ONTVANG NU OKTOBER KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5
Belakos Attico visgraat XL woon- en slaapkamer

Wat is het verschil tussen PVC en laminaat en wat is beter?

Je bent op zoek naar een nieuwe vloer en zit te twijfelen tussen PVC en laminaat. Beide vloeren zijn namelijk enorm populair, maar welke is beter?

Om te kunnen bepalen welke vloer beter is, is het belangrijk om eerst te weten wat de verschillen zijn. Daarom vertellen we alles over de verschillen tussen PVC en laminaat. Je kunt vervolgens eenvoudig een keuze maken.

We kijken bij de vergelijking naar de volgende onderdelen:

  • De (realistische) uitstraling
  • Waar zijn de vloeren van gemaakt en de toplaag
  • Hoe worden de vloeren gelegd?
  • Welke vloer is goedkoper?
  • De weerstand tegen water
  • Geluiddempende eigenschappen
  • Het gebruik van vloerverwarming
  • Hoe gemakkelijk zijn de vloeren schoon te maken?
  • Wat is de levensduur?

PVC vloeren zijn moeilijker van echt te onderscheiden

TFD Easy keuken

Dankzij de populariteit van beide vloeren zijn er vele verschillende designs. Zo zijn beide type vloeren bijvoorbeeld verkrijgbaar in een visgraatmotief of Hongaarse punt. Verder zijn er zowel laminaat als PVC tegels.

Het verschil is alleen dat PVC vloeren vaak een iets luxere en exclusievere uitstraling hebben. Ze hebben een realistische uitstraling en zijn moeilijker te onderscheiden van een echte planken of tegelvloer, zeker wanneer er bijvoorbeeld Register Embossing is toegepast. Ook zorgen V-groeven voor een realistische uitstraling.

Bij laminaat vloeren is het vaak wel te zien dat het geen echte planken of tegelvloer is. Voor veel mensen is dit een belangrijke reden om voor PVC te kiezen.

Waar zijn beide vloeren van gemaakt?

Beide vloeren lijken op elkaar, maar zijn gemaakt van verschillende soorten materialen. Beide vloeren bestaan uit meerdere lagen.

PVC vloeren zijn gemaakt van polyvinylchloride, één van de meest gebruikte plastic polymeren. De vloeren bestaan uit meerdere lagen, waaronder een PUR-toplaag, een (high-definition) fotografielaag, een stabiliteitslaag en een backing. PVC vloeren zijn dun en soepel en hebben vaak een dikte van 2.0 en 2.50 mm (en PVC click zo'n 5.0 tot 7.0 mm).

Laminaat bestaat uit samengeperste lagen die samen een ‘’plank’’ vormen. Vaak zijn het 4 lagen: een toplaag van melamine en korund (eventueel met structuur), een decoratieve laag, een HDF-middenlaag en een onderlaag die voor stabiliteit zorgt. Laminaat is niet buigzaam en een stuk dikker. Laminaat vloeren hebben een dikte tussen de 6 tot 10 mm.

Laminaat vloeren hebben een harde toplaag, waardoor ze iets minder gevoelig zijn voor krassen dan PVC. Uiteraard is het wel zo dat er geen enkele vloer krasbestendig is. Of er krassen in de vloer komen is ook afhankelijk van het gebruik. Zo zijn krassen te voorkomen door een goede droog- en schoonloopmat bij de voordeur te leggen of de schoenen uit te doen betreden van het huis. Verder is het slim om vloerbeschermers onder de meubels te plakken.

Lees ook: is een PVC vloer krasbestendig?

Hoe worden beide vloeren gelegd?

Laminaat en PVC vloeren lijken op elkaar, maar de manier waarop ze gelegd worden is heel verschillend. De standaard PVC vloeren (dryback) moeten namelijk verlijmd worden op de basisvloer, terwijl laminaat zwevend wordt gelegd via een kliksysteem.

