ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5
Desso Airmaster tapijttegels

Tapijt of tapijttegels: wat is beter?

Je bent op zoek naar een nieuwe vloer voor in huis of voor in een bedrijfsruimte. Je bent aan het twijfel tussen tapijt en tapijttegels en wil daarom weten wat beter is. Zowel kamerbreed tapijt als tapijttegels hebben ieder voor- en nadelen. Hieronder vertellen we alles over beide type vloerbedekking:

Wat is het verschil tussen kamerbreed tapijt en tapijttegels

Kamerbreed tapijt is verkrijgbaar op een rol en wordt van muur tot muur gelegd. Vaak heeft de rol een breedte van 400 cm. Je kiest vervolgens zelf het aantal strekkende meters. 

Tapijttegels zijn kleine vierkantjes van 50 x 50 cm die gemaakt zijn van tapijt. Ze worden tegen elkaar gelegd en vormen samen de complete vloer. Sinds een aantal jaren zijn er ook rechthoekige tapijttegels verkrijgbaar van 25 x 100 cm.

Installatiegemak

Kamerbreed tapijt is standaard te koop op een breedte van 400 cm. Sommige collecties zijn ook verkrijgbaar op een breedte van 500 cm, zodat ook de bredere ruimtes naadloos kunnen worden gelegd. Verder zijn er tapijten die 200 cm breed zijn, zodat er minder snijverlies is bij smallere ruimtes, zoals gangen.

Het aanbod van tapijten op 200 cm en 500 cm is echter veel beperkter dan het aanbod op 400 cm breed.

Gemakkelijker en goedkoper om (zelf) te leggen

Het leggen van kamerbreed tapijt is een stuk moeilijker dan het leggen van tapijttegels. Tapijt zit namelijk op een brede rol die best wel zwaar weegt. In sommige gevallen moet het tapijt naar een verdieping worden getild als het gaat om een appartement of kantoorpand. Tapijttegels zitten in dozen die gemakkelijk mee naar boven te tillen zijn.

Tapijtrollen zijn niet alleen een stuk zwaarder en daardoor onhandiger om te vervoeren. Tapijt is ook moeilijker om te leggen, omdat deze moet worden verlijmd op de basisvloer. De randen moeten netjes worden afgesneden om deze mooi aan te laten sluiten op de muur.

Tapijttegels zijn gemakkelijk op de grond te leggen en kunnen worden geïnstalleerd met behulp van TacTiles. De tapijttegels hoeven daarom niet te worden verlijmd op de basisvloer.

Je kunt dit zelf doen en daarmee ook direct veel geld besparen. Je betaalt dan namelijk geen legkosten en die legkosten kunnen relatief hoog zijn (arbeidsuren). Verder zijn er steeds minder stoffeerders actief in Nederland, waardoor het moeilijk is om (op korte termijn) een goede stoffeerder te vinden.

Snijverlies

Bij het leggen van tapijt (in ruimtes met veel hoeken) is er ook meer snijverlies dan bij het leggen van tapijttegels. Je hoeft bij een tapijttegel vaak maar een deel af te snijden om deze passend te maken.

Doorwerken tijdens het leggen

Verder zijn tapijttegels in fases te leggen. Dit is bijvoorbeeld een voordeel voor bedrijven die operationeel willen blijven tijdens het leggen van de vloerbedekking.

Het is mogelijk om eerst één deel van het kantoor te bedekken met tapijttegels en daarna de meubels te verplaatsen en vervolgens het andere deel te bedekken. Op deze manier kan iedereen relatief eenvoudig doorwerken.

Wanneer de vloerbedekking is huis wordt gelegd biedt dit natuurlijk geen voordeel.

Vloerbedekking meenemen naar een andere locatie

Tapijttegels zijn ook gemakkelijk mee te verhuizen naar een andere locatie. Je pakt de tapijttegels op en legt ze vervolgens opnieuw in een ander pand. Bij tapijt is dat natuurlijk niet mogelijk. Je moet nieuw tapijt kopen wat opnieuw een grote investering is.

Veelzijdigheid van de collectie

Over het algemeen is de collectie tapijten veelzijdiger dan de collectie tapijttegels. Je kunt kiezen voor laagpolige en hoogpolige tapijten die gemaakt zijn van polyamide, polyester, polypropyleen, wol, geitenhaar en sisal. Ook qua design zijn er heel veel verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan effen designs en vintage designs.

De makers van tapijttegels richten zich vooral op de verkoop aan bedrijven, zoals kantoren en winkels. Bedrijfsruimtes worden zeer intensief belopen en het onderhoudsgemak is heel belangrijk. Daarom hebben tapijttegels bijna altijd een lage tot middelhoge pool.

