PVC vloeren hebben niet alleen een lage warmtedoorlaatweerstand, maar zijn ook hele goede warmtegeleider. Dit zorgt ervoor dat de vloer – en daarmee de ruimte in huis – snel warm wordt. In combinatie met vloerverwarming biedt de vloer meer loopcomfort. Het is bijvoorbeeld heel aangenaam om er met blote voeten overheen te lopen.
PVC vloer voor in appartement kopen?
Je weet nu dat een PVC vloer uitermate geschikt is voor in appartementen. De vloeren zijn niet voor niets zo populair. Je koopt een nieuwe PVC vloer in onze webwinkel omdat we een hele uitgebreide collectie hebben van goede kwaliteit vloeren.
Je betaalt nooit te veel omdat we de laagste prijzen hebben, extra korting geven in de winkelwagen en geen verzendkosten in rekening brengen. Uiteraard staan we ook voor u klaar met persoonlijk advies.