De PVC stroken of tegels worden dus met lijm op de basisvloer geplakt. Een belangrijke voorwaarden is daarbij dat de basisvloer 100% egaal moet zijn. Wanneer de vloer niet vlak is – en allerlei oneffenheden bevat – dan wordt het uiteindelijke resultaat niet mooi. Verder zorgen deze oneffenheden voor een minder lange levensduur. Om de ondergrond geschikt te maken voor PVC kan de basisvloer geëgaliseerd worden of geschikt worden gemaakt met een ondervloer oor PVC.

Laminaat vloeren hebben een handig kliksysteem, dat we allemaal wel eens gezien hebben. De vloer moet gelegd worden op een droge en vlakke ondergrond. De ondergrond kan vlak gemaakt worden middels een ondervloer. De hele vloer is dor een handige doe-het-zelver in elkaar te klikken, waarbij sommige planken op maat moeten worden gezaagd.

De voordelen van PVC, maar het kliksysteem van een laminaat vloer

Het is moeilijker om een PVC vloer te verlijmen dan om een laminaat vloer te leggen. Een handige doe-het-zelver kan het waarschijnlijk wel, maar het is wel minder eenvoudig.

Omdat het moeilijk is om een goede stoffeerder te vinden én omdat deze geld kosten, zijn er speciale PVC vloeren ontwikkeld. Dit zijn PVC Click vloeren. Deze vloeren hebben alle voordelen van PVC, maar een kliksysteem dat te vergelijken is met dat van laminaat. Deze hebben dus het beste van beide.

Laminaat is vaak iets goedkoper dan PVC

Over het algemeen is laminaat iets goedkoper dan PVC.

Om de prijzen met elkaar te kunnen vergelijken is het wel belangrijk om naar de prijs van vloeren met een vergelijkbare kwaliteit te kijken. Veel (bouw)bedrijven bieden namelijk echte budgetkwaliteit laminaat aan. Dit laminaat is qua design en kwaliteit natuurlijk niet te vergelijken met de PVC vloeren van goede merken.

Vergelijk daarom de prijs van budget laminaat met budget PVC en topkwaliteit laminaat met topkwaliteit PVC.

PVC is bestand tegen water, laminaat niet

Rigid Core Register XL 8900 Callisto Oak Naturel

PVC en PVC click is waterbestendig en kan daarom bijvoorbeeld ook in de badkamer worden gelegd, met uitzondering van de doucheruimte. Je kunt dan dus een mooie houttint of tegellook toevoegen in de badkamer, zonder echte planken of echte tegels te leggen.

Laminaat is minder goed bestand tegen water en is daarom doorgaans niet geschikt voor in de badkamer. Wanneer je dus een vloer in de badkamer wilt leggen, dan is het beter om voor een PVC vloer te kiezen.

Bekijk de mooiste PVC vloeren voor in de badkamer

PVC vloeren hebben betere geluiddempende eigenschappen

PVC vloeren staan bekend als relatief stille vloeren. PVC vloeren zijn een stuk stiller dan laminaat vloeren, omdat ze direct op de basisvloer worden verlijmd. Voor veel mensen is het hebben van een stille vloer heel belangrijk.

Loopgeluiden, maar ook spelende kinderen, zijn minder goed te horen waardoor er meer rust in huis (en in bedrijfsruimtes) ontstaat. Verder zijn tikkende geluiden minder hoorbaar. Denk daarbij aan tikkelde loopgeluiden van naaldhakken.

In combinatie met een goede ondervloer kan zowel een laminaat vloer (wordt in principe altijd met ondervloer gelegd) als een PVC vloer voldoen aan de 10 dB-eis van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Op die manier zijn beide vloeren geschikt voor gebruik in een appartement.

Sommige PVC Click vloeren hebben een speciale kurkonderlaag. Deze vloeren kunnen eerder zonder ondervloer worden gelegd en voldoen soms standaard aan de 10 dB-eis van de VvE. Voorbeelden van merken die een PVC click vloer met onderlaag aanbieden zijn Coretec, Solcora by mFLOR en Moduleo LayRed.