Laagpolige tapijten zijn namelijk veel makkelijker schoon te maken, omdat het vuil niet zo makkelijk tussen de vezels kan gaan zitten. Het is daarom een stuk moeilijker om hoogpolige tapijttegels te vinden die lekker zacht zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar zachte vloerbedekking voor de woon- of slaapkamer, dan is het dus beter om gewoon voor tapijt te kiezen.

Unieke ontwerpmogelijkheden

Aan de andere kant zijn er met tapijttegels weer designs te maken die met tapijten nooit mogelijk zijn. De kleuren waarin een tapijttegel verkrijgbaar is zijn goed met elkaar te combineren. Daarnaast zijn er vaak hele collecties tapijttegels die op elkaar zijn afgestemd en waarmee combinaties te maken zijn.

Voorbeelden van deze collecties zijn de Urban Retreat Collectie, de Net Effect One collectie en de Look Both Ways collectie.

Het is een belangrijke reden dat architecten en interieurdesigners graag met tapijttegels werken.

Onderhoudsgemak

We durven wel te zeggen dat alle tapijttegels die we verkopen zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Tapijttegels worden namelijk vooral gemaakt voor de zakelijke markt en daar is onderhoudsgemak (en lagere onderhoudskosten) extra belangrijk. Vrijwel alle tapijttegels hebben daarom een lage pool en zijn gemaakt zijn van krachtige polyamide garens.

Deze materialen zorgen niet alleen voor een lange levensduur, maar ook voor veel onderhoudsgemak. Deze materialen zorgen er – in combinatie met de lage pool – voor dat vuil en stof gemakkelijk te verwijderen is.

Tapijttegels zijn gemakkelijk te vervangen

Tapijttegels zijn ook nog eens heel gemakkelijk te vervangen. Wanneer er een tapijttegel beschadigd raakt, dan pak je deze op en vervang je deze met een nieuwe. Hou er bij het kopen van tapijttegels vast rekening mee dat er ooit een tegel beschadigd kan raken.

Je kunt een extra doos bestellen met tapijttegels die door hetzelfde verfbad zijn gegaan. Je hebt dan altijd tapijttegels (uit hetzelfde kleurbad) achter de hand voor als er één vervangen moet worden.

Omdat de collectie tapijten veelzijdiger is kunnen we niet zeggen dat alle tapijten even onderhoudsvriendelijk zijn. Zo zijn hoogpolige tapijten moeilijker schoon te maken dan laagpolige tapijten. Daarnaast zijn polyamide en polyester tapijten bijvoorbeeld goed bestand tegen vlekken, zeker als ze geverfd zijn volgens de Solution Dyed verfmethode. Het onderhouden van wollen tapijten kan weer wat meer aandacht vergen.

De uitstraling

Zelfs als de tapijttegels van topkwaliteit zijn en op een professionele manier gelegd zijn, dan zullen er altijd nog wel wat naden zichtbaar zijn. Dit oogt altijd iets anders dan een kamerbreed tapijt, waarbij vaak geen of slechts een aantal naden te zien zijn. Het betekent niet dat dit minder mooi is. Dit is een kwestie van smaak.

Het is wel zo dat tapijttegels van vandaag de dag van veel betere kwaliteit zijn dan die van vroeger. De vloer zal er daardoor ‘’naadlozer’’ uitzien. Verder is dit natuurlijk ook afhankelijk van de tapijttegels die gekozen is. Bij het ene design of bij de ene kleur zal de naad meer aanwezig zijn dan bij het andere design of bij de andere kleur.

De prijs

Het is moeilijk om de prijzen van tapijt en tapijttegels te vergelijken, omdat het er helemaal vanaf hangt welk tapijt of welke tapijttegels we vergelijken. Zo zijn tapijten van Gelasta veel voordeliger dan de tapijten van Best Wool Carpets of Monasch by Best Wool. Ook de tapijttegels van BLOQ zijn vaak goedkoper dan de tapijttegels van Heuga Interface en Desso.

De aanschafprijs is vaak slechts één kostenpost. De vloerbedekking moet ook nog gelegd worden en hier valt veel te besparen. Het is een stuk moeilijker om tapijt te leggen dan om tapijttegels te leggen.

Je kunt veel geld besparen door de tapijttegels zelf te leggen. Deze besparing is moeilijk te behalen bij tapijt, omdat veel mensen niet zomaar zelf tapijt kunnen leggen. Veel mensen kunnen wel zelf tapijttegels leggen, omdat dit veel makkelijker is en deze niet hoeven te worden verlijmd.

Producten uit dit blogbericht

Vince