PVC vloer kopen: waar op letten?
Je koopt niet zomaar even een nieuwe vloer. Je loopt hier namelijk nog tientallen jaren op. Het is daarom belangrijk om een mooie en praktische vloer te kopen met een lange levensduur. PVC vloeren voldoen aan deze voorwaarden, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden.
Hieronder staat waar je op moet letten bij het kopen van een PVC vloer:
Dryback PVC of PVC Click vloer?
Je kunt in principe kiezen tussen twee soorten PVC vloeren: de Dryback en de PVC click vloer. Dryback betekent dat de planken op de basisvloer moeten worden verlijmd. Deze vloeren worden ook wel ‘’plak PVC’’ genoemd.
Voor het verlijmen van een PVC vloer moet de basisvloer 100% egaal zijn. Anders zullen alle oneffenheden doortekenen in de vloer. De vloer wordt daardoor niet mooi en zal eerder beschadigd raken. Verder is het belangrijk om de juiste lijm te gebruiken. We raden Uzin KE 2000 aan.
PVC click vloeren worden zwevend gelegd met behulp van een kliksysteem dat te vergelijken is met dat van een laminaat vloer. Het is daarom een vloer die ook door de handige doe-het-zelver kan worden gelegd. Je hebt dan geen stoffeerder nodig en dat is een groot voordeel. Het is namelijk steeds moeilijker om een goede stoffeerder te vinden. Daarnaast kost een stoffeerder natuurlijk ook geld.
PVC click vloeren zijn dikker dan dryback PVC vloeren waardoor ze eerder over lichte oneffenheden kunnen worden gelegd. Daarnaast zijn er zelfs speciale PVC click vloeren met een geïntegreerde (kurk) onderlaag. Deze onderlaag kan lichte oneffenheden uit de basisvloer verwijderen. Een voorbeeld van een collectie met een kurkonderlaag is Moduleo Layred.
De dikte van de slijtlaag
PVC vloeren hebben een toplaag van polyurethaan (PU en PUR). Deze toplaag biedt een bescherming tegen vlekken, krassen en slijtage. Wanneer de vloer hier voldoende weerstand tegen biedt, dan blijft deze natuurlijk langer mooi. Daarom is de toplaag van een vloer dus heel belangrijk.
PVC vloeren hebben over het algemeen een toplaag van 0.20 tot 0.70 mm. Het is niet zo dat het altijd beter is om voor een toplaag van 0.70 mm te kiezen. Voor een slaapkamer is een toplaag van 0.20 tot 0.30 mm meer dan voldoende. Voor een veel belopen bedrijfsruimte is 0.55 tot 0.70 mm weer veel geschikter.
De dikte van de toplaag moet dus passen bij de ruimte waarin de vloer gelegd wordt. Het is dus niet nodig om perse voor de dikste toplaag te kiezen.
Gebruiksclassificatie
PVC vloeren hebben allerlei soorten specificaties (eigenschappen). Deze worden vaak op een simpele manier weergegeven door middel van PIT-symbolen. Ze geven bijvoorbeeld aan of de vloeren V-groeven hebben, of ze geschikt zijn voor vloerverwarming, of ze slipweerstand bieden, maar ook wat de gebruiksclassificatie is.
De gebruiksclassificatie geeft aan voor welke ruimtes de vloer geschikt is. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen woongebruik, projectgebruik en industrieel gebruik. Binnen deze drie groepen verschilt het ook weer hoe intensief de vloer kan worden gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld een classificatie ‘’licht woongebruik’’ en ‘’zwaar woongebruik’’.
Het is belangrijk dat de gebruiksclassificatie overeenkomt met de ruimte waar de vloer gelegd wordt en de intensiteit waarmee de vloer belopen wordt. Je kunt bijvoorbeeld beter geen vloer met de classificatie ‘’licht woongebruik’’ in een veel belopen bedrijfsruimte leggen. Je hebt dan een vloer nodig met ten minste de classificatie ''zwaar projectgebruik''.
Verschillende soorten V-groeven
De mooiste PVC vloeren lijken op een echte planken- of tegelvloer. Om ervoor te zorgen dat de vloeren moeilijk te onderscheiden zijn van een echte planken- of tegelvloer worden er vaak V-groeven toegevoegd.
Dit zijn V-vormige groeven tussen de planken. Deze V-groeven kunnen aan twee zijden zitten (2V), maar ook aan vier zijden (4V). Daarnaast zijn er zogenaamde micro V-groeven. Dit zijn subtielere groeven die minder opvallen.
Niet alle PVC vloeren hebben V-groeven.
V-groeven zorgen voor een realistische uitstraling, maar kunnen ook een klein nadeel hebben. Vuil en stof kan namelijk tussen de groeven gaan zitten, waardoor het iets moeilijker is om dit te verwijderen. Voor grotere bedrijfsruimtes kan het daarom makkelijker zijn om voor een vloer zonder V-groeven te kiezen.
Register Embossing
V-groeven zorgen voor een realistische uitstraling, maar dankzij Register Embossing wordt het nog moeilijker om onderscheid te maken tussen een PVC vloer en een echte plankenvloer (of tegelvloer). Register Embossing is een innovatieve techniek die ervoor zorgt dat de zichtbare structuur gelijk loopt met de voelbare structuur. De houtnerven en noesten voelen dus echt zoals ze eruit zien.
Over het algemeen hebben alleen de meest exclusieve vloeren Register Embossing, maar het komt wel steeds vaker voor dat aanbieders deze techniek gebruiken.
De basisvloer en ondervloer
Je kunt een PVC vloer niet zomaar op elke ondergrond leggen. De basisvloer moet namelijk 100% egaal zijn. Dryback PVC vloeren moeten namelijk verlijmd worden op de basisvloer, waardoor deze echt helemaal vlak moet zijn. Bij (sommige) PVC click vloeren mogen er lichte oneffenheden in de basisvloer zitten, maar als deze oneffenheden te erg zijn kan ook deze vloer niet zomaar gelegd worden.
De basisvloer is geschikt te maken voor PVC door deze te egaliseren of door een ondervloer voor PVC te gebruiken. Een cementdekvloer of anhydrietvloer kan geëgaliseerd worden. Daarbij wordt egaliseermiddel op de vloer gesmeerd, waardoor deze 100% egaal wordt.
Een houten basisvloer kan niet worden geëgaliseerd, maar kan alleen egaal worden gemaakt met een speciale ondervloer. We raden bijvoorbeeld de Jumpax Classic (10 mm) aan in combinatie met Dampdichte PE folie.
Uiteraard kost het geschikt maken van de basisvloer extra geld. Je leest hier meer over de kosten.
De merken
In 2021 zijn PVC vloeren enorm populair. Veel mensen willen een PVC vloer in huis (en binnen hun bedrijf) door de vele voordelen. Voordelen zijn bijvoorbeeld dat ze verkrijgbaar zijn in prachtige designs, dat ze een lange levensduur hebben, ze gemakkelijk schoon te maken zijn en ze veel loopgemak bieden.
Toen PVC net in opkomst was, waren het vooral Amtico (heel duur merk) en mFLOR die deze vloeren aanboden. Inmiddels zijn er heel veel verschillende merken bijgekomen. De vloeren zijn steeds mooier en beter geworden.
Door de populariteit zijn er ook steeds meer budgetaanbieders bijgekomen. De vloeren van deze aanbieders zijn misschien wel heel goedkoop, maar niet altijd van even goede kwaliteit. Het is daarom aan te raden om voor een merk met een goede prijs-kwaliteitverhouding te kiezen. Bekijk hier het overzicht van de beste merken.