ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending vanaf €300,-
 • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
 • ReviewSpot 9.2
 • Google reviews 4.9/5
Gelasta Dolce Vita slaapkamer

Tapijt of vinyl: wat is beter?

Je bent bezig met het inrichten van het huis en bent op zoek naar een nieuwe vloer. Je wilt tapijt leggen óf kiezen voor een vinyl vloer, maar twijfelt welke beter is.

Daarom vertellen we alles over beide vloeren.

We geven eerst voor beide vloeren aan wat de voor- en nadelen zijn. Daarna zetten we beide vloeren tegen elkaar af op basis van 6 belangrijke onderdelen:

 1. Het comfort
 2. Het onderhoudsgemak
 3. Geluiddempende eigenschappen
 4. Het gebruik van vloerverwarming
 5. Het leggen van de vloer
 6. De prijs

Je kunt vervolgens eenvoudiger bepalen welke vloer voor jouw situatie het beste is:

Voordelen van tapijten

 • Tapijten voelen heerlijk zacht aan
 • Tapijten voelen warm aan - zeker in combinatie met vloerverwarming
 • Goede geluiddempende eigenschappen (van zo'n 20 tot 30 dB ΔLlin)
 • Goede antislip eigenschappen (slipweerstand DS)
 • Gemaakt van allerlei soorten materialen: van polyamide tot wol
 • Verkrijgbaar in verschillende stijlen: van vintage designs tot effen designs en van laagpolig tot hoogpolig
 • Tapijt kan eerder op een vloer met oneffenheden worden gelegd

Voordelen van vinyl

 • Vinyl is over het algemeen iets goedkoper
 • Gemakkelijk schoon te maken dankzij het gladde oppervlak
 • Het is los te leggen, vaak tot 40 m²
 • Voelt ook redelijk zacht en warm aan, maar natuurlijk niet zo zacht en warm als tapijt
 • Vochtbestendig en daarom ook geschikt voor de keuken, badkamer en het toilet
 • Verkrijgbaar in uiteenlopende designs: betonlook, tegellook en houtlook

Lees alles over de voordelen van vinyl

1. Het comfort

Tapijt is comfortabeler dan vinyl – daar bestaat geen twijfel over. Tapijtgarens voelen natuurlijk zachter aan dan vinyl. Hoe hoger de garens hoe meer comfort het tapijt zal bieden. Hoe comfortabel een tapijt is, is eenvoudig te zien aan het PIT-symbool voor comfortklasse. Tapijten met 5 sterren zijn het meest comfortabel.

Vinyl vloeren zijn natuurlijk niet zo comfortabel als (hoogpolig) tapijt, maar ze bieden nog steeds relatief veel comfort. Vinyl vloeren zijn licht verend. Ook voelen ze relatief warm aan. Daarmee zijn ze een stuk comfortabeler om over te lopen dan bijvoorbeeld laminaat en PVC.

‘’Tapijt is veel comfortabeler dan vinyl, maar in vergelijking met laminaat en PVC biedt vinyl nog steeds veel loopcomfort.''

2. Het onderhoudsgemak

Ambiant Supreme Disa vinyl woonkamer

Qua onderhoudsgemak is het ook heel simpel. Vinyl is veel eenvoudiger schoon te maken dan tapijt. Je verwijdert gemorste vloeistoffen eenvoudig met lauw water (eventueel met wat vloeibare groene zeep). Vuil en stof is te verwijderen met een stofzuiger, een vloerwisser of een dweil.

Het schoon houden van tapijten is vaak iets moeilijker. Je verwijdert vuil en stof met een goede stofzuiger. Vlekken zijn relatief eenvoudig te verwijderen met de RZ Vlekkenbox. Voor onderhoudsgemak van tapijten geldt de volgende regel: hoe lager de pool, hoe gemakkelijk schoon te maken. Bij laagpolige tapijten kan er namelijk minder vuil en stof tussen de vezels gaan zitten dan bij hoogpolige tapijten. Laagpolige tapijten zijn natuurlijk wel weer minder comfortabel dan hoogpolige tapijten.

Verder is polyamide het meest onderhoudsvriendelijke materialen, zeker wanneer de garens geverfd zijn volgens de Solution Dyed verfmethode. Uiteraard blijft vinyl de meest onderhoudsvriendelijke optie.

''Vinyl vloeren zijn enorm praktisch, omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn. Laagpolige tapijten van polyamide die geverfd zijn met de Solution Dyed verfmethode bieden ook relatief veel onderhoudsgemak, maar nooit zoveel als een vinyl vloer.''

3. Geluiddempende eigenschappen

Gelasta Dolce Vita slaapkamer

Voor veel mensen zijn geluiddempende eigenschappen heel belangrijk, bijvoorbeeld voor gezinnen met (drukke) kinderen.

Voor appartementseigenaren die zijn aangesloten bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) is het vaak zelfs verplicht om een de 10 dB-eis te voldoen. Contactgeluiden - dus de geluiden naar beneden - moeten dan gedempt worden met ten minste 10 dB (volgens de Nederlandse norm). Ook wanneer de vloerbedekking in de slaapkamer wordt gelegd is geluiddemping belangrijk. Je kunt dan naar het toilet zonder dat jouw partner wakker wordt van de loopgeluiden.

Tapijten hebben betere geluiddempende eigenschappen dan vinyl. Vooral hoogpolige tapijten zorgen voor een goede geluiddemping omdat ze dikker zijn dan laagpolige tapijten. De meeste tapijten dempen contactgeluiden wel met 20 tot 30 dB. Loopgeluiden (of spelende kinderen) zijn daardoor minder goed te horen, waardoor het rustiger wordt in huis.

