ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending vanaf €300,-
 • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
 • ReviewSpot 9.2
 • Google reviews 4.9/5
Desso Puccini vloerkleed op een laminaat vloer

Tapijt of laminaat: wat is beter?

Je wil een vloer leggen - bijvoorbeeld in de woonkamer, de eetkamer of de slaapkamer - en bent aan het twijfelen tussen tapijt en laminaat. We weten alles van vloeren en vertellen hieronder wat de verschillen zijn tussen beide soorten vloerbedekking. We vertellen meer over de voordelen en geven aan wat de belangrijkste verschillen zijn.

Je kunt na het lezen van deze pagina gemakkelijker een keuze maken tussen tapijt en laminaat.

Voordelen van tapijt

 • Tapijten voelen heerlijk zacht aan
 • Tapijten voelen ook lekker warm aan - zeker in combinatie met vloerverwarming
 • Loopgeluiden worden goed gedempt (met zo'n 20 tot 30 dB ΔLlin)
 • Veilige vloer die voldoende grip biedt (slipweerstand DS)
 • Gemaakt van allerlei soorten materialen: van polyamide tot wol
 • Verkrijgbaar in verschillende stijlen: van vintage designs tot effen designs en van laagpolig tot hoogpolig
 • Tapijt kan eerder op een vloer met oneffenheden worden gelegd

Voordelen van laminaat

 • Goedkoop
 • Veel verschillende aanbieders (ook veel budget aanbieders)
 • Vaak eenvoudig zelf te leggen (of door een handige kennis)
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Redelijk vochtbestendig (maar niet zo goed als vinyl en PVC)

De vergelijking

We vergelijken beide type vloeren op basis van de volgende kenmerken:

 • Het comfort
 • Het onderhoudsgemak
 • Geluiddempende eigenschappen
 • Het gebruik van vloerverwarming
 • Het leggen van de vloer
 • De prijs

Claim nu extra korting op onze tapijten met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle tapijten

Comfort

Vloerbedekking vrouw op de bank

Tapijt is natuurlijk veel comfortabeler dan laminaat. Tapijt voelt namelijk warm en zacht aan, terwijl laminaat koud en hard aanvoelt. Uiteraard voelen hoogpolige tapijten fijner aan dan laagpolige tapijten, maar zelfs laagpolige tapijten bieden veel meer comfort dan laminaat.

Het onderhoudsgemak

Laminaat is gemakkelijker qua onderhoud. De toplaag van laminaat biedt bescherming tegen krassen en slijtage en dankzij het gladde oppervlak is vuil eenvoudig te verwijderen. Je verwijdert vuil en stof door regelmatig te stofzuigen en af en toe te dweilen. Gemorste vloeistoffen zijn gemakkelijk weg te halen met een licht vochtige doek. Het is wel slim om een droog- en schoonloopmat bij de deur te leggen, zodat vuil niet binnenkomt. Vuil kan de toplaag van het laminaat namelijk beschadigen.

Tapijt is vaak iets moeilijker schoon te maken, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van het type. Over het algemeen geldt de regel: hoe lager de pool, hoe gemakkelijker schoon te houden. Bij laagpolige tapijten kan vuil en stof namelijk moeilijker tussen de pool gaat zitten dan bij hoogpolige tapijten.

Je verwijdert vuil en stof met een stofzuiger. Geknoeide vloeistoffen zijn relatief eenvoudig te verwijderen met de RZ Vlekkenbox, maar ze zijn natuurlijk niet zo makkelijk weg te vegen als bij laminaat. Verder speelt het heel erg mee waarvan de vloerbedekking gemaakt is. De meest onderhoudsvriendelijke tapijten zijn gemaakt van polyamide garens en zijn geverfd volgens de Solution Dyed verfmethode.

Laminaat is gemakkelijker schoon te maken, maar tapijt is ook relatief eenvoudig schoon te maken met bijvoorbeeld de RZ Vlekkenbox.

Bekijk alle tapijten

Geluiddempende eigenschappen

Op laminaat zijn geluiden veel beter te horen. Denk daarbij aan loopgeluiden, maar ook aan tikgeluiden van naaldhakken. Verder zijn rennende kinderen en huisdieren beter te horen. Wanneer er oneffenheden in de basisvoer zitten en het laminaat daaroverheen is gelegd, dan kan de vloer ook af en toe kraken. Deze geluiden kunnen storend zijn.

