ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending vanaf €300,-
 • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
 • ReviewSpot 9.2
 • Google reviews 4.9/5
Hond op stoel

Wat zijn de beste vloeren voor huisdieren?

Je bent als eigenaar van een hond of kat op zoek naar een huisdiervriendelijke vloer. Je moet als eigenaar van een huisdier met een aantal dingen rekening houden.

Wij zijn gespecialiseerd in vloerbedekking (harde en zachte vloeren) en vertellen hieronder alles over vloeren en huisdieren. We vertellen per type vloer wat de voor- en nadelen zijn voor huisdiereigenaren. Je kunt dankzij deze informatie gemakkelijker een keuze maken voor een nieuwe vloer:

Een vloer en huisdieren: waar op letten?

Voor we vloeren gaan vergelijken die geschikt zijn voor huisdieren vertellen we waar een vloer aan moet voldoen. Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten:

 • Levensduur en krasweerstand

Voor huishoudens met huisdieren is het belangrijk dat de vloer goed bestand is tegen vlekken, krassen en slijtage. Om een lange levensduur te kunnen garanderen moet de vloer bestand zijn tegen knagende en krabbende honden en katten.

 • Onderhoudsgemak

Honden en katten kunnen op allerlei manieren vlekken veroorzaken, bijvoorbeeld door urine of modderige pootjes.

Het is belangrijk dat uw nieuwe vloer vlekbestendig en onderhoudsvriendelijk is. Vuil, vloeistoffen en honden- en kattenharen moeten eenvoudig te verwijderen zijn.

 • Slipweerstand

Huisdieren moeten zich vrij kunnen bewegen en kunnen spelen zonder al te vaak weg te glijden. De vloer moet daardoor voldoende grip bieden.

 • Gezondheid

Je wilt niet dat de vloer schadelijk is voor het binnenklimaat. Ook mag de vloer geen schadelijke stoffen bevatten die irritaties aan de neus en keel kunnen veroorzaken.

 • Comfort voor jezelf en je huisdier(en)

Het moet prettig zijn om over de vloer te lopen - voor jezelf en voor jouw huisdieren.

 • De aanschafprijs (en legprijs)

Uiteraard speelt de prijs van een vloer ook een rol. Daarbij gaat het vaak niet alleen om de aanschafprijs, maar ook de kosten voor het voorbereiden van de basisvloer en het leggen van de vloer.

Vloer 1: PVC vloeren

mFLOR Solcora River Oak

PVC vloeren hebben een lange levensduur. Ze kunnen wel 30 jaar meegaan! Daarbij is het wel belangrijk dat het goede kwaliteit PVC is (dus geen bouwmarktkwaliteit) met een goede toplaag van 0.30 tot 0.55 mm. Deze toplaag biedt bescherming tegen krassen en slijtage en biedt door weerstand tegen krabbende huisdieren.

Dankzij het vlakke oppervlak en de vuil- en vlekbestendige toplaag zijn vuil en vloeistoffen eenvoudig te verwijderen. Je maakt de vloer schoon met een stofzuiger en een dweil. De vloer is waterbestendig. Daarom kan er dus veel water worden gebruikt bij het reinigen.

PVC vloeren bieden een redelijk goede grip, maar als de hond een hoek om rent kan deze wel wegslippen. Het is aan te raden om een PVC vloer met V-groeven te kiezen. Deze bieden een nog betere grip.

De vloer wordt gemaakt van Polyvinylchloride. De vloeren voldoen aan strenge eisen, waardoor er geen gezondheidsrisico bestaat voor mens en dier. Ook komen er geen schadelijke stoffen in de lucht als het materiaal wat ouder wordt.

PVC wordt gezien als een harde vloer, maar wel met een ietwat verende werking. Het is daarom prettig om over de vloer te lopen, ook voor huisdieren. De vloer voelt ook relatief warm aan in vergelijking met keramische tegels of een betonvloer. In combinatie met vloerverwarming biedt PVC nog meer comfort.

Deze vloer is duurder dan bijvoorbeeld vinyl en laminaat, maar de vloeren zijn ook veel realistischer (zeker de vloeren met Register embossing) en duurzamer. Lees meer over de prijs van PVC.

Vloer 2: Vinyl

Vinyl vloeren zijn ook heel populair. Deze vloeren zijn ook geschikt voor huisdieren. Vinyl is eenvoudig schoon te maken dankzij het vlakke oppervlak. Haren, vocht en vuil zijn eenvoudig te verwijderen met een stofzuiger en dweil.

Het is wel belangrijk om een goede kwaliteit vinyl vloer te kopen (geen bouwmarktkwaliteit). Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van zo’n 2.0 tot 3.0 mm en een toplaag van 0.25 tot 0.70 mm.

De toplaag van een vinyl vloer is niet zo hard als de toplaag van een PVC vloer, maar deze biedt toch een goede bescherming tegen vlekken, krassen en slijtage. De toplaag zorgt ervoor dat huisdieren de vloer niet zomaar kapot kunnen krabben.

Vinyl vloeren hebben standaard slipweerstand R9 of R10 en bieden daardoor meer grip dan bijvoorbeeld een laminaat vloer. Ook zijn er speciale antislip vinyl vloeren met slipweerstand R11 en R12. Deze vloeren zijn ontwikkeld voor ruimtes met een hoog sliprisico, zoals professionele keukens en doucheruimtes, maar kunnen ook gebruikt worden als je wil dat jouw huisdier echt niet mag wegslippen.

Vinyl vloeren voelen zachter aan dan PVC vloeren en laminaat vloeren. Ze bieden daardoor iets meer comfort voor jezelf en je huisdieren. De vloer voelt ook warmer aan en is zeer geschikt voor gebruik van vloerverwarming.