Vinyl vloeren kunnen voor een redelijk goede demping van contactgeluiden zorgen, zeker in combinatie met een goede ondervloer. In combinatie met de Floorfixx Fini ondervloer kan een geluiddemping van 10 dB volgens de Nederlandse norm (ΔLlin) en 21 dB volgens de internationale norm (ΔLw) worden bereikt.

''Tapijten zorgen voor een veel betere demping van contactgeluiden, maar vinyl vloeren kunnen - in combinatie met een goede ondervloer - ook een demping van 10 dB (ΔLlin) en 21 dB (ΔLw) bereiken''

4. Het gebruik van vloerverwarming

Over het algemeen zijn alle vinyl vloeren geschikt voor vloerverwarming. Ook vrijwel alle tapijten zijn geschikt voor gebruik van vloerverwarming met uitzondering van de hele dikke tapijten. Deze kunnen onvoldoende warmte doorlaten.

Het is heel eenvoudig te zien of een vinyl vloer of tapijt geschikt is voor gebruik van vloerverwarming. Je kijkt hiervoor naar het PIT-symbool voor vloerverwarming. Als deze aanwezig is dan kun je zorgeloos gebruik maken van vloerverwarming.

Vinyl vloeren kunnen los gelegd worden tot 40 m², maar bij gebruik van vloerverwarming moet de vloer verlijmd worden. Wanneer de vinyl vloer niet verlijmd wordt en er wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming, dan kunnen er namelijk bobbels onder het vinyl komen.

Over het algemeen zijn beide vloeren geschikt voor gebruik van vloerverwarming met uitzondering van hele dikke tapijten. Vinyl vloeren moeten verlijmd worden op de basisvloer''

5. Het leggen van de vloer

Het leggen van tapijt zal iets eenvoudiger zijn dan het leggen van vinyl, zeker als er naden in het vinyl moeten worden gemaakt.

Tapijt kan ook eerder over een basisvloer met lichte oneffenheden worden gelegd. Bij een vinyl vloer moet de basisvloer 100% egaal zijn. Wanneer de basisvloer niet egaal is, dan kan deze egaal worden gemaakt door deze te egaliseren of door een ondervloer voor vinyl te gebruiken. Het egaliseren van een vloer moet door professionals gebeuren, maar is echt belangrijk omdat alle oneffenheden anders zichtbaar worden in het vinyl.

Het vinyl kan tot 40 m² wel los gelegd worden, behalve als er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming of bureaustoelen (zwenkwielen). Dan moet de vinyl vloer wel worden verlijmd.

''Over het algemeen is het iets eenvoudiger om tapijt te leggen dan om vinyl te leggen''

6. De prijs

Zowel vinyl vloeren als tapijten zijn er in allerlei soorten en maten. Vinyl vloeren met een dunne toplaag van 0.25 zijn voordeliger dan vinyl vloeren met een krachtige toplaag van 0.55 of 0.70 mm. Tapijten van polypropyleen zijn veel voordeliger dan tapijten van wol, maar ze hebben ook een minder lange levensduur. Over het algemeen kunnen we zeggen dat vinyl vloeren qua aanschaf iets goedkoper zijn dan tapijten.

Bij veel nieuwbouwwoningen kan het vinyl direct gelegd worden, zonder de basisvloer te egaliseren en zonder een ondervloer te gebruiken. Bij veel andere woningen moet de basisvloer vaak eerst vlak worden gemaakt. Dit kost natuurlijk ook geld. De egaline en de ondervloer kost geld, maar ook het egaliseren of het laten leggen van de vloer kost geld. Wanneer de basisvloer dus veel oneffenheden bevat dan kan de prijs van vinyl wel lager zijn, maar is de totaalprijs uiteindelijk toch hoger omdat er nog veel werkzaamheden moeten worden verricht. In dat geval zouden er tapijten kunnen zijn die voordeliger zijn.

Het kan natuurlijk ook zijn dat voor tapijt eerst de basisvloer geschikt moet worden gemaakt door deze te egaliseren of door een ondervloer voor tapijt te leggen. Hoe duur de vloer uiteindelijk wordt is heel erg afhankelijk van de situatie.

Lees hier alles over de kosten van vinyl (inclusief legkosten)

Conclusie

Desso Bouquette woonkamer vloerkleed

Tapijt is dus comfortabeler en heeft betere geluiddempende eigenschappen. Vinyl is qua aanschaf goedkoper en veel praktischer dankzij het onderhoudsgemak. Beide vloeren zijn meestal geschikt voor vloerverwarming. Hoe gemakkelijk de vloer te leggen is, is afhankelijk van de conditie van de basisvloer. Over het algemeen is tapijt iets gemakkelijker te leggen. Het (laten) leggen van tapijt zal daardoor vaak ook minder kosten met zich meebrengen.

Beide vloeren hebben een lange levensduur. We raden wel aan om alleen een goede kwaliteit vinyl vloer te kopen en om geen tapijt van polypropyleen te kopen, omdat deze een minder lange levensduur heeft. Het is beter om voor een tapijt van polyamide, polyester, wol, geitenhaar (of sisal) te kiezen.

Waar de vloerbedekking in huis komt te leggen bepaalt natuurlijk ook voor een belangrijk deel wat beter is. Zo kan het bijvoorbeeld ook slim zijn om vinyl in de woonkamer en eetkamer te leggen en daarmee te profiteren van het onderhoudsgemak, en om tapijt in de slaapkamers te leggen en te profiteren van de het comfort en de goede geluiddempende eigenschappen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld een vinyl vloer in de woonkamer te leggen met een mooi vloerkleed op maat en zo vinyl en tapijt te combineren.

Bekijk alle tapijten of  Bekijk alle vinyl vloeren

Producten uit dit blogbericht

Vince