PVC is een hele goede warmtegeleider

Vloerverwarming is populair in Nederland omdat het energiezuinig en comfortabel is. Het is bij het kopen van een vloer natuurlijk wel heel belangrijk om te kijken of deze geschikt is voor gebruik van vloerverwarming. Of een vloer geschikt is voor gebruik van vloerverwarming is snel te zien aan het PIT-symbool voor vloerverwarming. De vloeren die dit symbool hebben zijn namelijk geschikt.

Dryback PVC vloeren – dus de vloeren die verlijmd worden op de basisvloer – zijn zeer geschikt voor gebruik van vloerverwarming. Dat komt omdat ze heel dun zijn en direct op de basisvloer worden geplakt. PVC is een hele goede warmtegeleider, waardoor de kamer in huis (of binnen het bedrijf) snel warm wordt.

Laminaat is vaak ook geschikt voor gebruik van vloerverwarming. Daarbij is het wel belangrijk om de juiste ondervloer te kopen. We raden Unifloor Heatfoil aan, een ondervloer die zeer geschikt is voor vloerverwarming en ook nog eens zorgt voor een goede geluiddemping van 10 dB.

De ondervloer moet – in combinatie met het laminaat – namelijk voldoende warmte door kunnen laten. De richtlijn is dat de ondervloer in combinatie met de daadwerkelijke vloer een warmtedoorlaatweerstand van minder dan 0.15 m² k/W hebben (let op dit is slechts een richtlijn).

PVC is iets eenvoudiger schoon te maken

Beide vloeren zijn eenvoudig schoon te maken. Het is belangrijk om regelmatig te dweilen en stofzuigen. Hiermee zijn vuil en vlekken eenvoudig te verwijderen. PVC vloeren zijn iets eenvoudiger schoon te maken, omdat PVC beter bestand is tegen water.

Het verschil in levensduur?

PVC vloeren gaan over het algemeen langer mee dan laminaat vloeren.

Laminaat kan tussen de 10 en 20 jaar meegaan, afhankelijk van de dikte en de toplaag en het gebruik. Uiteraard gaan budget vloeren vaak minder lang mee dan vloeren uit het hogere segment.

Goede kwaliteit PVC voeren kunnen wel 30 jaar meegaan. De dikte van de toplaag speelt daarbij ook een rol. Een vloer met een toplaag van 0.20 mm gaat minder lang mee dan een vloer met een toplaag van 0.70 mm.

De conclusie: wat is beter?

Moduleo Square LR

Wat beter is is natuurlijk voor iedereen anders. We kunnen wel een algemeen advies geven. Wanneer het budget klein is, dan is het beter om voor laminaat te kiezen.

Er zijn veel budgetaanbieders (bouwwinkels) die een leuke vloer aanbieden voor een scherpe prijs. Deze vloer is misschien niet zo mooi als een PVC vloer, maar welk goedkoper in aanschaf en makkelijk (zelf) te leggen. Ze hebben niet zo’n lange levensduur als PVC vloeren, maar ze zijn wel goed bestand tegen krassen en mooi voor een jaar of 10.

Wie een iets groter budget heeft en een mooie vloer wil en daar lang van wil genieten, kiest voor een PVC vloer. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in uiteenlopende en prachtige designs, ze zijn beter bestand tegen water, hebben uitstekende geluiddempende eigenschappen, zijn een goede warmtegeleider én is eenvoudig schoon te maken.

Je kunt natuurlijk ook voor beide vloeren kiezen. Je legt laminaat dan bijvoorbeeld op de slaapkamer en zolder en PVC in de woonkamer, keuken en badkamer.

Bekijk alle Dryback PVC of   Bekijk PVC click

Producten uit dit blogbericht

Vince