Vinyl is ook heel betaalbaar. Goede kwaliteit vinyl vloeren zijn al te koop vanaf zo’n 15 tot 30 euro per m². Je moet daarbij nog wel rekening houden met eventuele kosten voor het egaliseren van de vloer of het aanschaffen en leggen van de ondervloer voor vinyl. Lees meer over de prijs van vinyl.

Vloer 3: Laminaat

Laminaat vloeren zijn voordelig, maar hebben ook een kortere levensduur dan PVC vloeren. Daarnaast zijn ze minder realistisch en exclusief. Laminaat is eenvoudig schoon te maken, waardoor haren, vuil en vloeistoffen eenvoudig te verwijderen zijn.

Een nadeel voor honden en katten is dat laminaat glad is. Wanneer een hond over laminaat rent zal deze eerder wegslippen dan wanneer deze over PVC of vinyl rent.

Omdat laminaat een hardere vloer is dan PVC en vinyl biedt deze iets minder loopgemak. Ook zijn tikkende loopgeluiden van huisdieren veel beter te horen op een laminaat vloer dan op een PVC en vinyl vloer. Voor sommige huisdiereigenaren kunnen deze tikkende geluiden voor irritatie zorgen.

Vloer 4: Marmoleum

Marmoleum click

Linoleum – ook wel ‘’marmoleum’’ genoemd – is de meest milieuvriendelijke vloer. De vloer is namelijk gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, dennenhars, gemalen kurkstof, houtmeel en minerale vulstoffen. De meeste van deze grondstoffen zijn hernieuwbaar, waardoor ze niet op de vuilnisbelt eindigen.

Veel andere vloeren – zoals PVC en vinyl – worden streng getest op veiligheid, maar ze zijn wel gemaakt van chemische materialen. Marmoleum vloeren bestaan voor 97% uit natuurlijke materialen. Qua milieuvriendelijkheid en gezondheid voor dieren die aan de vloer snuffelen zit het dus wel goed.

De vloeren bieden ook voldoende grip.

Marmoleum vloeren zijn wel gevoelig voor vocht en vlekken door urine. Urine is namelijk alkalisch, waardoor er bij langere inwerktijden verkleuring kan optreden. Dit kan ook gebeuren door vochtinwerking van plantenbakken. De verkleuring kan permanent zijn. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat urine en vocht niet langdurig kan inwerken.

Omdat marmoleum vloeren massief zijn kunnen ze wel tegen een stootje. De vloer is minder hard dan een PVC vloer, maar biedt een redelijk goede bescherming tegen krassen en slijtage. Omdat de vloer warm en zacht aanvoelt biedt deze vloer voldoende comfort. De vloer is ook zeer geschikt voor gebruik van vloerverwarming.

Marmoleum vloeren hebben een hele goede prijs- kwaliteitsverhouding. Marmoleum op rol is verkrijgbaar vanaf zo’n 30 euro per m² en marmoleum click kost iets meer dan 50 euro per m².  

Wanneer de vloer niet egaal is komen er kosten bij voor het egaliseren. Verder moet marmoleum op rol gelegd worden door een vakman. Marmoleum click is populair omdat het eenvoudig zelf te leggen is. Lees meer over de prijzen van marmoleum vloeren.

Vloer 5: Tapijt (en tapijttegels)

Tretford tapijttegels

We raden af om hoogpolige tapijten te leggen in huishoudens met huisdieren. Deze kunnen heerlijk zacht aanvoelen, maar zijn moeilijker schoon te maken.

Laagpolige tapijten van polyamide, polyester- en maisvezels (Smartstrand) en geitenhaar (Tretford) zijn wel geschikt voor huishoudens met huisdieren.

Polyamide garens zijn de sterkste en meest veerkrachtige synthetische garens. Over het algemeen is het aan te raden om voor tapijten met een gesneden pool te kiezen en niet voor tapijten met een lussenpool (behalve bij Tretford). Huisdieren kunnen namelijk met hun nagels klem komen te zitten tussen de lussen.

Smartstrand

De tapijten van SmartStrand zijn gemaakt van onderhoudsvriendelijke polyester- en maisvezels met speciale Nanoloc-technologie. Deze tapijten zijn daarom gemakkelijk schoon te maken.

SmartStrand liet zien dat het tapijt zelfs schoon te maken is nadat er een olifant overheen gelopen heeft (SmartStrand Zoo-Challenge).

Tretford

Het tapijt en de tapijttegels van Tretford zijn ook zeer geschikt voor huisdieren. Ze zorgen voor een zachte, aangename ondergrond waar het huisdier lekker op kan liggen en zijn tegelijkertijd onderhoudsvriendelijk.

Het is natuurlijk makkelijker om vuil en vloeistoffen te verwijderen van een harde vloer, zoals PVC en vinyl, maar Tretford biedt veel meer comfort. Wanneer je kiest voor tapijttegels kun je wat extra tegels bestellen voor als er in de toekomst ooit één beschadigd raakt.

Tretford tapijten en tapijttegels bieden natuurlijk veel meer grip dan harde vloeren, waardoor jouw huisdier niet weg zal schuiven tijdens het rennen.

De vloerbedekking van Tretford heeft een lussenpool, maar dankzij het speciale productieproces kunnen de klauwen geen draden lostrekken. Dit zorgt er ook voor dat ze niet achter de vloerbedekking blijven hangen.

Tretford INTERLAND bestaat voor 100% uit natuurlijke materialen (geitenhaar en scheerwol) die ook nog eens zorgen voor een betere luchtkwaliteit.

Vince