ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5
moduleo-impress-country-oak.jpeg

Wat is het verschil tussen een PVC vloer en een houten vloer en wat is beter?

De uitstraling

Houten vloeren hebben een unieke, karakteristieke uitstraling. Je kunt kiezen tussen verschillende houtsoorten, zoals eiken, grenen, esdoorn en merbau. Daarnaast zijn de houten vloeren in verschillende patronen te leggen. Denk daarbij aan visgraat en Hongaarse punt.

PVC vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride, maar heeft de uitstraling van een echte houten vloer. Dankzij de natuurgetrouwe kleuren, de V-groeven én innovatieve technieken zoals Register Embossing is PVC steeds moeilijker te onderscheiden van echt hout. Ondertussen biedt het wel veel voordelen.

Uiteindelijk is het natuurlijk wel te zien dat een PVC vloer geen echt hout is. Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om voor een houten vloer te kiezen.

Bekijk het overzicht met meest realistische PVC vloeren

De levensduur

Beide vloeren hebben een hele lange levensduur, maar houten vloeren gaan iets langer mee (bij goed onderhoud). Houten vloeren hebben een levensduur tot 40 jaar en PVC vloeren gaan zo’n 30 jaar mee. Uiteraard is het wel afhankelijk van de kwaliteit van beide vloeren en hoe intensief ze worden belopen.

Bij houten vloeren speelt de kwaliteit van het hout, de dikte van het hout en de dikte van de toplaag een belangrijke rol. Verder kan het onderhouden van de vloer zorgen voor een langere levensduur.

Bij PVC vloeren is de vooral de toplaag belangrijk voor de levensduur. De toplaag bepaalt namelijk bescherming tegen vlekken, krassen en slijtage. Goede kwaliteit PVC vloeren hebben een toplaag van ten minste 0.30 mm. Deze toplaag kan een ‘’maximale’’ dikte hebben van zo’n 0.70 mm.

Het is niet altijd beter om voor de dikste toplaag te kiezen. De toplaag moet namelijk passen bij de ruimte waar de vloer gelegd wordt.

TIP: PVC vloer kopen: waar op letten?

Prijsverschil tussen een houten vloer en PVC

Een echte houten vloer is over het algemeen een stuk duurder dan een PVC vloer.

De prijs van eikenhouten vloer ligt tussen de 40 en 150 euro per vierkante meter. De prijs van echt hout wordt vooral bepaald door de dikte van de plank, de ‘’sorteren’’ (het aantal donkere vlekken en het aantal ‘’bewerkingen’’ (roken, verouderen, borstelen en schuren).

PVC vloeren zijn goedkoper. Goede PVC vloeren kosten tussen de 25 en 60 euro per vierkante meter. De prijs van een PVC vloer wordt vooral bepaald door het merk en de dikte van de toplaag.

Het milieu

Houten vloeren zijn natuurlijk milieuvriendelijker dan PVC vloeren. Houten vloeren zijn namelijk afkomstig uit de natuur (bomen). De vloeren hebben relatief weinig bewerking nodig.

PVC vloeren worden onder andere gemaakt van aardolie. Het boren naar aardolie is geen milieuvriendelijke activiteit. Bij het productieproces worden er chemische stoffen gebruikt die niet goed zijn voor het milieu.

Het leggen van de vloer

Zowel houten vloeren als PVC vloeren hebben een vlakke, scheurvrije en droge ondergrond nodig. De basisvloer kan vlak gemaakt worden door deze te egaliseren óf door een ondervloer te gebruiken. Je kunt een vloer het beste egaliseren met Thomsit Egaline XXL (niet geschikt voor gips gebonden afwerkvloeren).

Wanneer de basisvloer niet vlak is, dan kan de houten vloer niet goed gelegd worden. Bij PVC vloeren kunnen alle oneffenheden doortekenen in de uiteindelijke vloer, omdat PVC stroken relatief dun zijn. Sommige PVC vloeren kunnen wel over lichte oneffenheden worden gelegd. Dit zijn PVC vloeren met een geïntegreerde ondervloer (kurklaag).

Het leggen van een PVC vloer is over het algemeen iets makkelijker dan het leggen van een houten vloer. Het is daarom ook iets duurder om een houten vloer te laten leggen.

PVC vloeren zijn er ook een ‘’legvriendelijke’’ uitvoeringen. Dit zijn de zogenaamde PVC click vloeren. Deze vloeren hebben een handig kliksysteem, waardoor de vloer door de handige doe-het-zelver te leggen is. Dit scheelt natuurlijk veel geld.

Geluiddempende eigenschappen

Moduleo Herringbone Sierra Oak

PVC vloeren hebben betere geluiddempende eigenschappen dan houten vloeren. Contactgeluiden, - zoals loopgeluiden - zijn dus minder goed te horen.

