ONTVANG EXTRA KORTING IN DE WINKELMAND MET KORTINGSCODE "VLOER"!
telefoon vloerbedekkingwebwinkel
Gratis advies0413-530200
  • Laagste prijsgarantie
  • Gratis verzending vanaf €300,-
  • Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
  • ReviewSpot 9.2
  • Google reviews 4.9/5
forbo-flotex-van-gogh-tapijt.jpg

Wat zijn de voor- en nadelen van tapijt?

Tapijt bestaat al duizenden jaren en is nog steeds één van de populairste types vloerbedekking. Je bent op zoek naar een nieuwe vloer en zit eraan te denken om tapijt te kopen. Je wil eerst weten wat de voor- en nadelen precies zijn. Hieronder vertellen we alle redenen om voor tapijt te kiezen. Daarnaast vertellen we welke nadelen er zijn:

De voordelen

Hieronder staan de 6 belangrijkste voordelen:

1. Het is betaalbaar

Tapijt is heel betaalbaar. Je hebt al goede kwaliteit tapijten voor zo’n 100 euro per strekkende meter (dus één meter x vier meter breed). Hoewel een ondervloer voor tapijt zorgt voor meer comfort en een langere levensduur, kan een tapijt vaak direct op de basisvloer worden gelegd.

Bij het leggen van vinyl of PVC mogen er helemaal geen oneffenheden in de basisvloer zitten. Wanneer dat wel het geval is, dan moet de basisvloer eerst geëgaliseerd worden of geschikt worden gemaakt met een ondervloer. Dit zorgt voor hogere kosten ten opzichte van een tapijt dat direct op de basisvloer kan worden gelegd.

2. Verkrijgbaar in uiteenlopende designs

Interfloor Mystique hond

Omdat tapijt zo populair is zijn er heel veel aanbieders. Deze aanbieders hebben uitgebreide collecties. De laatste woontrends worden bijgehouden, waardoor er regelmatig weer nieuwe collecties bijkomen. Daarom is er voor iedere woonstijl een mooi tapijt te vinden.

Zo zijn er bijvoorbeeld vintage designs, effen designs en gemêleerde tapijten. Ook zijn er zachte tapijten die bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor de comfortabele woon- en slaapkamer en zijn er speciale projecttapijten, die gemaakt zijn voor gebruik in bedrijfsruimtes.

Of het nu bescheiden kleuren zijn zoals beige, grijs en blauw of opvallende kleuren, zoals geel, groen en paars – alle kleuren zijn verkrijgbaar.

3. Gemaakt van verschillende soorten materialen

Je hebt niet alleen veel keuze qua design, maar ook qua materiaal. De populairste tapijten zijn gemaakt van polyamide, omdat dit materiaal zorgt voor een lange levensduur van de vloerbedekking. Verder zijn polyamide garens veerkrachtig, waardoor de garens niet zomaar worden platgelopen.

Voor de kleinere budgetten (en de tijdelijke woonruimtes) is er ook tapijt van polypropyleen en voor mensen die het meest zachte tapijt willen is polyester weer een goede keuze. Daarnaast worden veel tapijten ook gemaakt van wol. Dit is doorgaans wel wat duurder materiaal, maar wol biedt veel voordelen.

Verder zijn er nog tapijten van sisal. Deze zijn duurzaam en milieuvriendelijk, omdat ze gemaakt zijn van de sisal plant. Sisal voelt echter niet zacht aan en is niet vlekbestendig.

4. Het voelt lekker warm en zacht aan

Van alle soorten vloeren voelt tapijt het zachtste aan. Dit is voor veel mensen het grootste voordeel, want het is natuurlijk heerlijk om met blote voeten over een zachte vloer te lopen. Omdat er zoveel verschillende soorten tapijten zijn, zijn er natuurlijk ook tapijten die heel zacht aanvoelen en tapijten die wat minder zacht aanvoelen.

De zachtheid van een tapijt is vooral afhankelijk van de poolhoogte, het poolgewicht en het materiaal. Hoogpolige tapijten met een hoog poolgewicht voelen zachter aan dan laagpolige tapijten met een laag poolgewicht. Verder voelt polyamide, polyester en wol zachter aan dan polypropyleen en sisal.