Bij tapijt worden geluiden heel goed gedempt. Uiteraard worden de loopgeluiden beter gedempt bij hoogpolige tapijten, omdat deze dikker zijn. Over het algemeen kunnen tapijten de contactgeluiden dempen met zo’n 20 tot 30 dB.

Geluiddempende vloerbedekking zorgt voor een rustiger huishouden. Het is ook een groot voordeel voor in de slaapkamer, omdat het mogelijk is om ’s nachts naar de toilet te lopen zonder de partner wakker te maken.

Op laminaat zijn contactgeluiden veel beter te horen. Tapijt zorgt voor een hele goede demping van contactgeluiden en dit zorgt voor een rustiger huishouden.

Bekijk alle tapijten

Het gebruik van vloerverwarming

De meeste laminaat vloeren én de meeste tapijten zijn geschikt voor gebruik van vloerverwarming. Bij de meeste vloerbedekking zijn de belangrijkste kenmerken weergegeven door middel van PIT-symbolen. Het PIT-symbool voor vloerverwarming geeft direct aan of deze geschikt is voor gebruik van vloerverwarming.

Het PIT-symbool ziet er zo uit:

Voor beide vloeren is het belangrijk dat de warmtedoorlaatweerstand niet te hoog is. Om optimaal gebruik te kunnen maken van vloerverwarming moet deze onder de 0.15 m² k/W liggen. Het betekent niet dat vloeren met een warmtedoorlaatweerstand 0.20 of 0.21 m² k/W ongeschikt zijn voor gebruik van vloerverwarming, maar het kan misschien wat langer duren voor de temperatuur op gang komt.

In combinatie met vloerverwarming bieden de vloeren veel meer comfort, omdat ze ook warm aanvoelen. Het is daardoor een stuk aangenamer om met blote voeten over de vloer te lopen.

Beide vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming als ze het PIT-symbool voor vloerverwarming hebben.

Claim nu extra korting op onze tapijten met de kortingscode ''vloer''. Bekijk nu alle tapijten

Het leggen van de vloer

Eén van de redenen dat laminaat populair is, is omdat deze vloer gemakkelijk te leggen is. Veel mensen kunnen zelf laminaat leggen of kennen op zijn minst iemand die laminaat kan leggen.

Wanneer een vloer zelf gelegd wordt zorgt dit voor een kostenbesparing. Goede stoffeerders zijn steeds moeilijker te vinden en kosten natuurlijk geld. Je moet daarom wachten tot een stoffeerder beschikbaar is en maakt kosten voor het leggen.

Gelukkig is tapijt ook niet heel moeilijk om te leggen. Iemand die handig is kan ook tapijt leggen. In vergelijking met het leggen van een PVC vloer is het leggen van zowel een laminaat vloer als een tapijt veel makkelijker.

Laminaat is populair omdat het eenvoudig te leggen is. Iemand die handig is kan ook tapijt leggen. Zowel laminaat als tapijt is veel gemakkelijk te leggen dan bijvoorbeeld PVC.

Bekijk alle tapijten

De prijs

Over het algemeen is laminaat iets goedkoper dan tapijt, maar het scheelt niet heel veel. Het is vooral afhankelijk van het type laminaat en tapijt dat er gekozen wordt en of deze zelf gelegd wordt of niet.

Combineren

Desso Sense of Marble vloerkleed keuken en woonkamer

Het is natuurlijk ook mogelijk om laminaat en tapijt met elkaar te combineren en zo te profiteren van het onderhoudsgemak van laminaat en het comfort van tapijt.

Je kunt bijvoorbeeld laminaat leggen in de woonkamer en vervolgens een mooi vloerkleed op maat laten maken voor bij het bankstel. Veel mensen kiezen er ook voor om laminaat in de woonkamer, eetkamer en hal te leggen en tapijt in de slaapkamer te leggen. Bekijk nu de mooiste tapijten voor in de slaapkamer.

Bekijk alle tapijten

Producten uit dit blogbericht

Vince