- Laagste prijsgarantie
- Gratis verzending vanaf €300,-
- Snelle levering binnen 3 tot 5 werkdagen*
- ReviewSpot 9.2
- Google reviews 4.9/5
Wie een beetje handig is, kan tapijt relatief eenvoudig zelf leggen. We helpen graag met onderstaande handleiding voor het leggen van tapijt:
Waarom tapijt zelf leggen?
De belangrijkste reden om tapijt zelf te leggen (of te laten leggen door een handige kennis, vriend of familielid) zijn de kostenbesparing en de snelheid waarmee het tapijt kan worden gelegd.
In Nederland hebben we namelijk een tekort aan goede stoffeerders, omdat steeds minder mensen stoffeerder worden. Daarom kan het wat langer duren voor er een stoffeerder beschikbaar is, die de vloerbedekking kan komen leggen.
Verder is het besparen van kosten natuurlijk een belangrijk voordeel. Gemiddeld kost het leggen van een tapijt tussen de x en x euro per strekkende/vierkante meter. Daarbij worden natuurlijk ook reiskosten in rekening gebracht. De kosten voor het leggen en de reiskosten zijn te voorkomen door de vloerbedekking zelf te leggen.
Welke gereedschap nodig?
Je hebt voor het leggen van vloerbedekking bepaalde gereedschappen nodig. Hieronder staat het meest gebruikte gereedschap:
- Stanleymes
- Kniebeschermers (optioneel)
- Rolmaat
- Potlood
- Tapijtklauw: oude vloerbedekking verwijderen
- Lijm: wanneer het tapijt wordt verlijmd
- Dubbelzijdige tape: wanneer het tapijt ‘’los’’ wordt gelegd
- Profielen: om overgangen te maken
1. Bestaande vloerbedekking verwijderen
Je hebt op dit moment misschien een tapijt liggen. Je moet deze natuurlijk eerst verwijderen voor het nieuwe tapijt kan worden gelegd.
Je verwijdert het oude tapijt het makkelijkst door het oude tapijt met een scherp stanleymes in banen van zo’n 20 centimeter breed te snijden. Je trekt deze banen vervolgens één voor één los.
Hoe smaller de banen zijn, hoe makkelijker deze los te trekken zijn. Je kunt voor het lostrekken van het tapijt een tapijtklauw gebruiken.
Handig voor het verwijderen van vloerbedekking:
- Stanleymes
- Tapijtklauw
2. Ondervloer voor tapijt leggen
Je kunt om verschillende redenen eerst een ondervloer/ondertapijt leggen. Je legt deze wanneer er oneffenheden, zoals scheuren en bobbels, in de basisvloer zitten.
Je legt een ondervloer ook voor meer loopgemak, een betere isolatie, een betere demping van contactgeluiden en voor een langere levensduur van het tapijt. Dit zijn de beste ondervloeren voor:
Handig voor het leggen van de ondervloer
- Rolmaat
- Stanleymess: voor snijden van ondertapijt of platen
- Wandschrapers: voor verwijderen van eventuele lijmresten
2. Het egaliseren van de basisvloer
Je kunt de basisvloer egaal maken met een ondervloer voor tapijt, maar het is ook mogelijk om de basisvloer te egaliseren. Daarbij wordt egaline – een mix van onder andere cement en kunsthars – over de vloer gesmeerd.
Wanneer de egaline gedroogd is ontstaat er een nieuwe, vlakke basislaag waarover de vloerbedekking kan worden gelegd.
Handig voor het egaliseren
- Egaliseermiddel
- Egaliseerset (emmer, egalinekuip, mengstaaf voor boormachine en egaliseer spaan)
3. Tapijt uitpakken en aclimatiseren
Je pakt de vloerbedekking vervolgens uit. Vaak zit de vloerbedekking op een rol van 400 cm breed, waardoor deze rol zwaar kan zijn. Zorg ook voor voldoende ruimte, zodat de rol zonder problemen kan worden uitgerold.
Je kunt een stanleymes of schaar gebruiken om de verpakking voorzichtig open te snijden of knippen zonder daarbij het tapijt te raken.
Controleer het tapijt voor alle zekerheid om beschadigingen of onvolkomenheden. Laat het tapijt aclimatiseren volgens de richtlijnen van de producent. Vaak worden tapijten minimaal 12 uur geaclimatiseerd. Dit voorkomt dat het kan krimpen of zich kan uitzetten na het leggen.
4. Het tapijt los leggen
De bestaande vloerbedekking is verwijderd, de basisvloer is helemaal vlak en het tapijt is uitgepakt en geaclimatiseerd. Wanneer de basisvloer helemaal schoon en droog is, kan het tapijt worden gelegd.
Het tapijt is los te leggen in een ruimte tot X m². Het los leggen van een tapijt zorgt voor fexibiliteit, omdat het tapijt gemakkelijk te verwijderen is bij een verhuizing. Verder is het makkelijker om een tapijt los te leggen, omdat er geen lijm aan te pas komt. Dit zorgt er ook voor dat er geen schade kan ontstaan aan de ondergrond.
Het tapijt verlijmen
Je kunt het tapijt tot X m² los leggen, maar het is ook mogelijk om de vloerbedekking te verlijmen. Het voordeel van het verlijmen is dat tapijt altijd op haar plaats blijft liggen - en dus niet gaat schuiven of bobbelen.
Verder kan het verlijmen ook zorgen voor een langere levensduur, omdat het tapijt net iets minder snel slijt. Het nadeel is natuurlijk dat het tapijt niet meer los te halen is bij een eventuele verhuizing.
Je verlijmt een tapijt op de volgende manier:
- Verwijder alle oneffenheden (met een ondervloer voor tapijt of egalisatiemiddel)
- Zorg voor een schone ondergrond, die vrij is van stof, lijmresten
- Controleer of de basisvloer geschikt is voor verlijming (welke ondervloeren zijn dat wel en niet)
- Breng de tapijtlijm aan en begin bij een hoek van de kamer en werk geleidelijk naar de andere kant toe
- Gebruik een lijmkam om de lijm gelijkmatig over de basisvloer te verspreiden
- Laat de lijm uitharden volgens de instructies van de producent
- Rol het tapijt uit en begin in de hoek van de kamer
- Druk het tapijt stevig aan met een tapijtroller
- Snij het tapijt langs de randen weg met een stanleymes
- Laat de lijm uitharden volgens de instructies van de producent voor er overheen te lopen wordt.