Hoeveel geluid er gedempt wordt is natuurlijk ook afhankelijk van het type PVC. Zo zijn er PVC vloeren met een kurk onderlaag die daardoor zorgen voor een hele goede demping van contactgeluiden. Deze vloeren kunnen zelfs aan de 10 dB eis van de Vereniging van Eigenaren (VvE) voldoen, waardoor ze geschikt zijn voor in appartementen.

Houten vloeren behoren tot de groep vloeren die slechtere geluiddempende eigenschappen hebben. Bijna alle stappen die gezet worden op een houten vloer zijn te horen (door de bewoners en de buren). Je kunt wel fermaccel platen gebruiken om geluiden te verminderen, maar dit kost natuurlijk wel extra geld.

PVC is bestand tegen water, houten vloeren niet

PVC vloeren zijn heel goed bestand tegen vocht en water. Deze vloeren kunnen daarom ook in de keuken, badkamer en toilet worden gelegd.

Houten vloeren kunnen niet goed tegen vocht en water. Ze kunnen daarom niet in de keuken, badkamer en toilet worden gelegd, maar ook niet in de kelder en schuur. Deze ruimtes kunnen namelijk ook te vochtig zijn.

Het is natuurlijk geweldig om een houtlook vloer in de badkamer te leggen en dat kan dus met een PVC vloer.

Het gebruik van vloerverwarming

PVC staat bekend als ‘’de optimale warmtegeleider’’. Omdat de vloer dun is, laat deze veel warmte door (lage warmtedoorlaatweerstand). Wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming wordt de ruimte in huis (of binnen een bedrijf) snel warm. Daarom is vloerverwarming en PVC een goede combinatie.

Houten vloeren zijn daarentegen vaak niet geschikt voor vloerverwarming. Dit komt omdat hout een natuurproduct is. Hout werkt door warmte en vocht.

Wanneer een houten vloer van onderaf wordt verwarmd- maar de temperatuur in huis anders is - kan de vloer bol komen te staan. Het is wel mogelijk, maar het is een hoop gedoe. Je moet een bepaalde houtsoort, dikte, lengte, en vloerverwarmingssysteem kiezen.

In sommige gavellen kan vloerverwaring gebruikt worden in combinatie met eiken houten vloeren, maar dan mogen de planken niet te dik en te breed zijn. Deze vloer zal echter nooit zo goed presteren in combinatie met vloerverwarming dan PVC. Wanneer het gebruik maken van vloerverwarming dus belangrijk is, kies dan voor PVC.

Het onderhoudsgemak

Het onderhoudsgemak is waarschijnlijk één van de grootste voordelen van PVC vloeren. Voor veel mensen is dit een van de belangrijkste redenen om voor deze vloer te kiezen. PVC vloeren zijn namelijk heel eenvoudig schoon te maken. Je haalt vuil eenvoudig weg met een stofzuiger en dweil. Verder is het niet nodig om de vloer te onderhouden door deze te oliën, te schuren of te lakken.

Houten vloeren zijn ook eenvoudig schoon te maken. Je verwijdert vuil en stof ook moeiteloos. Je moet alleen meer aandacht besteden aan het onderhouden van de vloer. Zo moet de vloer wel preventief onderhouden worden door deze te oliën, te schuren of te lakken.

Bij PVC vloeren is de kans op vlekken kleiner. Vloeistoffen kunnen namelijk niet in de strook trekken. Bij houten vloeren moet vloeistof ‘’zo snel mogelijk’’ verwijdert worden omdat deze wel in de plank kunnen trekken en vlekken kunnen veroorzaken.

Conclusie: wat is beter?

TFD Firm

Echte houten vloeren zijn authentiek. PVC vloeren (met V-groeven en Register Embossing) zijn moeilijk te onderscheiden van echt hout, maar het is natuurlijk niet hetzelfde. Houten vloeren zijn ook milieuvriendelijker en hebben een iets langere levensduur, mits ze goed onderhouden worden.

PVC vloeren kunnen tegenwoordig heel realistisch zijn. De PVC vloeren van de beste merken zijn steeds moeilijker te onderscheiden van echt hout. Ze hebben een lange levensduur zonder dat deze te hoeven oliën, schuren en lakken.

Als je geluiddemping belangrijk vindt en vloerverwarming wil gebruiken, dan is het beter om voor PVC te kiezen. Als je de vloer graag in een vochtige ruimte wil leggen, zoals de badkamer en keuken, dan is PVC ook beter.

Voor beide vloeren is het belangrijk om een egale basisvloer te hebben. De basisvloer kan egaal worden gemaakt door deze te egaliseren of door een ondervloer te leggen. Het leggen van een echte houten vloer is doorgaans iets moeilijker en duurder dan het leggen van een PVC vloer. PVC click vloeren zijn eenvoudig zelf te leggen dankzij het handige kliksysteem.

Bekijk Alle PVC vloeren

Producten uit dit blogbericht

Vince