Je kunt gelukkig heel snel zien welke tapijten het meeste comfort bieden. Je kunt namelijk naar het PIT-symbool ‘’comfortklasse’’ kijken. De tapijten die het zachtst aanvoelen hebben comfortklasse 5. Het symbool ziet er zo uit:

Verder voelt tapijt warm aan, zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. Veel tapijten zijn geschikt voor gebruik van vloerverwarming. Het is wel aan te raden om te controleren of het PIT-symbool voor vloerverwarming aanwezig is.

Dit symbool ziet er zo uit:

5. Goede geluiddempende eigenschappen

Lano Carve Linea bioscoop

Vloeren die geluiden dempen zijn populair, omdat geluiden storend kunnen zijn voor de mensen in huis en voor de (beneden)buren.

Van alle vloeren zorgt tapijt voor de beste demping van contactgeluiden. Loopgeluiden, spelende kinderen en vallende voorwerpen zijn daarom minder goed te horen. Voor in de slaapkamer is dit ook een voordeel. Wanneer jij of jouw partner ’s nachts naar het toilet gaat, dan zijn de loopgeluiden minder goed te horen waardoor er niemand wakker wordt.

Verder zorgt tapijt ook voor een betere akoestiek in de ruimte. Geluiden klinken dus in het algemeen beter. Dit is te merken bij het luisteren naar muziek en het kijken van films.

6. Gemakkelijk te leggen

In vergelijking met laminaat, vinyl, PVC en marmoleum is tapijt relatief eenvoudig te leggen. Tapijten zijn verkrijgbaar op een rol van 400 cm breed (en soms op 500 cm breed) en zijn te bestellen per strekkende meter (dus één meter op 400 of 500 cm breed).

Hoewel de rol zwaar kan zijn, is het tapijt vrij eenvoudig te leggen. Je kunt een tapijt los leggen, maar het is ook mogelijk om lijm op de basisvloer te smeren. Vervolgens is het een kwestie van het tapijt uitrollen en deze netjes afsnijden.

Verder is er nog een voordeel. Hoewel een ondervloer voor extra comfort én een langere levensduur zorgt, zijn veel tapijten direct op de basisvloer te leggen, ook als er lichte oneffenheden in de basisvloer zitten.

Bij laminaat moet er altijd een ondervloer worden gelegd en bij vinyl en PVC moet de basisvloer 100% egaal zijn. Wanneer de basisvloer ongeschikt is voor vinyl of PVC dan moet deze geëgaliseerd worden óf er moet een ondervloer worden gelegd. Dit zorgt voor extra werk (en kosten).

De nadelen

Uiteraard zijn er niet alleen maar voordelen, maar ook nadelen:

1. Moeilijker schoon te maken dan andere vloeren

Interfloor Myscrete

Tapijt is minder makkelijk schoon te maken dan sommige andere vloeren. Harde vloeren zoals PVC en marmoleum zijn eenvoudiger schoon te maken, maar ook vinyl is eenvoudiger te reinigen.

Deze vloeren zijn onderhoudsvriendelijker omdat ze een vlak oppervlak hebben. Je kunt er heel eenvoudig een dweil overheen halen en zo vuil en stof verwijderen.

Bij tapijt geldt over het algemeen de volgende regel. Tapijten met een hoge pool bieden de meeste comfort, maar zijn moeilijker om schoon te maken. Laagpolige tapijten zijn dus eenvoudiger schoon te maken.

Verder speelt het materiaal een belangrijke rol. Zo zijn bijvoorbeeld polyamide en polyester garens eenvoudig schoon te maken. De verfmethode speelt ook mee. Zo zijn tapijten die geverfd zijn volgens de Solution Dyed verfmethode (SDN) vuil- en vlekbestendig én bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Daarnaast zijn er speciale collecties die het comfort van tapijt bieden, maar ook onderhoudsgemak. Zo'n collectie is de Smartstrand Collectie van Lano.

2. Ongeschikt voor de keuken en badkamer

In tegenstelling tot vinyl vloeren en PVC vloeren is tapijt niet in elke ruimte in huis te leggen. Tapijt is natuurlijk niet geschikt voor de keuken en badkamer. Wanneer er water op de vloer komt dan kan het tapijt namelijk gaan schimmelen.

Bekijk alle tapijten

Vince