ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5
Gelasta Spirit SDN

Is tapijt geschikt voor vloerverwarming?

Het is een vraag die we regelmatig krijgen en het antwoord is simpel:

Wanneer u tapijt als vloerbedekking kiest dan kunt u zorgeloos gebruik maken van vloerverwarming. U moet daarbij wel met een aantal dingen rekening houden.

Het belangrijkste om rekening mee te houden is de warmtedoorlaatweerstand van het tapijt, eventueel in combinatie met de ondervloer.

Combinatie zorgt voor veel comfort

Het belangrijkste voordeel van tapijt is dat het lekker warm en zacht aanvoelt. In combinatie met vloerverwarming biedt het nog meer comfort! Het is al heerlijk om met blote voeten over zachte vloerbedekking te lopen, maar als deze ook nog eens lekker warm aanvoelt, dan is het helemaal ideaal. Zeker in de koude wintermaanden is het geweldig om over een verwarmde vloer te lopen!

De warmtedoorlaatweerstand

De warmtedoorlaatweerstand geeft – zoals het woord eigenlijk al zegt – aan hoeveel warmte een tapijt door kan laten. Wanneer een tapijt weinig warmte doorlaat, dan is het natuurlijk niet ideaal om deze te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. De warmte blijft dan ‘’onder’’ het tapijt hangen, waardoor de kamer in huis niet de juiste temperatuur krijgt.

Tapijten die geschikt zijn voor gebruik van vloerverwarming hebben een warmtedoorlaatweerstand van 0.15 m² k/W. Wanneer de warmtedoorlaatweerstand niet hoger dan 0.15 m² k/W uitkomt, dan kunt u optimaal gebruik maken van vloerverwarming. Vaak zijn tapijten met een iets hogere warmtedoorlaatweerstand - bijvoorbeeld 0.20 of 0.21 m² k/W - ook te gebruiken in combinatie met vloerverwarming (als de producent dit aangeeft). Het kan dan alleen ietsjes langer duren voor het warm wordt in de ruimte.

Vloerbedekking met een véél hogere warmtedoorlaatweerstand houden te veel warmte tegen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de gewenste temperatuur niet wordt bereikt, maar kan er ook voor zorgen dat de verwarmingsbuizen te warm worden en er storingen kunnen optreden.

Claim nu extra korting op onze tapijten met de kortingscode ''vloer''. Bekijk alle tapijten

Warmtedoorlaatweerstand van tapijt en ondervloer samen

Wanneer u een tapijt met ondervloer legt, dan mogen deze samen ook een warmtedoorlaatweerstand van 0.15 m² k/W hebben.

U kunt eenvoudig berekenen of een tapijt in combinatie met een ondervloer geschikt is voor vloerverwarming. Wanneer de warmtedoorlaatweerstand van een tapijt 0.084 m² k/W is en die van de ondervloer is 0.06 m² k/W dan is het gebruik van vloerverwarming geen enkel probleem. Samen hebben ze namelijk een warmtedoorlaatweerstand van 0.144 m² k/W en dit is minder dan 0.15 m² k/W.

Ondervloeren voor tapijt met een relatief lage warmtedoorlaatweerstand zijn Estillon Black Pearl (5 mm) en Estillon Black Diamond 6 mm.

PIT-symbool

Het is gemakkelijk te zien of vloerbedekking geschikt is voor gebruik van vloerverwarming door naar het PIT-symbool te kijken. PIT-symbolen geven op een overzichtelijke manier de technische eigenschappen van tapijt weer.

Wanneer bovenstaand PIT-symbool bij een tapijt staat dan kun u ervan uitgaan dat u gebruik kunt maken van vloerverwarming. Houd er rekening mee dat dit alleen om het tapijt gaat en dat er nog geen rekening is gehouden met de thermische weerstand van de eventuele ondervloer.

Laagpolige tapijten en voerverwarming

Vaak hebben laagpolige tapijten een lagere warmtedoorlaatweerstand dan tapijten met een hoge pool. Laagpolige tapijten zijn namelijk een stuk dunner, waardoor ze minder moeite hebben met het doorlaten van de warmte.

Wollen tapijten hebben een relatief hoge warmtedoorlaatweerstand. Zo hebben veel laagpolige wollen tapijten al een weerstand van 0.15 m² k/W, waardoor ze al tegen de max aanzitten.

Hoogpolige tapijten en vloerverwarming

Hoogpolige tapijten zijn natuurliijk dikker dan lage polige tapijten. Daarom bieden ze ook veel meer loopgemak.

Producten uit dit blogbericht

Vince